Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Άρθρο Θ.Ντούσκα στον «Πρωινό Λόγο»: Οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν, όμως αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων


• Τις δικές του σκέψεις πάνω στο θέμα των τιμών των φαρμάκων, που λόγω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων, οι πολίτες αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρουσιάζει ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας, με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ του «Π.Λ.».

Να τι γράφει ο κ. Ντούσκας: 



Αναφορικά με το δημοσίευμα της 11ης Ιουλίου 2014 της έγκριτης εφημερίδας σας σχετικά με «ανατίμηση» των φαρμάκων κατά 21,6% μέσα σε ένα χρόνο έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Σε καμία περίπτωση δεν έχει ανατιμηθεί κανένα σκεύασμα εδώ και 4 χρόνια, τουναντίον οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 60% περίπου σε αυτό το διάστημα. Έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρωπαική Ένωση γεγονός που δεν αμφισβητείται.

2. Η σχετική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι αυξήθηκε κατά 21,6% η δαπάνη των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη από τον Ιούνιο 2013 έως και σήμερα, κάτι που δεν οφείλεται  σε αύξηση της λιανικής τιμής των φαρμάκων αλλά στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε αυτά. Πιο απλά, ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται πληρώνουμε παραπάνω για αυτά διότι μειώνονται δραματικά και οι τιμές αναφοράς αυτών, το ποσό δηλαδή που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς ο τίτλος του άρθρου παραπλανεί και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.

3. Να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους ότι από τη ΔΕΥΤΕΡΑ 14 Ιουλίου θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν τα απαραίτητα για αυτούς φάρμακα, λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής. Με τη νέα Υπουργική Απόφαση καλείται λοιπόν ο ασφαλισμένος πέρα απο τη συμμετοχή του να πληρώσει ολόκληρη τη διαφορά σε σχέση με το φθηνότερο γενόσημο που μπορεί να κυκλοφορεί,ενώ μέχρι τώρα πλήρωνε το μισό της διαφοράς και το άλλο μισό ο ΕΟΠΥΥ. Γίνεται αντιληπτό ότι συνολικά μιλάμε για ποσοστά συμμετοχής άνω του 50% και συνιστούμε  στους ασφαλισμένους να απευθύνονται  στον φαρμακοποιό τους, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε απορία τους σχετικά με το επίμαχο θέμα.

proinoslogos.gr