Το μήνυμα που έδωσαν στις χθεσινές εκλογές του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου οι φαρμακοποιοί, ήταν συμβολικό και ενωτικό, όπως έδειξαν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα.
Πρώτος – παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις ήρθε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης – με 7 μέλη μεταξύ των 15 μεταξύ των οποίων και δύο Ανεξάρτητοι, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, δεύτερος εξελέγη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος με τρία, μέλη, τρίτος ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ (η Συνεργασία Φαρμακοποιών) και το τέταρτο το ΚΚΕ (η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών).
Οι φαρμακοποιοί σε μία από τις πλέον κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις αντελήφθησαν ότι η εποχή αυτή, θέλει αναμφισβήτητα συμμαχίες προκειμένου να περάσουν τα δικά τους μηνύματα και να κρατήσουν όσο μπορούν όρθιο τον κλάδο που έχει πληγεί από μία σειρά επώδυνων μέτρων για την βιωσιμότητά τους.
Άλλωστε και το μήνυμα που έστειλε κ. Θεοδοσιάδης μετά τα αποτελέσματα ήταν χαρακτηριστικό και τα έλεγε όλα: «το έργο συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό και παλμό. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς»
Αυτό που είναι πέρα για πέρα πασιφανές, είναι το γεγονός, πως οι εκλέκτορες ψήφισαν με αίσθημα ευθύνης και ωριμότητας, σημειώνει μερίδα του κλάδου, στέλνοντας το μήνυμα ότι το διάστημα αυτό είναι ιδαίτερα κρίσιμο για την βιωσιμότητα του κλάδου. Επομένως, αυτό που θα χρειαστεί είναι μία ενωτική στάση και συμπεριφορά, με δύο λόγια μία συμμαχία απέναντι στην τρόικα και στην κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει όλες τις επώδυνες μνημονιακές πολιτικές οι οποίες διακυβεύουν το μέλλον μιας ακόμη επαγγελματικής ομάδας. Βεβαίως το ζήτημα ότι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν βρίσκεται πλέον ο κ.Άδωνις Γεωργιάδης- ο μνημονιακότερος όλων των υπουργών- δίνει μία ανάσα στους φαρμακοποιούς, ωστόσο οι ίδιοι δεν παίρνουν πολύ αέρα, καθώς γνωρίζουν ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις θα τηρηθούν μέχρι κεραίας.
Στις δεσμεύσεις αυτές, στην κορυφή βρίσκεται η μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% από 17,5%, μία δεύτερη μείωση και που εάν υλοποιηθεί, τότε, όπως πολλές φορές έχουν πει οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, θα σημάνει το κλείσιμο των 2/3 φαρμακείων.
Η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ αλλά και μία σειρά άλλων μέτρων που συνδέονται με τις επιταγές του ΟΟΣΑ και αφορούν σε πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια, αποτελούν ζητήματα που απειλούν το αύριο των 11.000 φαρμακείων.
Επομένως αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φαρμακοποιοί και που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον τους και όχι ποιος ήρθε πρώτος, ή ποιος θα αναλάβει αντιπρόεδρος και γραμματέας, ζητήματα που απασχόλησαν έντονα χθες τους εκλέκτορες, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πηγή: http://www.onmed.gr