Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ΓΙΑ MERS-ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Αθήνα, 22 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 22 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εμπειρογνωμόνων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με το εισαχθέν περιστατικό από MERS – κοροναϊό στην Ελλάδα. Η συζήτηση αφορούσε στις μέχρι τώρα δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αλλά και σε αυτές που προγραμματίζονται σχετικά με τα εξής:



  • Ιχνηλάτηση επαφών και μέτρα πρόληψης διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί 73 επαφές κρούσματος και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Χαρακτηριστικά οι περισσότερες από τις επαφές του ασθενούς αφορούν κυρίως επαγγελματίες υγείας, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Κανείς από τους εξετασθέντες δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις, σε όσους μέχρι στιγμής έγιναν, είναι αρνητικές.
  • Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ. Οι ίδιες οδηγίες θα αποσταλούν σε Ιατρικούς Συλλόγους.
  • Στις πύλες εισόδου θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των προξενικών αρχών, και των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων.

Στo πλαίσιο του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR), καθώς και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τηλεδιάσκεψη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετικό αίτημά τους.  Κατά την ανταλλαγή απόψεων διαπιστώθηκε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας και τονίστηκε η ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Κέντρο Επιχειρήσεων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210-5212054 / 210-5212000).

Από το Γραφείο Τύπου

210 5212035-095