Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

NEO XTΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Αθήνα, 09/04/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελικό θανατηφόρο χτύπημα σε ένα κλάδο που αιμορραγεί, από την οικονομική κρίση και τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις των κυβερνώντων, θα δώσει η πολιτεία εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί νέας μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Μετά από 4 χρόνια περικοπών και συνεχών μειώσεων αλλά και λήψης μέτρων που ποτέ δεν στηρίχτηκαν σε δημοσιονομικά ισοδύναμα, η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα 1.100 κατασχετήρια των φαρμακείων, έρχεται με το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, να παραδώσει τα φαρμακεία σε απρόσωπες αλυσίδες και στους ισχυρούς των σούπερ μάρκετ.

Οι 12.000 φαρμακοποιοί και οι 30.000 οικογένειες που ζουν από τα φαρμακεία είναι σε απόγνωση. Και αυτό γιατί αίφνης θεωρείται ως προαπαιτούμενο επόμενων δόσεων της χώρας μας, η μείωση του μικτού ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%!


Το γεγονός αυτό προκαλεί την απορία όλων δεδομένου ότι το μικρότερο ποσοστό κέρδους επί της λιανικής πώλησης των φαρμάκων το έχει η Πορτογαλία και είναι 18%!
Η δε αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους είναι ένα προς 4.500 με αντίστοιχη αναλογία για την Ελλάδα ένα προς 1.000!!!

Η επιδίωξη της μείωσης του ποσοστού κέρδους στο 15% θέτει το ερώτημα: Γιατί μόνον στην Ελλάδα και με ποιόν στόχο; Σήμερα τα φαρμακεία βρίσκονται απολύτως μέσα στα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει θέσει το μνημόνιο. Εκείνα που έχουν ξεφύγει δραματικά είναι τα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Ο περιορισμός του περιθωρίου κέρδους στο 15%, καθαρό δηλαδή 5%, θα σημάνει τον αιφνίδιο θάνατο των σημερινών μικρομεσαίων φαρμακείων –που ήδη πλήττονται δραματικά– θα φέρει μια χαοτική κατάσταση, αλλά και την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.
Για μια ακόμη φορά το σχέδιο της κυβέρνησης, δεν έχει τον παραμικρό αναπτυξιακό χαρακτήρα και απεναντίας το κόστος στην προσβασιμότητα πολιτών θα είναι τεράστιο.

Όσο οι τιμές των φαρμάκων – με όποιο τρόπο – πέφτουν τόσο αυξάνει η συμμετοχή των πολιτών η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί! «Σήμερα χιλιάδες είναι τα φαρμακεία που υπολειτουργούν έχοντας χάσει το 60% του τζίρου τους και όπως προαναφέραμε πολλά από αυτά είναι και χρεωμένα» δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης!

«Καμία επιχειρηματικότητα σε επίπεδο λιανικής των φαρμάκων δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Κανένας πολίτης δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί αν δεν πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακά του. Προφανώς αυτό επιδιώκει το υπουργείο υγείας για να μειώσει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Θα το ξαναπώ, αν θέλει η κυβέρνηση να μας κλείσει και να αφανίσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια τους, μπορούμε και μόνοι μας. Όμως ο Έλληνας Φαρμακοποιός διαθέτει αξιοπρέπεια και δύναμη και μνήμη», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