Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ψήφισμα ΓΣ ΦΣ Αιτωλοακαρνανίας 26/3/14

  Η Γ.Σ. Του Φ.Σ. Αιτωλοακαρνανίας που συνήλθε έκτακτα στις 26/3/2014 για ακόμη μια φορά, “δυστυχώς”, υπήρξε προφητική. Λέμε δυστυχώς γιατί θέλουμε να πιστεύουμε πως κανένας συνάδελφος δεν προσδοκούσε αυτά τα καταστροφικά μέτρα για τον κλάδο να υπερψηφιστούν.

  Ο μοναδικός λόγος που αυτό το ψήφισμά δεν είδε το φως της δημοσιότητας πιο πριν είναι, πως σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να δώσουμε λαβή σε “καλοθελητές” και Μ.Μ.Ε. Να μιλήσουν για διάσπαση του Κλάδου, εν μέσω των αγώνων, όπως και να εμπλακούμε σε τυχόν συνδικαλιστικά παιχνίδια.


  Όμως οι τελευταίες εξελίξεις και οι καθημερινές και συνεχώς αυξανόμενες αναφορές στα ΜΜΕ που συνεχίζουν να στοχοποιούν το ελληνικό φαρμακείο και επαναφέρουν το θέμα της μείωσης του “ποσοστού κέρδους”, σε συνδυασμό με την “σιγήν ασυρμάτου” από πλευράς Π.Φ.Σ. και τους “ψιθύρους” που μιλούν για παρέμβαση του υπουργού υγείας στα συνδικαλιστικά του κλάδου με την επιβολή παράτασης Θητείας του Δ.Σ. για 6 μήνες, δεν μας αφήνουν περιθώριο...

Ακολουθεί το κείμενο του Ψηφίσματος.

“ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ.

Ι.Π. Μεσολογγίου 26/3/2014


Είναι ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις αυτές, μαζί με την μείωση του ποσοστού κέρδους από 30/6/2014, βάζουν λουκέτο στο <<Φαρμακείο της γειτονιάς››. Η κατάσταση γίνεται ζούγκλα και όλοι ξέρουν ότι με αυτούς, τους μη κανόνες, η μόνη αρχή που ισχύει είναι ότι: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και όλους τους τρώει ο πολυεθνικός καρχαρίας.
Ο όποιος αγώνας πρέπει να έχει και διάρκεια και κλιμάκωση και ξεκάθαρους στόχους και κόκκινες γραμμές και να χρησιμοποιεί και Φρέσκια μεθοδολογία με καθαρά μηνύματα.
Η Γ.Σ. Του Φ.Σ. Αιτ/νίας αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ:
1). Οι κινητοποιήσεις να χωριστούν σε δυο χρονικές Φάσεις. Πριν και μετά τις εκλογές του Μαΐου. Στην πρώτη Φάση χρησιμοποιούμε το όπλο των εκλογών και κάνουμε ότι είναι δυνατόν να υλοποιήσουμε το κεντρικό μας σύνθημα που πρέπει να είναι: ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ.
 Προς αυτή την κατεύθυνση,
 α). «Ντύνουμε» τις βιτρίνες των Φαρμακείων με μαύρες κόλλες μεγάλων διαστάσεων και με την επιγραφή: ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ και κολλάμε και τις Φωτογραφίες των τοπικών βουλευτών που ψήφισαν τα μέτρα.
β). Έχουμε επαφές σε υψηλό επίπεδο με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζητάμε την δέσμευση ότι η όποια επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει τα μέτρα και θα βοηθήσει να επιβιώσει το ελληνικό Φαρμακείο.
  Σε όλη την προεκλογική περίοδο αλλά και μετά, έως ότου γίνουν εκλογές και αλλάξει η παρούσα κυβέρνηση η επιχειρηματολογία μας στρέφεται καθαρά ενάντια στην Φιλελεύθερη λογική που σε περιόδους κρίσης όπως αυτή στην Ελλάδα σήμερα είναι καταστροφική όχι μονάχα για του Φαρμακοποιούς, αλλά πάνω από όλα, για τους Έλληνες πολίτες με προβλήματα υγείας, τους πελάτες μας δηλαδή. Πιο αναλυτικά.
  Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και να αναλυθεί διεξοδικά ότι εφόσον η κυβέρνηση επέλεξε για το Φάρμακο και την περίθαλψη την πολιτική του Φιλελευθερισμού και αυτή της ελεύθερης αγοράς είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει  αυτούς τους κανόνες προς όλες τις κατευθύνσεις.

