Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Στουρνάρας: Έχει ληφθεί το 90% των προαπαιτούμενων – έξοδος στις αγορές το πρώτο εξάμηνο


Το 90% των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων στήριξης έχει ήδη ληφθεί, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup στην Αθήνα.

Όσον αφορά τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υποδοχέων του Ιουνίου και του Ιουλίου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως θα επιλέγουν από τους επιτρόπους και συνεπώς ακόμα δεν είναι γνωστά στην ελληνική πλευρά.



Σημείωσε ωστόσο πως πρόκειται για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο συμφωνηθέν με την τρόικα μνημόνιο, και όχι κάτι καινούργιο. 

Παράλληλα, ο κ. υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα βγει στις μεσοπρόθεσμες αγορές χρέους εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, με την έκδοση ομόλογου 3 έως 5 ετών.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ανακούφιση τόσο της Ελλάδας όσο και της τρόικα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

«Μπορεί να πήρε χρόνο αλλά ικανοποιήθηκαν όλες οι πλευρές και κυρίως οι έλληνες πολίτες», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Μήνυμα αισιοδοξίας μέσω της Guardian

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε παράλληλα με άρθρο του στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο κ. Στουρνάρας. Όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, «το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης».

Αρχικά ο κ. Στουρνάρας αναφέρει πως μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία «αρχίζει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια επανεξισορρόπησης και ανάκαμψης». Προσθέτει ότι η χώρα τώρα αντιμετωπίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία καθώς αναπτύσσει το νέο μοντέλο ανάπτυξής της.

Ο υπουργός Οικονομικών αποδίδει την κρίση στα «δίδυμα ελλείμματα», το δημοσιονομικό και των τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία συσσωρεύονταν επί δεκαετίες. Χαρακτηρίζει την προσαρμογή και των δύο «πρωτοφανή στη σύγχρονη οικονομική ιστορία», προσθέτοντας ότι αμφότερα όχι μόνο είχαν εξαλειφθεί στο τέλος του 2013, αλλά είχαν μετατραπεί σε σημαντικά πλεονάσματα.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει πως περισσότερο από το 85% της απαιτούμενης προσαρμογής στο πρωτογενές ισοζύγιο για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020 έχει ήδη επιτευχθεί. Προσθέτει ότι από το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 10% του ΑΕΠ και ότι το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται ότι υπερέβη το 1% του ΑΕΠ. Επίσης από το 2009 το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές ισοζύγιο έχει βελτιωθεί κατά περισσότερο από 20%. 

Παράλληλα, σημειώνει πως έχει ανακτηθεί πλήρως η χαμένη ανταγωνιστικότητα από την ένταξη στην ευρωζώνη ως προς το κόστος εργασίας, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε ραγδαίως την περίοδο 2008-2012 κατά 12,5% του ΑΕΠ και το 2013 καταγράφηκε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 0,7% του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας κάνει επίσης λόγο για βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας ακριβώς την πρόβλεψη περί επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014. «Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει σθεναρούς ρυθμούς ανάπτυξης που σταδιακά θα αυξάνονται», προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφέρεται εξάλλου σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όπως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στο άρθρο σημειώνεται και η αύξηση των εξαγωγών το 2013 κατά 1,8% και τα αυξημένα κατά 18,1% έσοδα από τον τουρισμό, όπως επίσης και η πτώση του πληθωρισμού.

Ο κ. Στουρνάρας γράφει στο άρθρο του πως η ανεργία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, αν και όπως παραδέχεται παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, ιδίως για τους νέους. «Είναι λυπηρό γεγονός ότι η αξιοσημείωτη προσαρμογή της οικονομίας έχει συνοδευθεί από εξαιρετικά υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος», σχολιάζει ο υπουργός, επισημαίνοντας τον περιορισμό του ΑΕΠ κατά 25% από το 2009. «Τέτοια μείωση δεν έχει ξαναζήσει αναπτυγμένη χώρα με την εξαίρεση των ΗΠΑ κατά τη Μεγάλη Ύφεση», σχολιάζει ο κ. Στουρνάρας. Στην ίδια παράγραφο προσθέτει πως σύμφωνα με τη Eurostat το 35% του ελληνικού πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Κάνει επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις σε σχεδόν όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς εργασίας, των συντάξεων και του συστήματος υγείας, οι οποίες έχουν συμβάλλει στο κλείσιμο του κενού ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στις επενδύσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας καταλήγει αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι στη διαδικασία ανάπτυξης του νέου της μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα αξιοποιεί πλήρως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (γεωγραφία, κλίμα, πολιτισμό, φυσικούς πόρους, ανθρώπινες δεξιότητες) και την αποκατασταθείσα ανταγωνιστικότητά της. Όπως συμπληρώνει, το μοντέλο θα βασίζεται στις επενδύσεις, στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, στην καινοτομία, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ξένες απευθείας επενδύσεις, ενώ θα επικεντρώνεται σε εξωστρεφείς τομείς και δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η γεωργία, η τεχνολογία της πληροφορίας, οι τηλεπικοινωνίες, η κτηματομεσιτική ανάπτυξη και οι μεταφορές. Παράλληλα, ως προς τη ζήτηση το μοντέλο ανάπτυξης αναμένεται να μετατοπιστεί μερικώς από την κατανάλωση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

«Παρά την πρόσφατη επιτυχία υπάρχει ακόμα σημαντική προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να εξασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη ενός νέου εξωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης, στη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος και μια κοινωνική πολιτική με έμφαση σε όσους έχουν ανάγκη», καταλήγει το άρθρο του υπουργού Οικονομικών στην ιστοσελίδα της Guardian.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης αν συνεχιστεί η ανάκαμψη

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης αν συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. 

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, με την πρώτη έκδοση να πραγματοποιείται το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως σημείωσε. «Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Θεωρώ ότι τα χρήματα του προγράμματος, σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των δημοσιονομικών, επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τους επόμενους 12 μήνες και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2016», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο κείμενο του Μπλούμπεργκ επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «έχει ποντάρει» την αξιοπιστία του στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης του 2010, όπως αναφέρεται.

Στη συνέχεια, σημειώνεται η αναφορά του κ. Στουρνάρα ότι εάν τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, προ καταβολής των επιτοκίων, η Ελλάδα θα είναι σε θέση για νέα απομείωση του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος 2 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα επωφεληθεί επίσης όταν οι τράπεζες αρχίσουν σε λίγους μήνες να δανείζουν ξανά.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε επίσης αισιόδοξος για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι το σύνολο των αναγκαίων κεφαλαίων θα καλυφθεί από τις ιδιωτικές αγορές», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την άντληση κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς και την AlphaBank δείχνει ότι υπάρχει «τεράστια ζήτηση» για τις ελληνικές τράπεζες στις αγορές.