Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Άρθρο του Σ.Λέλου στον Φ.Κ.: Προάγγελος αλυσίδων φαρμακείων;

Αναδημοσίευση από ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Οι απόψεις του κ. Λέλου δεν απηχούν τις απόψεις των συντακτών, σας παραθέτουμε το κείμενο όπως δημοσιεύθηκε στον «Φαρμακευτικό Κόσμο» που διανείμεται στα φαρμακεία

Το πλέον επίκαιρο γεγονός που σήμερα μονοπωλεί κάθε συζήτηση στο χώρο του φαρμάκου είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα φαρμακεία, αφού ανατρέπει εκ θεμελίων όλη τη μέχρι σήμερα υπάρχουσα κατάσταση.

Σίγουρα για όλους εμάς (φαρμακεία, φαρμακαποθήκες) ήταν ένα...



... σοκ, αλλά η ζωή συνεχίζεται, πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε μια πολύ άσχημη συγκυρία για τη χώρα μας που βρίσκεται εγκλωβισμένη στα μνημόνια, με την έλλειψη ρευστότητας και το πανάκριβο χρήμα, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου να δουλεύουν οριακά. 

Σίγουρα το να πρέπει να σχεδιάσεις και να διαμορφώσεις στρατηγική σε ένα τόσο αρνητικό κλίμα είναι πολύ δύσκολο, αλλά οι εξελίξεις θα είναι πιεστικές και ούτε ή πολυτέλεια του χρόνου υπάρχει ούτε η αγορά του φαρμάκου στη χώρα μας μπορεί να συντηρήσει 11.500 φαρμακεία και 165 ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς φαρμακοποιών. Θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος προς τι η έκπληξη και ο αιφνιδιασμός, αφού όλοι αναμέναμε ότι με αυτό το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης Θα είχαμε σημαντικές εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου, είτε ψηφιζόταν το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είτε όχι. Η απάντηση είναι ότι βεβαίως και αναμέναμε και ανησυχούσαμε ότι κάτι κακό θα έρθει, αλλά όχι στο βαθμό και με τον τρόπο που ήρθε, που ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψή μας. Πριν υπήρχε ένα σωσίβιο ασφαλείας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το οποίο απέτρεπε μεγάλες αναταράξεις και κυρίως απέτρεπε την είσοδο ξένων παικτών (μεγάλες αλυσίδες) στην ελληνική αγορά και αυτό ήταν ότι: «ένας φαρμακοποιός μπορούσε να κατέχει μόνο ένα φαρμακείο». Τώρα δεν υπάρχει καμία προστασία και κανένα εμπόδιο. Επιπλέον σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ακόλουθα: 

Η πλειοψηφία των ελληνικών φαρμακείων βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, με ένα σημαντικό αριθμό αυτών να έχει ήδη χρεοκοπήσει. Τα απομείναντα συντηρούνται με το οξυγόνο που τους παρέχουν οι προμηθευτές τους, οι οποίοι βρίσκονται στο δίλημμα είτε να τους κλείσουν το διακόπτη και να τα στραγγίσουν, θέτοντας σε κίνδυνο και τις επιχειρήσεις τους, είτε να τα συντηρούν τόσο για συναισθηματικούς όσο και για πρακτικούς λόγους, με την ελπίδα να πάρουν κάποια από τα χρήματά τους. 

Ο κλάδος του φαρμακεμπορίου, που Θα μπορούσε και αυτός να προσφέρει πολλά σε αυτή την υπόθεση, μετά τη δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, την πολύ μεγάλη μείωση των ποσοστών κέρδους του και τις μεγάλες επισφάλειες που έχει, βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση και οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες.

Σε αυτήν την πολύ άσχημη συγκυρία. ευτυχώς που υπάρχουν έστω και λίγες επιχειρήσεις που κατάφεραν να νικήσουν την κρίση και να έχουν πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα, ώστε να μπορέσουν να κάνουν σχέδια γιο το μέλλον και να τραβήξουν μπροστά. Μέσα σε αυτούς τους λίγους «τυχερούς» βρέθηκαν και οι δικές μου επιχειρήσεις, αφού καταφέραμε μέσα στην κρίση και, παρά τη μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, να διατηρήσουμε τη φερεγγυότητά μας και να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της αγοράς. 

