Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΦΣΑ

Farmakopoioi: τις οδηγίες του ΦΣΑ για την κατάθεση συνταγών θα τις βρίσκετε πάντα στην περιοχή γρήγορων ενημερώσεών μας "Ταμεία/κατάθεση ΕΟΠΥΥ- Βασικοί κανόνες"



Η υποβολή των συνταγών γίνεται μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα (ισχύει από υποβολή Αυγούστου/2013)  κάθε μήνα για τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για τα υπόλοιπα ταμεία.




1.ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΟΠΥΥ :
Οι συνταγές του ΕΟΠΥΥ αποτελούνται από τις εξής κατηγορίες :
·         αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη
·         εμβόλια, οροί, παράγωγα αίματος κλπ
·        λοιπά φάρμακα (τα εμβόλια απευαισθητοποίησης κατατάσσονται στα λοιπά φάρμακα).
·         ΤΕΑΠΑΣΑ

2.- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Εκδίδονται συγκεντρωτικές καταστάσεις σε τρία αντίγραφα για :
·        Αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ)
·     Εμβόλια, οροί, παράγωγα αίματος κλπ (ο ΕΟΠΥΥ με έγγραφό του μας ανακοίνωσε ότι δεν απαιτείται συγκεντρωτική, αλλά για δική σας διασφάλιση σας προτείνουμε να την εκτυπώνετε, να την αποστέλλετε στον ΕΟΠΥΥ και να κρατάτε και αντίγραφο για το αρχείο σας), 
·         Λοιπά φάρμακα ΕΟΠΥΥ
·         ΤΕΑΠΑΣΑ  φαρμάκων και εμβολίων μαζί


3.- ΠΑΚΕΤΑ ΣΥΝΤΑΓΩΝ:  
Οι συνταγές χωρίζονται στα εξής πέντε πακέτα :
·    ένα με τις χειρόγραφα εκτελεσμένες που αφορούν εμβόλια, ορούς, παράγωγα αίματος κ.α. (ανεξάρτητα του αν εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά)
·      ένα με τις χειρόγραφα εκτελεσμένες που αφορούν τα λοιπά φάρμακα (ανεξάρτητα του αν εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά)
·     ένα με όλες τις συνταγές που έχουν εκτελεστεί ηλεκτρονικά Εμβόλια, Οροί  παράγωγα αίματος κ.λπ.
·  ένα με όλες τις συνταγές λοιπών φαρμάκων που έχουν εκτελεστεί ηλεκτρονικά.
·     ένα με τις συνταγές του ΤΕΑΠΑΣΑ (ΕΤΥΑΠ) που αφορούν φάρμακα και εμβόλια (στον υποφάκελο που θα τοποθετηθούν, θα είναι σε ξεχωριστά πακέτα όσες συνταγές όσες συνταγές αφορούν εμβόλια και όσες συνταγές αφορούν λοιπά φάρμακα) 
·         ένα με τις ιατρικές γνωματεύσεις με τα αναλώσιμα του Σ.Δ. 

4.- ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ:
Εκδίδονται τέσσερα  τιμολόγια
·         ένα για τα αναλώσιμα ΣΔ
·         ένα για τα  εμβόλια, ορούς, παράγωγα αίματος κλπ
·         ένα για τα λοιπά φάρμακα ΕΟΠΥΥ
·         ένα για το ΤΕΑΠΑΣΑ

5.- ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΟΠΥΥ:
Συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία που ζητούνται στην εξωτερική πλευρά του λευκού πλαστικού φακέλου υποβολής, αθροίζοντας τα τρία  τιμολόγια (φάρμακα + αναλώσιμα+ εμβόλια) και τον αριθμό όλων των συνταγών (φάρμακα + αναλώσιμα+εμβόλια).


