Οι παρακάτω προτάσεις -αν και σε προεκλογική περίοδο- σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μομφή προς την παρούσα ή τη μελλοντική διοίκηση του ΠΦΣ όποια και αν είναι αυτή. Είναι όμως μομφή προς έναν τρόπο σκέψης που υπαγορεύει να κάνουμε ακριβώς ότι έκαναν οι προηγούμενοι αδιαφορώντας για τις εξελίξεις γύρω μας. Όπως και στα διαγωνίσματα, ξεκινάμε από τα εύκολα για να καταλήξουμε στα πιο δύσκολα.
1. Ενημέρωση των εκλεκτόρων με SMS: Οι εκλέκτορες το 2014 και μόνο λόγω καταστατικού πρέπει ακόμα να ενημερώνονται με συστημένη επιστολή (!!) για διεξαγωγή ΓΣ και εκλογών. Θα ήταν απείρως πιο εύκολο, πιο γρήγορο και με το 1/10 του κόστους η ενημέρωση αυτή να γίνεται με SMS. Πως γίνεται να ενημερώνονται 11.000 φαρμακεία για πληρωμές και όχι 174 για ΓΣ;
2. Ηλεκτρονική ψηφοφορία: H Βουλή την εγκαινιάζει άμεσα αλλά ο κλάδος δεν την σκέφτεται ενώ είναι απλούστατη. Κάθε εκλέκτορας θα χρεώνεται το δικό του "χειριστήριο" και οι ψηφοφορίες θα διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα και όχι ημίωρα. Οι εικόνες της τελευταίας ΓΣ όπου χρειαστήκαμε μισή ώρα για να εκλέξουμε πρόεδρο (!) και μετά μαζεύτηκαν υπογραφές όσων αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα μπορούν να πείσουν και τον πιο φανατικό πολέμιο της τεχνολογίας. Χώρια που με τις τόσες καθυστερήσεις η αίθουσα ερημώνει από εκλέκτορες κατά τις 3μμ και οι ψηφοφορίες γίνονται μπροστά σε άδεια έδρανα.
3. Open Wi-Fi: Προφανώς και δεν το χρειαζόμαστε για να ανεβάζουμε selfies αλλά είναι τέτοια η ταχύτητα της ενημέρωσης που το επιβάλλει. Πολλοί εκλέκτορες ενημερώνουν τόσο άμεσα τους συναδέλφους για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων που ακόμα και το βίντεο που ανεβαίνει λίγη ώρα αργότερα θεωρείται μπαγιάτικο. Γιατί να μην κάνουμε ευκολότερη τη ζωή και των μεν και των δε; Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι αίθουσες συνελεύσεων σε ξενοδοχεία και δημόσιους χώρους διαθέτουν απαραίτητα σχετικό ανοιχτό δίκτυο.
(Γνωρίζω ότι για το συγκεκριμένο θα χαρακτηριστώ γραφικός από τους ίδιους που θεωρούσαν επίσης γραφικά τα blogs και τα social media πριν από 4 χρόνια και τώρα τρέχουν να τα προλάβουν)
4. Eπέκταση αίθουσας ΓΣ: Oι 174 εκλέκτορες με τα χίλια ζόρια χωράμε στην αίθουσα σε περίπτωση απαρτίας, αρκετοί είναι όρθιοι και άλλοι περιφέρονται. Μια μικρή επέκταση δεν θα ήταν τόσο δύσκολη. Τουλάχιστον η μελέτη μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ και ΔΩΡΕΑΝ.
5. Απαγόρευση καπνίσματος: O προθάλαμος του πρώτου ορόφου ειδικά το μεσημέρι θυμίζει τουλάχιστον τεκέ. Μπορεί ως έθνος να είμαστε θεριακλήδες και ως κλάδος να έχουμε προβλήματα, αλλά τουλάχιστον για επιστήμονες η εικόνα είναι απαράδεκτη, οι δε "αναθυμιάσεις" μεταφέρονται πολύ εύκολα και στην κυρίως αίθουσα. Εδώ δεν χρειάζονται νόμοι (που υπάρχουν), καταστατικό κλπ αλλά ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ. Αυτό όμως θα είναι και το πιο δύσκολο.
Στους μηδενιστές συναδέλφους μου που θα πούνε "καλά, ΤΩΡΑ θα ασχοληθούμε με αυτά ενώ έχουμε τόσα προβλήματα;" τους στέλνω την εξής πληρωμένη απάντηση: "Πότε ο κλάδος δεν είχε προβλήματα τα τελευταία 4 χρόνια; Κι αν μπορείτε να θυμηθείτε έστω μια στιγμή, γιατί δεν κάνατε σχετικές προτάσεις;"
Δεν χρειάζονται likes ούτε shares. Αυτό που χρειάζεται είναι με τη συνδρομή διοίκησης και εκλεκτορικού σώματος ΟΛΑ τα παραπάνω να γίνουν πράξη.
Κώστας Μανωλόπουλος
Ταμίας ΦΣΑ
Αντιπρόσωπος ΦΣΑ στον ΠΦΣ