Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

BBC: "Με πάσα επιφύλαξη η χρήση της Wikipedia για θέματα Υγείας"

Η Wikipedia, η διαδυκτιακή εγκυκλοπαίδεια, περιέχει λάθη σε εννέα από τις δέκα καταχωρήσεις της σε θέματα υγείας και οι χρήστες του Ίντερνετ θα πρέπει να την συμβουλεύονται με πάσα επιφύλαξη, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται το BBC.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ συνέκριναν τις καταχωρήσεις που αφορούν παθήσεις όπως οι καρδιακές νόσοι, ο καρκίνος του πνεύμονα, η κατάθλιψη κι ο διαβήτης με ιατρικές έρευνες συναδέλφων τους κι αποφάνθηκαν ότι τα περισσότερα άρθρα στην Wikipedia περιέχουν «πολλά λάθη».




Η Wikimedia UK, ο βρετανικός της βραχίονας, ανακοίνωσε ότι είναι «κομβικής σημασίας» να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους όσοι έχουν ζητήματα υγείας.
Η Wikipedia (Βικιπαίδεια στην ελληνική της εκδοχή) είναι μία πολυγλωσσική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχόμενου, η οποία γράφεται από εθελοντές από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει 30 εκατομμύρια άρθρα σε 285 γλώσσες.

Το όνομα Wikipedia είναι μια σύνθετη λέξη από τις λέξεις wiki (ένα είδος συλλογικού ιστότοπου) και εγκυκλοπαίδεια.
Τα λήμματά της παρέχουν συνδέσμους που οδηγούν τον χρήστη σε σχετικές σελίδες με επιπλέον πληροφορίες.
Όπως ανακοίνωσε η Wikimedia UK, στο περιεχόμενό της μπορεί να συνδράμει ο καθένας, αλλά πολλοί εθελοντές από τον ιατρικό χώρο ελέγχουν τις σελίδες της για τυχόν ανακρίβειες.

Η ανοικτή πρόσβαση σε αυτήν έχει «προκαλέσει ανησυχία» στον ιατρικό χώρο ως προς την αξιοπιστία των πληροφοριών της δεδομένου ότι η Wikipedia είναι ο έκτος δημοφιλέστερος ιστότοπος στο Ίντερνετ, δήλωσαν οι Αμερικανοί ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση Journal of the American Osteopathic Association (Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Οστεοπαθητικών).
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι έως και το 70% των γιατρών και των φοιτητών Ιατρικής την συμβουλεύονται ως πηγή.

Οι δέκα ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν διαδικτυακά άρθρα που αφορούν δέκα από τις «πιο πολυδάπανες» παθήσεις στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας, των προβλημάτων στη μέση και του άσθματος.
Στις 25 Απριλίου του 2012 οι επιστήμονες εκτύπωσαν τα άρθρα προκειμένου να τα αναλύσουν και διαπίστωσαν ότι το 90% των καταχωρήσεων περιείχαν στοιχεία που έρχονταν σε αντίθεση με παλαιότερη ιατρική έρευνα.
Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόμπερτ Χάστι του Wallace School of Osteopathic Medicine στη Βόρεια Καρολίνα είπε: «Ενώ η Wikipedia είναι ένα βολικό εργαλείο για τη διεξαγωγή έρευνας, σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία οι ασθενείς δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν ως κυριότερη πηγή τους επειδή τα άρθρα της δεν υπόκεινται στον ίδιο έλεγχο από τον ιατρικό κόσμο όπως συμβαίνει με τις ιατρικές επιθεωρήσεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «καλύτερη πηγή» για όσους ανησυχούν για την υγεία τους είναι ο γιατρός τους.

Ο Στίβι Μπέντον της Wikimedia UK δήλωσε ότι υπάρχουν «αρκετές πρωτοβουλίες» σε εφαρμογή για τη βελτίωση των άρθρων, «ειδικά σε σχέση με την υγεία και την ιατρική».
«Οπως εξηγεί ο Μπέντον, στόχος της Wikipedia ήταν οι εθελοντές που συνδράμουν στο περιεχόμενό της και διαθέτουν κάποιες ιατρικές γνώσεις να εντοπίζουν τα άρθρα που χρειάζονται βελτίωση, να βρίσκουν αξιόπιστες πηγές και να κάνουν τις καταχωρήσεις περισσότερο «ακριβείς και κατανοητές».
Ο Μπέντον είπε ότι η Wikipedia συνεργάζεται με τον οργανισμό Cancer Research UK για τον έλεγχο άρθρων που αφορούν στον καρκίνο και τα οποία έχουν συγγράψει κλινικοί ερευνητές και επιστήμονες ώστε να είναι ακριβή και ενημερωμένα.

www.trelokouneli.gr