  Έχουμε το δικαίωμα και εμείς να χρησιμοποιήσουμε, παρόλο που δεν είναι η επιλογή μας, τα ίδια όπλα και να ζητήσουμε την ΑΜΕΣΗ αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς τα φαρμακεία. (ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης δεν είπε ότι τον εγκαλεί ο κ. Τόμσεν γιατί δεν έχει πληρώσει τα χρέη του 2011 και 2012;).
'Ε, λοιπόν τα ζητάμε άμεσα.
  Ζητάμε μετ’ επιτάσεως την πληρωμή μας από τον πρώην ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα αυστηρά μέσα στις προθεσμίες αλλιώς απαιτούμε τους νόμιμους τόκους ή σταματάμε να εκτελούμε συνταγές.
  Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφήσει χωρίς εφημερίες και διανυκτερεύσεις τις πόλεις της χώρας…
  Αν ανοίγουν κατά βούληση τα Φαρμακεία όποιες ώρες θέλουν πως θα καταστεί αυτό δυνατό;
  Ενδεχομένως να περάσει ρύθμιση αλλά και εμείς θα έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε:
α) Αμοιβή νυκτερινού ή αργίας.
β) Δεν μπορεί να περιμένει πια ο πολίτης ότι θα βρίσκει εύκολα Φαρμακείο ανοιχτό το βράδυ αφού η κυβέρνηση μας αποφάσισε να γίνουμε Ευρώπη. θα γίνουμε Λονδίνο ή Βιέννη με μόνο 1, 2 ή 3 διανυκτερεύοντα ανάλογα, για όλη τη πόλη.
 γ) Θα έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε ότι στις λίστες αυτές θα μπουν όλα, μα όλα τα Φαρμακεία φυσικά και τα “shop in shop”.
  Θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι η κυβέρνηση επέλεξε την φιλελεύθερη λογική και σε αυτή δεν χωράνε δανειακά, δεν χωράνε υπηρεσίες χωρίς αμοιβή και περίπου όλα επιτρέπονται στον βωμό του κέρδους.
  Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ότι η καταστροφή η δική μας είναι απαραίτητο στάδιο για την άνοδο των τιμών στα φάρμακα και την επικράτηση της αρχής που προωθούν: ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΖΗΣΕ. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΘΑΝΕ.

   Με αυτή την λογική ο αγώνας για την δική μας επιβίωση είναι και δικός τους αγώνας για αξιοπρέπεια στον χώρο της υγείας.
   Η ηγεσία εκτός των άλλων δεν πρέπει να ξεχάσει ότι σε πολύ, μα πολύ γρήγορο διάστημα πρέπει να εκπονήσει πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο ώστε να ψηφιστεί από τα πρωτοβάθμια και να αποτελέσει το μπούσουλα του κλάδου. Πρέπει να δει πολύ σοβαρά τον ρόλο των φαρμακαποθηκών στην περιφρούρηση των όποιων απεργιών χρειαστούν να γίνουν. Είναι πιο εύκολο να κλείσεις 20 αποθήκες παρά 100 απεργοσπάστες.

Τέλος κάνουμε έκκληση στη πλειοψηφία του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. να παραιτηθεί και με την ενέργειά της αυτή να διευκολύνει τις εξελίξεις με την εκλογή νέου Δ.Σ.
 
Oι πολύ δύσκολες συνθήκες απαιτούν μια νέα, άφθαρτη διοίκηση με φρέσκα πρόσωπα και ιδέες, ικανή να εμπνεύσει τον κλάδο.
Για τη Γ.Σ. του Φ.Σ. Αιτωλοακαρνανίας,


         Ο π. Αντιπρόεδρος           Ο Γραμματέας
        
         Πανταζής Γεώργιος                 Μπίνας  Γεώργιος