Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αργεί η Άνοιξη για τις φαρμακευτικές

Τα νέα φάρμακα βγήκαν στην αγορά, δεν αποζημιώνονται όμως από τα ασφαλιστικά ταμεία 

«Στο ράφι» μένουν σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τα νέα- καινοτόμα σκευάσματα των φαρμακευτικών (276 στον αριθμό) που πήραν τιμή και ήδη κυκλοφορούν στην αγορά από τον Φεβρουάριο. Η ένταξη τους στη θετική λίστα, στη λίστα δηλαδή των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία ουσιαστικά θα επιτρέψει τη διάθεσή τους στους ασφαλισμένους, δεν έχει ακόμη προχωρήσει, παρά το γεγονός πως η κατάρτισή της αναμενόταν από το Μάρτιο. 



Πρόκειται για πρωτότυπα- καινοτόμα φάρμακα, πολλά από τα οποία αφορούν σπάνιες νόσους. Για το λόγο αυτό η τιμή τους είναι κατά βάση υψηλή. Αυτό σημαίνει πως αν δεν αποζημιώνονται, η πώλησή τους παραμένει πρακτικά αδύνατη, παρά τις υψηλές επενδύσεις που έχουν γίνει από τις εταιρείες για την ανάπτυξή τους.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, υπήρξε η δέσμευση πως η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στα αποζημιούμενα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου, εντούτοις όπως λένε οι πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει προς το παρόν εξετάσει μόλις το 30% των σκευασμάτων.

Μαζί με την επικαιροποίηση της θετικής λίστας φαρμάκων όμως αργεί και η πολυαναμενόμενη «ένεση» ρευστότητας για τις φαρμακευτικές, οι οποίες περίμεναν για περίπου τρία χρόνια μέχρι να δοθεί από το υπουργείο Υγείας το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία των καινοτόμων φαρμάκων. Η τιμολόγησή τους αποτελούσε μάλιστα κόκκινο πανί, καθώς λόγω της υψηλής τους τιμής σε σύγκριση με αυτά που ήδη κυκλοφορούν, η έγκριση της αποζημίωσής τους θεωρούταν ότι θα εκτόξευε τη φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη. 

Παρά το ότι η πρόσφατη ένταξη στη θετική λίστα 99 πρωτότυπων φαρμάκων, τα οποία είχαν λάβει τιμή από τον περασμένο Αύγουστο, τόνωσε αρχικά την αγορά φαρμάκου, η επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα φαίνεται ότι αργεί ακόμη. Οι φαρμακευτικές δίνουν μάλιστα διορία μέχρι το καλοκαίρι για την ένταξη των φαρμάκων τους στη θετική λίστα και επαναλαμβάνουν πως η φαρμακευτική δαπάνη για φέτος δεν θα πρέπει να «πέσει» κάτω 2,3 δισ. ευρώ (από τα 1,91 που έχει οριστεί), προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ασθενών στις θεραπείες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr