Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ψάχνοντας…νέα κόλπα για το πλαφόν στα φάρμακα! Προς αναζήτηση άλλου «κόφτη» ο Μ.Βορίδης

Προς αναζήτηση νέου πλαφόν στα φάρμακα βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μετά το …χαστούκι που ήρθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που δεν επιτρέπει την εφαρμογή περιορισμών στη συνταγογράφηση.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέα …κόλπα ψάχνει ο Μάκης Βορίδης για να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη μετά την απόφαση του ΣτΕ που του…έκοψε τα πόδια καθώς δεν επιτρέπει περιορισμούς στη συνταγοργάφηση για λόγους δημόσιας υγείας.



Η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε το Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) η οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, έφερε τα πάνω κάτω στην οδό Αριστοτέλους.
Ο υπουργός Υγείας αναζητά τώρα τρόπους να εφαρμόσει εκ νέου περιορισμούς οι οποίοι όμως δε θα καταπέσουν στη δικαιοσύνη. Και αυτό προκειμένου να μην ξεπεράσει η φαρμακευτική δαπάνη στο τέλος του 2014 τα 2 δις ευρώ όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην τρόικα.
Ωστόσο τα 2 δις θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλό ποσό για την κάλυψη όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ κάτι που δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως το Μάκη Βορίδη που προς ώρας επιδιώκει απλώς να μην ξεφύγει από τις οδηγίες της τρόικας.
Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που η φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη ξεπεραστεί από τον προϋπολογισμό ατά 170 εκατ. ευρώ μόνο το 1ο εξάμηνο του 2014. Οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας υπολογίζουν μάλιστα ότι έως το τέλος του χρόνου το ποσό θα σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 250 εκατ. ευρώ.
Ποιος θα κληθεί να πληρώσει τη νύφη; Πιθανότατα οι φαρμακευτικές εταιρείες που είναι πιθανό να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο clawback επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμένου ποσού), αν και για τον κλάδο κάτι τέτοιο είναι κόκκινο πανί. Γι αυτό και αναζητείται από το επιτελείο Βορίδη επειγόντως μια λύση ή ένα νέο πλαφόν που θα «στέκεται» νομικά και δεν θα μπορεί να αρθεί η εφαρμογή του από τα δικαστήρια.
Και το ζήτημα είναι ότι η στροφή προς τα φθηνότερα φάρμακα, τα γενόσημα, προς στιγμήν δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω έλλειψης ουσιαστικών κινήτρων τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς. Το ποσοστό παραμένει καθηλωμένο κοντά στο 25% με 30% ενώ η τρόικα ζητά εδώ και περίπου δύο χρόνια επιμόνως το ποσοστό να ανέβει στο 60%.
Γι αυτό και θεωρείται σχεδόν απίθανο να δώσει το πράσινο φως για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από 2 δις ευρώ…
www.iatropedia.gr