Στα άμεσα σχέδια μας είναι να συσπειρώσουμε τα φαρμακεία-πελάτες μας σε μια πανίσχυρη αλυσίδα ανεξάρτητων φαρμακείων με σκοπό να κρατήσουμε στη ζωή τόσο τις δικές μας επιχειρήσεις όσο και των φαρμακοποιών-πελατών μας. 

Με μεγάλη ανακούφιση μάθαμε ότι ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και άλλοι φαρμακέμποροι και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών και ήδη ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε συγκεντρώσεις φαρμακοποιών για το σκοπό αυτό. 

Η εξέλιξη αυτή για εμάς είναι ιδιαίτερα θετική και ελπίζουμε αυτό να γενικευθεί, γιατί έτσι αφενός δεν Θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να δραστηριοποιηθούν οι ξένοι αφετέρου θα δοθεί μια παράταση χρόνου σε εμάς να προετοιμαστούμε καλύτερα και να αποκτήσουμε την οργάνωση και την τεχνογνωσία που απαιτείται, ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε και να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο προς υλοποίηση. Επιπλέον νομίζουμε ότι εύκολα Θα συμβιώσουμε και Θα ανταγωνιστούμε τους "Ελληνες παίκτες, ενώ αντίθετα πολύ δύσκολα δα αντιμετωπίσουμε τους ξένους. 

Εμείς πάντως έχουμε ήδη αρχίσει να προετοιμαζόμαστε και έχουμε προβεί σε προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών που θα υποστηρίξουν τα σχέδιά μας, ιδιαίτερα στο χώρο της μηχανογράφησης, ενώ παράλληλα επενδύσαμε σε αγορά hardware και software για το σκοπό αυτό περισσότερα από 100.000€. 

Αμέσως μόλις ξεκαθαρίσουν λίγο τα πράγματα, επειδή το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε περιέχει πολλές ασάφειες, θα πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις των φαρμακοποιών-πελατών μας από την Κομοτηνή μέχρι την Τρίπολη και θα τους καλέσουμε να συστρατευτούμε για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων μας. 

Σε αυτό το σημείο θέλω να καλέσω όλους τους φαρμακοποιούς να συμμετάσχουν σε ανάλογες κινήσεις-ακόμη και ανταγωνιστών μας- για να φράξουμε το δρόμο στους ξένους, οι οποίοι εάν μας βρουν απροετοίμαστους και ανοργάνωτους, θα μας διαλύσουν με τη μεγάλη τους εμπειρία, το φθηνό και άφθονο χρήμα και τα δικά τους προϊόντα με μεγάλη κερδοφορία. 

Επιπλέον καλώ τους φαρμακοποιούς να ακούσουν με προσοχή τις προτάσεις που Θα πέσουν στο τραπέζι και να αποφασίσουν με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα. 

Εφόσον το αποφασίσουν, να κάνουν σωστές και ξεκάθαρες συμφωνίες και σε καμία περίπτωση να μην κάνουν το λάθος να δώσουν χρήματα (ιδιαίτερα προκαταβολικά), γιατί εκείνος που Θα ηγηθεί σε όλη αυτήν την προσπάθεια, το πιο σίγουρο είναι να αποτύχει, αφού θα ρισκάρει τα χρήματα των άλλων και όχι τα δικά του. 

Η συνεισφορά του φαρμακοποιού πρέπει να είναι η αξιοποίηση του σημείου πώλησής του και η μεγάλη εμπειρία του στη λιανική πώληση, πράγματα πολύτιμα για την επιτυχία του σχεδίου. Το άλλο μέρος θα πρέπει να συνεισφέρει τα έξοδα, τα εξειδικευμένα στελέχη και ό,τι άλλο απαιτηθεί για την επίτευξη του σκοπού αυτού. 

Τελειώνω με την ευχή να τα βρούμε μεταξύ μας οι 'Ελληνες την τελευταία στιγμή, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα στη μακραίωνη ιστορία μας, και να κερδίσουμε το στοίχημα, γιατί δεν θα χάσουμε μόνο τις δουλειές μας αλλά και όλα όσα με ουσίες και κόπο δημιουργήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.


Ο Σωτήρης Λέλος είναι φαρμακοποιός και φαρμακαποθηκάριος. γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων