Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

G.L.P. από τον ΦΣ Λέσβου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου στα πλαίσια της Επιστημονικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης των μελών του, διοργάνωσε τo Σάββατο 10 Μαΐου 2014, σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Παρασκευά Δάλλα του Εργαστήριου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  το πρώτο σεμινάριο Εργαστηριακής Πρακτικής στην Ελλάδα  υποστηριζόμενο από το κατάλληλο λογισμικό για την παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων σύμφωνα με τις αρχές Καλής Εργαστηριακής Πρακτικής (G.L.P) με τίτλο "Παρασκευή Γαληνικών Σκευασμάτων εφαρμόζοντας Αρχές Καλής Εργαστηριακής Πρακτικής (G.L.P)."



Η διάρκεια του σεμιναρίου ήταν επτά ώρες και περιελάμβανε: α) Παρουσίαση θεωρίας δίωρης διάρκειας β) Εργαστηριακή παρασκευή επιλεγμένων γαληνικών σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα στο θεωρητικό μέρος δόθηκε έμφαση στις αρχές Καλής Εργαστηριακής Πρακτικής στο εργαστήριο του φαρμακείου, στο νομικό πλαίσιο παρασκευής γαληνικών προϊόντων και μεθόδους συμμόρφωσης στις νέες υποχρεώσεις του φαρμακείου που προκύπτουν από το ψήφισμα CM/ResAP(2011)1  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα των γαληνικών σκευασμάτων.

Ακολούθησε παρουσίαση της λειτουργίας και των νέων δυνατοτήτων της αναβαθμισμένης έκδοσης του λογισμικού GCP Compounding SoftwareTM, του πρώτου λογισμικού καλών πρακτικών εφαρμογής για το εργαστήριο του φαρμακείου.
Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα παρασκεύασε on-hands επιλεγμένα γαληνικά σκευάσματα όπως  αντιμυκητιακή πούδρα, παιδιατρικό εναιώρημα σπειρονολακτονης, αντισηπτική αλοιφή, καψάκια κυστίνης, υπόθετα  μετρονιδαζόλης βάσει ετοίμων τυποποιημένων διαδικασιών που περιγράφονται, δημιουργούνται αυτόματα και μπορεί να προσαρμοστούν (ανάλογα με τον εργαστηριακό εξοπλισμό που διαθέτει το κάθε φαρμακείο) από το λογισμικό GCP Compounding SoftwareTM. Δημιουργήθηκε αρχείο παραγωγών, και εκτυπώθηκαν ετικέτες με BarCode αυτόματα από το σύστημα, αρχειοθετήθηκαν οι τυποποιημένες διαδικασίες όλων των συμμετεχόντων εξασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητα για όλα τα γαληνικά σκευάσματα που παρασκευάσθηκαν κατά την διάρκεια του σεμιναρίου.
Στόχος  του σεμιναρίου ήταν η υπενθύμιση - ενημέρωση των συμμετεχόντων αναφορικά με τις μεθόδους παρασκευής  διαφόρων φαρμακοτεχνικών μορφών σε εργαστηριακή κλίμακα δίνοντας έμφαση στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας που επηρεάζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα με την εφαρμογή των Αρχών G.L.P. στο εργαστήριο διασφαλίζεται η ΠΟΙΟΤΗΤΑ των Γαληνικών Σκευασμάτων, όπως προτείνεται από ψήφισμα CM/ResAP(2011)1  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον επίκ. καθηγητή Φαρμακ. Τεχνολογίας κ. Παρασκευά Δάλλα, που οργάνωσε και επιμελήθηκε το σεμινάριο αυτό. Με την επιστημονική του κατάρτιση και οργανωτικότητα του, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των 45 συναδέλφων που συμμετείχαν στο σεμινάριο.
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα τον κ. Δ. Κουτσούμπα, Αναπλ. καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας καθώς και την κ. Μ. Καραντανέλλη, επίκ. καθηγ. του ιδίου τμήματος, που μας παραχώρησαν τον χώρο του εργαστηρίου, αλλά και τους φαρμακοποιούς  κ. Α. Βίτσιο (κάτοχο ΜΔΕ στην Βιομηχανική φαρμακευτική) και κ.  Γ. Μαρή και βοήθησαν στην εκπαίδευση των συναδέλφων φαρμακοποιών.

Χορηγός του σεμιναρίου ήταν εταιρεία KERTUS την οποία και ευχαριστούμε, η οποία μετέφερε στην Μυτιλήνη όλο τον εξοπλισμό του φαρμακευτικού εργαστηρίου.
      Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                       Ο Γραμματέας

Απ. Βαλτάς                         Β. Λαμπούσης