Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Λουράντος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Το π.κ. φαρμακείου δεν διαμορφώνει την χαμηλή τιμή του φαρμάκου»

Μιλώντας πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Λυριτζή-Οικονόμου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος τόνισε πως το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν είναι αυτό που διαμορφωνει την χαμηλή τιμή του φαρμάκου.

Μάλιστα έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, ειδικά σε ακριβά φάρμακα όταν το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε από το 18% στο 3% και σε κάποια στο 0%, ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι τιμές θα έπεφταν, αντιθέτως αυτές αυξήθηκαν!

«Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η τιμή διαμορφώνεται από την...


... παραγωγή και όχι από το κέρδος του φαρμακείου, το οποίο μόλις που επιβιώνει ειδικά σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές».

«Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα μνημόνια που συνεχώς αναφέρεστε, αναφέρει ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να αμοίβεται και για τις υπηρεσίες που προσφέρει, η κατ'αποκοπή αμοιβή, η υπερωριακή αμοιβή πέραν του ωραρίου, η αμοιβή διανυκτέρευσης. Όλες αυτές οι αμοιβές υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία της Ευρώπης εκτός από την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Λουράντος.

Οι δημοσιογράφοι που τον είχαν καλεσμένο, κκ. Λυριτζής και Οικονόμου ανταπάντησαν ότι η μεταρρύθμιση στα φαρμακεία έχει αποδόσει καρπούς και ότι τώρα πλέον βρίσκει ο πολίτης πολύ πιο εύκολα φαρμακεία (!), ενώ η αγορά φαρμάκου λειτουργεί καλύτερα από ότι πριν. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι μέσω smartphone εφαρμογής κατεβάζεις ανά πάσα στιγμή 10 ανοιχτά φαρμακεία σε πολύ μικρή απόσταση από εκεί που βρίσκεσαι.