Ακόμη πιο επιβλαβή για την υγεία των χρηστών σε σχέση με το παρελθόν είναι τα ναρκωτικά που καταναλώνονται σήμερα στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκσταση και η κάνναβη που πωλούνται στους δρόμους γίνονται ισχυρότερες. Μάλιστα κάθε χρόνο εμφανίζονται νέα ναρκωτικά, πιο τοξικά, τα οποία «κυκλοφορούν» ελεύθερα στο διαδίκτυο. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη το 2014 έχουν εντοπιστεί 4 νέες ουσίες που συνδέονται με περιστατικά οξείας τοξίκωσης και θανάτους στην Ευρώπη.
Πέρυσι, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά 81 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, ανεβάζοντας τον αριθμό των παρακολουθούμενων νέων ουσιών σε περισσότερες από 350. Πρόκειται για ουσίες που πωλούνται συχνά στην αγορά ως «νόμιμα διεγερτικά» και παράγονται ειδικά με σκοπό να μιμηθούν τη δράση ελεγχόμενων ουσιών.
Τα νέα ναρκωτικά μπορεί να παράγονται στην Ευρώπη σε παράνομα εργαστήρια. Συνήθως ωστόσο εισέρχονται νόμιμα με τη μορφή σκόνης από την Κίνα και την Ινδία στην Ευρώπη, όπου υφίστανται επεξεργασία, συσκευάζονται και πωλούνται είτε ως «νόμιμα διεγερτικά» προϊόντα ή «προϊόντα χημικής έρευνας» είτε απευθείας στην παράνομη αγορά ναρκωτικών.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο, καθώς εμφανίζονται νέες προκλήσεις που εγείρουν ανησυχίες σε σχέση με τη δημόσια υγεία. Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2014: τάσεις και εξελίξεις, η οποία δημοσιεύεται την Τρίτη από τον Οργανισμό της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά (EMCDDA).
Πιο αναλυτικά:
Στην Ευρώπη ο αριθμός προβληματικών χρηστών οπιοειδών, κυρίως χρηστών ηρωίνης, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για την αντικατάσταση της ηρωίνης από άλλες ουσίες, όπως τα συνθετικά οπιοειδή. Οι εν λόγω ουσίες, οι οποίες είτε παρασκευάζονται παράνομα είτε παράγονται από εκτροπή από φαρμακευτικές πηγές, περιλαμβάνουν τις υψηλής δραστικότητας φαιντανύλες και ουσίες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών (OST) (πχ. μεθαδόνη, βουπρενορφίνη).
Συνολικά, το 2012, στην Ευρώπη, αναφέρθηκαν περίπου 6.100 θάνατοι από υπερβολική δόση, οι οποίοι συνδέονται κατά κύριο λόγο με τη χρήση οπιοειδών, σε σύγκριση με το 2011 (6.500 θάνατοι) και το 2009 (7.100 θάνατοι). Η κοκαΐνη εξακολουθεί να είναι η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη, αν και οι περισσότεροι χρήστες εντοπίζονται σε έναν μικρό αριθμό χωρών της δυτικής Ε.Ε. Η χρήση μεθαμφεταμίνης, παραδοσιακά χαμηλή στην Ευρώπη και εντοπιζόμενη κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία και στη Σλοβακία, φαίνεται τώρα να εξαπλώνεται (π.χ. στη Γερμανία). Ανησυχητικές εκθέσεις από τη νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία) επισημαίνουν ότι το κάπνισμα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης αποτελεί περιορισμένο μεν αλλά αναδυόμενο πρόβλημα, με πιθανότητα εξάπλωσης στους ευάλωτους πληθυσμούς. Όσο για τη χρήση της κάνναβης στην Ευρώπη, αυτή καταγράφει συνολικά μια σταθερή ή φθίνουσα τροχιά, ιδίως στις ομάδες των νέων.
Πηγή: healthview.gr