Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Χάος με το πλαφόν συνταγογράφησης. Εξαγγέλονται διορθώσεις

Με βολές από παντού και τον ΙΣΑ να εξαγγέλει μη-συμόρφωση με το πλαφόν έτσι κι αλλιώς, λόγω των έντονων προβλημάτων στη συνταγογράφηση που έχουν επισημάνει Ιατροί σε όλη τη χώρα, το ΥΥΚΑ και ο Α. Γεωργιάδης προσωπικά ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διορθώσεις.

Διαβάστε τα άρθρα:




Γεωργιάδης: Ανακοίνωσε εξαιρέσεις για το πλαφόν συνταγογράφησης

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε τροποποιήσεις για να γίνει πιο λειτουργικό το μέτρο του «πλαφόν» συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ, προχώρησε το υπουργείο Υγείας όπως ανέφερε την Τρίτη ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης,στο περιθώριο της ημερίδας «Δεύτερη συνάντηση του Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας»,

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας  έχουν εξαιρεθεί τα εμβόλια, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, καθώς και τους νοσοκομειακούς γιατρούς «ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης.» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.


Επισήμανε όμως πως «το μέτρο του πλαφόν είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός.»

ygeia360


ΕΟΠΥΥ: Όλες οι εξαιρέσεις από το 'πλαφόν' της συνταγογράφησης

Θα εξαιρεθούν, μεταξύ άλλων, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι συνταγογραφούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.


Σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για τις εξαιρέσεις στο 'πλαφόν' συνταγογράφησης, στον ΕΟΠΥΥ.
Οι τροποποιήσεις θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και θα είναι οι εξής:
Θα εξαιρεθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι συνταγογραφούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Θα εξαιρεθούν τα ακριβά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για σοβαρά ή χρόνια νοσήματα (καρκίνος – μεταμοσχεύσεις).
Τα εμβόλια δεν θα υπολογίζονται στο 'πλαφόν'.
Εξαιρούνται, επίσης, μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν πολύ υψηλή τιμή (730) ευρώ και έκλειναν άμεσα το 'πλαφόν' του γιατρού που τα χορηγούσε.

Παράπονα

Όσοι γιατροί δεν λειτούργησαν τα ιατρεία τους για προσωπικούς λόγους (ασθένεια, εγκυμοσύνη), θα στείλουν στον ΕΟΠΥΥ, στη γνωστή ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει ανακοινωθεί για παράπονα, mail, και να αναφέρουν τον λόγο ώστε να γίνει αύξηση του πλαφόν τους.
Το μέτρο του 'πλαφόν' ίσχυσε στις αρχές του μήνα, προβλέποντας ότι κάθε γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνταγογραφεί κάθε μήνα πάνω από το 80% της αξίας των φαρμάκων που είχε χορηγήσει το 2013.
Προκάλεσε, ωστόσο, προβλήματα, καθώς γιατροί έλεγαν σε ασθενείς που λάμβαναν ακριβά φάρμακα ότι δεν ήταν σε θέση να τα χορηγήσουν, καθώς έφταναν στο 'πλαφόν' τους από τις αρχές του μήνα.
iatronet

Οι γιατροί αποφάσισαν να αγνοήσουν το πλαφόν

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από τους Συλλόγους και γιατρούς της χώρας να αδιαφορήσουν για το 'αστυνομικό μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης'.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. κατά τη Συνεδρίασή του της 24-1-2014 αναφορικά με το απαράδεκτο μέτρο της επιβολής πλαφόν, αποφάσισε τη συνέχιση της ιατρικής λειτουργίας όπως αυτή επιβάλλεται από τις αρχές της ιατρικής, της ηθικής και της δεοντολογίας, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
‘Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενημερώνει όλους τους Συλλόγους και ιατρούς της χώρας να αδιαφορήσουν για το αστυνομικό μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης - διαγνωστικών εξετάσεων και να συνεχίσουν την άσκηση του λειτουργήματός τους. Κάθε ιατρός που ευσυνείδητα ασκεί το έργο του θα προστατευθεί από οποιαδήποτε κύρωση τυχόν επιβληθεί.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει την απόσυρσή του μέτρου και παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τις προτάσεις πιθανών τροποποιήσεων.
Μέχρι την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης όμως, ενημερώνουμε τα Μέλη μας ότι θα προστατεύσουμε κάθε ιατρό ο οποίος ευσυνείδητα ασκεί το έργο του.’

iatronet