6.- ΕΝΤΟΣ του λευκού πλαστικού φακέλου του ΕΟΠΥΥ τοποθετούνται :
·        υποφάκελος με τις ιατρικές γνωματεύσεις και τα αναλώσιμα του ΣΔ, ο οποίος θα περιέχει και αντίγραφο του τιμολογίου και της συγκεντρωτικής κατάστασης.
·  υποφάκελος με τις συνταγές του ΤΕΑΠΑΣΑ (εάν υπάρχουν , με διαχωρισμό των εμβολίων , από τα λοιπά φάρμακα)  
·     τα τέσσερα πακέτα των συνταγών (τις χειρόγραφες με τα εμβόλια, τις χειρόγραφες με τα λοιπά φάρμακα, τις ηλεκτρονικά εκτελεσμένες συνταγές με τα εμβόλια, τις ηλεκτρονικά εκτελεσμένες με τα λοιπά φάρμακα)
·         Αντίγραφο της  συγκεντρωτικής κατάστασης των εμβολίων
· Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης λοιπών φαρμάκων ΕΟΠΥΥ


7.- ΕΚΤΟΣ του λευκού πλαστικού  φακέλου του ΕΟΠΥΥ:
·  Η  πρωτότυπη Συγκεντρωτική Κατάσταση και το πρωτότυπο τιμολόγιο των εμβολίων
·    Η πρωτότυπη Συγκεντρωτική Κατάσταση και το πρωτότυπο τιμολόγιο λοιπών φαρμάκων,
·   Η πρωτότυπη Συγκεντρωτική Κατάσταση και το πρωτότυπο τιμολόγιο των αναλωσίμων Σ.Δ.,
· Υποφάκελος (συλλόγου) με συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία (σφραγίδα, κωδικός φαρμακείου, καθώς και η ένδειξη ΕΟΠΥΥ) που θα περιέχει :
·         ένα αντίγραφο της Συγκεντρωτικής Κατάστασης των εμβολίων , ένα αντίγραφο συγκεντρωτικής κατάστασης λοιπών φαρμάκων, ένα αντίγραφο συγκεντρωτικής κατάστασης αναλωσίμων ΣΔ, ένα αντίγραφο του τιμολογίου προς τον ΕΟΠΥΥ των εμβολίων, ένα αντίγραφο του τιμολογίου προς τον ΕΟΠΥΥ λοιπών φαρμάκων και ένα αντίγραφο του τιμολογίου αναλωσίμων Σ.Δ. 
·       Υποφάκελος (συλλόγου) με την αναγραφή ΤΕΑΠΑΣΑ (εάν υπάρχουν συνταγές) που θα περιέχει :
·    το πρωτότυπο τιμολόγιο προς το ΤΕΑΠΑΣΑ καθώς και μια πρωτότυπη συγκεντρωτική κατάσταση των συνταγών ΤΕΑΠΑΣΑ. Έξω από τον υποφάκελο αυτό, θα είναι συμπληρωμένα τα στοιχεία του φαρμακείου (σφραγίδα, κωδικός φαρμακείου καθώς και η ένδειξη ΤΕΑΠΑΣΑ).

8. Η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα (αν απαιτούνται). (η φορολογική και η ασφαλιστική θα είναι εκτός φακέλου, ώστε να ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Συλλόγου).  


9.- ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ :
Ο ΕΟΠΥΥ δεν απαιτεί ξεχωριστή αρίθμηση για τις συνταγές εμβολίων και λοιπών φαρμάκων. Το κάθε πρόγραμμα του φαρμακείου έχει προσαρμοστεί στις δικές του απαιτήσεις και ισχύει ότι εφαρμόζει.

10.- ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΦΣΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ (ΦΣΑ + ΕΟΠΥΥ)   
Ο σύλλογος διαμόρφωσε νέο έντυπο υποβολής, προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ, το οποίο και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του (www.fsa.gr). Παρακαλούμε να το τυπώσετε και πάνω σε αυτό να σημειώσετε τα ποσά σύμφωνα με τις κάτωθι οδηγίες :
·         στο νούμερο 96 της κατάστασης, αναγράφεται το αιτούμενο ποσό του τιμολογίου που αφορά τα λοιπά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ πλήν των εμβολίων
·         στο νούμερο 97 της κατάστασης, αναγράφεται το αιτούμενο ποσό του τιμολογίου του ΤΕΑΠΑΣΑ που αφορά και λοιπά φάρμακα και εμβόλια
·         στο νούμερο 98 της κατάστασης, αναγράφεται το αιτούμενο ποσό του τιμολογίου των αναλωσίμων του ΣΔ
·         στο νούμερο 99 της κατάστασης, αναγράφεται το αιτούμενο ποσό του τιμολογίου που αφορά τα εμβόλια του ΕΟΠΥΥ

·         το έντυπο υποβολής ολοκληρώνεται με την αναγραφή των συγκεντρωτικών ποσών  και των κωδικών όπως ακριβώς αναφέρεται στην κατάσταση.