Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό

Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, δόθηκε εντολή προς την Διοίκηση του Οργανισμού όπως  προβεί άμεσα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας συμψηφισμού των ποσών που προκύπτουν από την εφαρμογή του claw back με απαιτήσεις που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια για το έτος 2013.



Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το ποσό της υπερβάλλουσας δαπάνης, σε σχέση με τα προκαθορισμένα ανώτατα όρια δαπανών, έχει επιμεριστεί στους παρόχους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ήδη εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις και θα συμψηφιστεί με υπάρχουσες απαιτήσεις των παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν κατά τα έτη 2012 και 2013.

Μετά το πέρας της διαδικασίας θα επέλθει σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού και βελτίωση της οικονομικής του θέσης, ενώ παράλληλα θα έχει υλοποιηθεί  σημαντικό μέρος των δεσμεύσεων του, προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής και σύγχρονης οργάνωσης του.

Με την υλοποίηση της διαδικασίας του συμψηφισμού προκύπτει ότι οι ιδιώτες πάροχοι δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν χρηματικά ποσά προς τον οργανισμό. Σημειώνεται ότι το οικονομικό  αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον συμψηφισμό, θα αποδοθεί στους παρόχους ύστερα από την ολοκλήρωση του οικονομικού και κλινικού ελέγχου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση  και την άμεση ολοκλήρωση της προαναφερθείσας διαδικασίας οικονομικού και κλινικού ελέγχου από ελεγκτικές εταιρείες  για τα νοσήλια και εξετάσεις που διενεργήθηκαν το 2013. Επίσης, επιταχύνονται οι διαδικασίες για να εφαρμοστεί ο κλινικός έλεγχος σε πραγματικό χρόνο για νοσήλια και υπηρεσίες που πραγματοποιούνται εντός του 2014.


Τέλος, ο Υπουργός Υγείας, με εντολή του, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα διασφαλίσουν την αποδοτικότερη χρήση των πόρων του ΕΟΠΥΥ με ταυτόχρονη εξασφάλιση των αναγκαίων για τους ασφαλισμένους διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών.