Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Προτάσεις των ΦΣ Κρήτης στο ΔΣ του ΠΦΣ κατά τη συνάντηση των προέδρων το Σάββατο 05/07/2014

Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων

Προτάσεις στο ΔΣ του ΠΦΣ

5-7-2014

Με αφορμή τα νέα μέτρα που αφορούν τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, εισηγούμαστε στο ΔΣ του ΠΦΣ να διεκδικήσει άμεσα τα εξής (οικονομικής φύσεως και σημαντικά θεσμικά ζητήματα) :


-REBATE

Δεδομένου ότι η επίπτωση του Rebate στο τελικό κέρδος είναι σημαντικά περισσότερο επιβαρυντική, καθώς υπολογίζεται επί του αιτούμενου ποσού και όχι επί τους κέρδους, εισηγούμαστε:

Κατάργηση rebate στις εκπρόθεσμες πληρωμές

Κατάργηση rebateσε φάρμακα με χ.τ. από 100€ και πάνω (margin 13,79% που βαίνει μειούμενο)

Κατάργηση rebate σε φαρμακεία ακριτικών περιοχών.

-ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2011/7/ΕΕ της 16-2-11 περί πληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου το πολύ στις 60 ημέρες, και εφόσον υπάρχει υπέρβαση των ημερομηνιών, επιβολή τόκων υπερημερίας. Διεκδίκηση ενδίκως αν χρειαστεί.

-ΑΜΟΙΒΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ

Δεδομένου πως με ένα ποσοστό κέρδους 15% δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν και λειτουργικά έξοδα, και υπηρεσίες ασφαλούς διάθεσης φαρμάκων, και επιστημονική αμοιβή, και υπηρεσίες συμβουλευτικής, και υπηρεσίες υποστήριξης της γραφειοκρατίας (ελάφρυνση δημοσίων εξόδων με τη συνδρομή των διανεμητικών λογαριασμών) και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εισηγούμαστε:

Επιπλέον καταποκοπήν αμοιβή ανά συνταγή ή

Το 1€ ανά συνταγή να πηγαίνει στο φαρμακείο αντί στον ΕΟΠΥΥ, ως αποζημίωση διαχειριστικού κόστους.

Επίσης, καθώς με αυτό το ποσοστό κέρδους οι ήδη ζημιογόνες υποχρεωτικές υπερωρίες (διανυκτέρευση, εφημερία σε αργίες κλπ) καθίστανται σε πολλές περιπτώσεις αδύνατες, πρέπει να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή.

-ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν είναι δυνατόν την εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να καταθέτουμε συνταγές με αρίθμηση, να επισυνάπτουμε συνταγές κινολονών-μονόγραμμες-γνωματεύσεις κλπ (ενώ θα μπορούσαν να εκδίδονται παράλληλα με την ηλεκτρονική συνταγή από ΗΔΙΚΑ) σε ένα φάκελο με τη συνοδεία τουλάχιστον 20 (!!!) συνοδευτικών εντύπων.

Ζητάμε την κατάργηση όλης της περιττής γραφειοκρατίας, προωθώντας την ταχύτερη εφαρμογή της άυλης συνταγής και της κάρτας ασθενούς.

-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Απαίτηση για πληρωμή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος μόνο για εισπραχθέντα χρήματα. (που είναι εκείνος ο συμψηφισμός που είχε κάποτε υποσχεθεί η σημερινή κυβέρνηση;)

-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Εφαρμογή κανόνων (ρήτρες) κατά τη συνταγογράφηση και όχι κατά την εκτέλεση συνταγών, ώστε αφενός να μην υπάρχει δυνατότητα υπερβάσεων/παραβάσεων από τους συνταγογράφους και αφετέρου να μην γίνονται περικοπές συνταγών με δικαιολογίες περί θετικής/αρνητικής/ενδιάμεσης λίστας. Η εφαρμογή τέτοιων κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, άλλωστε, εξοικονομεί και χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη.

-ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επαγγελματική επιβίωση των συναδέλφων να αρθούν επιτέλους όλες οι ρυθμίσεις που εμποδίζουν τις συνενώσεις και τις συνεργασίες φαρμακείων.

-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΟΠΥΥ

Διασφάλιση της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης και άμεση κατάργηση όλων των ατομικών συμβάσεων.

-ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

-ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Άμεση θεσμοθέτηση του νέου ΚΦΔ. Δεν είναι δυνατόν ένα σωρό άλλες διατάξεις να περνάνε εν μία νυκτί, και ο ΚΦΔ να λιμνάζει χρόνια τώρα μεταξύ επιτροπών και υπουργείων.

-ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Άμεση λύση στο ζήτημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα, που να αναβαθμίζει με τον πλέον διαφανή και δίκαιο τρόπο τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων των φαρμακευτικών συλλόγων

-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η διάθεση φαρμάκων από το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Άμεση εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου στη λειτουργία των ηλεκτρονικών φαρμακείων.

-ΩΡΑΡΙΟ

Καθιέρωση του 48ωρου (μέγιστο) εβδομαδιαίου με δυνατότητα στους τοπικούς ΦΣ να το αποφασίζουν προσαρμόζοντάς το στα τοπικά δεδομένα και συνθήκες. Από εκεί και πάνω, υποχρέωση για πρόσληψη δεύτερου φαρμακοποιού.

Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τις παραπάνω προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στη συνέλευση του ΔΣ του ΠΦΣ, παρουσία προέδρων των ΦΣ, της 5-7-14 θεωρώντας πως η επικοινωνία δευτεροβάθμιου και πρωτοβάθμιων οργάνων πρέπει να είναι ουσιαστικά αμφίδρομη και όχι τυπικά ακροαστική.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στο νεοεκλεγέν ΔΣ του ΠΦΣ.

Με εκτίμηση,

Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης