Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Συμπεράσματα από τις εκλογές του ΠΦΣ από τον Ανδρέα Σοφιανόπουλο

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: ΤΟ ΚΟΥΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΒΙΘΙ

Με δεδομένο πως η αυλαία έπεσε ψύχραιμα πλέον μπορεί να γίνει μια αρχική αποτίμηση των αποτελεσμάτων. Είναι η πρώτη φορά που η παράταξη που διοικεί δεκαετίες τον ΠΦΣ έχει απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία και στις έδρες και στη ΓΣ.

Παραμένει όμως ο ισχυρότερος παίκτης αφού εκμεταλλεύτηκε με...


... απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια το σύστημα της απλής αναλογικής. 2 δήθεν ανεξάρτητοι υποψήφιοι έκαναν τις 73 συνολικά ψήφους που πήρε η ΑΕΣΠ 7 έδρες στο σύνολο αντί για 6 αν το ψηφοδέλτιο κατέβαινε ενιαίο. Με δεδομένο πως η συγκεκριμένη παράταξη συνδέεται απόλυτα κομματικά και ιδεολογικά με τη ΝΔ το μήνυμα που έλαβε η Κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πως παρά τα βαριά μέτρα η φαρμακοποιοί επέδειξαν σημαντική ανοχή και παρέμειναν πιστοί στην παράταξη πιθανότατα μεταφέροντας τις ευθύνες στο κακό μνημόνιο και τους κακούς Γερμανούς. Επίσης η ΑΕΣΠ ενισχύθηκε και από κομμάτι του Κλάδου που δεν αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα από τη μνημονιακή πολιτική. 

Σίγουρα το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Φαρμακοποιών κι αυτό γιατί το σύστημα εκλογής διέπεται από την ισχυρότατη αντιδημοκρατική αντίφαση: απλή αναλογική για εκλογή μέλους ΔΣ αλλά υπερενισχυμένη στους τοπικούς Συλλόγους για εκλογή εκλέκτορα. Κοιτάζοντας προσεκτικά το ψηφοδέλτιο της ΑΕΣΠ διαπιστώνει κανείς πως από τους 15 υπήρχαν 3 που δεν ψήφισαν τον εαυτό τους επιβεβαιώνοντας και διαιωνίζοντας συμπεριφορές εκφυλισμού τόσο των διαδικασιών, όσο και της προσωπικότητας τους. 

Δεν μπορεί φυσικά να είναι τυχαίο ότι αυτοί οι εκλέκτορες εκλέγονται σε Αχαΐα, Ηλεία, και Μεσσηνία, νομοί στους οποίους στηριζόταν το ψηφοδέλτιο των «Εναπομεινάντων της Πελοποννήσου» και στο οποίο συμμετείχαν 2 πρόεδροι Συλλόγων και ένας αντιπρόεδρος. Προφανώς οι «ηγετικές κεφαλές» της ΑΕΣΠ δεν ήθελαν να ρισκάρουν πιθανές αποκλίσεις στην ψήφο των εκλεκτόρων αυτών οπότε και τους μετέτρεψαν σε εκλογικά πιόνια οδηγώντας τους να υποτιμήσουν βάναυσα την προσωπική τους υποψηφιότητα αλλά και τις θεσμικές διαδικασίες του ΠΦΣ. 

Σε κάθε περίπτωση ο εκλέκτορας έχει δικαίωμα να επιδιώκει την εκλογή του στο ΔΣ του ΠΦΣ δικαιώνοντας και όσους από τη βάση τον έχουν στηρίξει. Υποτιμά όμως τα μέγιστα τη νοημοσύνη των φαρμακοποιών εντολέων του όταν δεν στηρίζει τον εαυτό του. Με απλά λόγια η ΑΕΣΠ δεν επιθυμούσε με κανένα τρόπο εκλογή μέλους των «Εναπομεινάντων της Πελοποννήσου» στο ΔΣ.

Η «Πανεπιστημονική» απευθυνόμενη σε μικρή μερίδα συναδέλφων είχε μικρή μείωση της δύναμής της - αλλά και της απήχησής της εκτιμώ - εξαιτίας της επίσημης θέσης της για τις κινητοποιήσεις του 2012 αλλά και της απώλειας εκλεκτόρων από τις εκλογές του Φ.Σ. Αττικής. 

Οι 2 παρατάξεις της πρώην αντιπολίτευσης του ΔΣ, «Ανεξάρτητη Συνεργασία» (Μακρυγιάννης) και «Συνεργασία Φαρμακοποιών» (Παπαδόπουλος) υπέστησαν βαριές εκλογικές απώλειες εξαιτίας της αντιπολιτευτικής τους αδράνειας στο προηγούμενο ΔΣ του ΠΦΣ αλλά και της επαμφοτερίζουσας στάσης τους σε κρίσιμα ζητήματα και κινητοποιήσεις του Κλάδου. 

Η «Συνδικαλιστική Παρέμβαση» απώλεσε οριακά τη 1 έδρα μην έχοντας δεξαμενές ψηφοφόρων από το εκλεκτορικό σώμα λόγω σύνδεσης με το ΠΑΣΟΚ αλλά και μη υπαρχόντων διαθέσιμων βοηθειών από συγγενείς παρατάξεις. 

Η Π.Φ. Συμμαχία υπό τον κο Λουράντο εμφανιζόμενη για 1η φορά στις εκλογές του ΠΦΣ είναι σίγουρα η κερδισμένη κατακτώντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας σημαντικό κομμάτι της βάσης και κυρίως των νέων σε ηλικία συναδέλφων. Βασική της αδυναμία - που άλλωστε εμπόδισε και τη μεγαλύτερή της διείσδυση - η απουσία ξεκάθαρου πολιτικού στίγματος και το στρογγύλεμα των θέσεων για προβλήματα φωτιά όπως πχ το ωράριο λόγω ιδιαιτεροτήτων στον ΦΣ Αττικής. 

Η εκλογή επίσης από την Αττική των 2 εκ των 3 μελών από την παράταξη βαραίνει άσχημα τη ζυγαριά, όσον αφορά στις εντυπώσεις, προς το αθηνοκεντρικό Κράτος αφήνοντας «παραπονεμένη» τη ραχοκοκαλιά της χώρας δηλαδή την επαρχία. 

Η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» κατέγραψε τις δυνάμεις της και αναλαμβάνει σημαντική ευθύνη για τη δημιουργία ενός αριστερού πόλου, που θα πρέπει να συσπειρώσει ευρύτερες μάζες φαρμακοποιών, μακριά από στείρα φοβικά σύνδρομα και αριστερίστικες πρακτικές, εν ονόματι τις ιδεολογικής καθαρότητας, κάνοντας πράξη δηλαδή αυτό που δείχνει να μην μπορεί να καταφέρει η «Συνεργασία Φαρμακοποιών». 

Οι «Εναπομείναντες της Πελοποννήσου» προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα χώρο εκπροσώπησης που θα κινείται μεταξύ των ορίων «Π.Φ. Συμμαχίας» και «Πρωτοβουλίας». Ένα χώρο όπου θα απουσιάζει ο κομματισμός αλλά θα υπάρχει σαφές πολιτικό στίγμα. Ένα χώρο που θα εκπροσωπεί το μέσο Ελληνικό Φαρμακείο και δε θα διστάζει να έρχεται σε αντίθεση με τα μεγάλα συμφέροντα εντός του Κλάδου. 

Ένα χώρο που θα είναι αντικυβερνητικός απέναντι σε όποια κυβέρνηση όποιου χρωματισμού λαμβάνει μέτρα που θίγουν την επιστημονική και οικονομική υπόσταση του φαρμακείου. Πρόσκαιρα τοποθετείται γεωγραφικά στην Πελοπόννησο αλλά επιδιώκει να βρει συμμάχους σε όλη τη χώρα. 

Ένα χώρο που θα επιδιώξει με την παρουσία του στο ΔΣ να επανακινηθούν στη σωστή τους βάση θεσμικές διαδικασίες που έχουν αρχίσει να εκφυλίζονται. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί για πρώτη φορά σχήμα εκλέγει μέλος ΔΣ ΠΦΣ χωρίς την παραμικρή κομματική υποστήριξη. Και για να είμαστε και ακόμα σαφέστεροι με την πλήρη αντίθεση προς εμάς τόσο των κομμάτων αλλά και των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Κυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης.

Οι εκλογές έλαβαν τέλος μα τα προβλήματα του Κλάδου και της Χώρας βρίσκονται μπροστά μας. Θα συμβάλουμε με όσες δυνάμεις μας αναλογούν στη γρήγορη, δίκαιη και ορθή για την πλειοψηφία λύση του σταυρολέξου σχηματισμού Προεδρείου όπως αυτό έχει προκύψει από τη βούληση των εκλεκτόρων, ώστε το νέο ΔΣ να εργάζεται περισσότερο και να ταξιδεύει λιγότερο, να διεκδικεί περισσότερο και να συμβιβάζεται λιγότερο. Να προσελκύσει ξανά το ενδιαφέρον του μέσου Ελληνικού Φαρμακείου.

Για τους «Εναπομείναντες της Πελοποννήσου»
Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας