Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΕΟΠΥΥ: «Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους στα σκιαγραφικά»

Διευκρινίσεις για την αποζημίωση των σκιαγραφικών σκευασμάτων, τις ουσίες που χορηγούνται στους ασθενείς πριν υποβληθούν σε απεικονιστικές εξετάσεις, δίνει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο Οργανισμός δέχεται συνεχώς παράπονα και καταγγελίες καθώς πάροχοι υπηρεσιών υγείας, δηλαδή ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, τους ζητούν να καταβάλλουν το κόστος των σκιαγραφικών σκευασμάτων για την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων.   


Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, παραπέμπει στο άρθρο 10 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, ΕΚΠΥ, (ΦΕΚ 3054/Β΄/18-11-2013), στο οποίο καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης των σκιαγραφικών σκευασμάτων για την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων.

«Τα σκιαγραφικά σκευάσματα συνταγογραφούνται είτε από τον θεράποντα - παραπέμποντα  ιατρό προκαταβολικά, είτε και εκ των υστέρων, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της χορήγησης» αποσαφηνίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος καταβάλλει μόνο το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής του για τη φαρμακευτική δαπάνη των σκιαγραφικών και της εξέτασης και συνεπώς, οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας δεν θα πρέπει να απαιτούν από τους ασφαλισμένους το κόστος των σκιαγραφικών, για την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων.

www.protothema.gr