Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Αναλυτικά η απόφαση για πλαφόν ανά Ασθενή!!

Με μια απίστευτα γενικόλογη απόφαση του ΥΥΚΑ μπαίνει πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά Ιατρό, ανά ασθενή και ανά κατηγορία φαρμάκων και περιοχή της χώρας, με βάση απροσδιόριστες διαδικασίες στατιστικής επεξεργασίας προηγούμενων ετών και μάλιστα εισάγεται μια κάποια συνυπευθυνότητά μας ως Φαρμακοποιοί στο ποιά φάρμακα επιλέγουν οι ασθενείς!






"... Καθορίζονται όρια στην φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την Περιφερειακή Ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα)... ... ... Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερησία βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών..."

Επίσης μπαίνουν αδιευκρίνιστοι όροι "ανταμοιβής" (αλλά και τιμωρίας ως "κίνητρα και αντικίνητρα", όπως αναφέρονται) Ιατρών και Φαρμακοποιών  (!!!) για τους μεν πρώτους ώστε να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός προστασίας (γενόσημα και off patent) και για τους δε δεύτερους να εκτελούν συνταγές με αυτά τα φάρμακα με βάση κάποιους "προκαθορισμένους δείκτες προς εκπλήρωση των στόχων του Οργανισμού"!

Επισήμως τιθέμεθα (συν)υπεύθυνοι για την εκπλήρωση του στόχου του 60% γενόσημα (ή όποιου άλλου) λες κι εμείς επιλέγουμε ποιό φάρμακο θέλει να γράψει ο Ιατρός ή να πάρει τελικά ο ασθενής! Χωρίς όμως να διευκρινίζονται ούτε τα κίνητρα, ούτε τα αντικίνητρα, παρά τελικά μόνο ο "κόφτης" στη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων τον οποίο πάλι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας (Ιατροί και Φαρμακοποιοί) θα κληθούμε να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας.  Με τη σημερινή πραγματικότητα της συνταγογράφησης είναι πολύ υποκριτικό αυτό κατά τη γνώμη μας και θα αναμείνουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Η κατάργηση της απίστευτης ευρεσιτεχνίας του 80% για το πλαφόν του κάθε γιατρού που είχε γίνει τον Ιανουάριο και η θέσπιση πιο συγκεκριμένων και δίκαιων κριτηρίων πρέπει να συνεχιστεί με πιο καθαρούς όρους.

Farmakopoioi

Ποιοί ασθενείς εξαιρούνται: Από την εφαρµογή της παρούσης εξαιρείται η συνταγογράφησή που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιµοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό µεταµόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (µηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, µεταµόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου µη αντιρροπούµενη κίρρωση, µεταµόσχευση ήπατος), σε µεταµοσχευθέντες ρευστών ή συµπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από µεσογειακή αναιµία και σε πάσχοντες από κυστική ίνωση. Εξαιρούνται επίσης τα φάρµακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ µέσω των επιτροπών του. Με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται από την εφαρµογή της παρούσης,επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, µετά από γνωµοδότηση της Ειδικής Επταµελούς Επιτροπής της υπ’ αριθµ. οικ. 12449/7.2.2014 (ΦΕΚΒ/256/7.2.2014) υπουργικής απόφασης.

Δείτε αναλυτικά άλλη μια απόφαση με ημερομηνία 1-7-2014 την οποία δεν μάθαμε ποτέ λες και δεν μας αφορούσε: