Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Φ.Σ.ΑΧ. σχετικά με κοινή αντίδραση στην Υ.Α. Βορίδη

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί ένα δείγμα αυταρχισμού και ταυτοχρόνως μια πρόκληση για τη συνοχή αλλά και την αξιοπρέπειά μας. Με δεδομένο πως ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κανένα έννομο ή οικονομικό συμφέρον από την επιλογή του ασφαλισμένου σε πρωτότυπο ή γενόσημο φάρμακο, μιας και την οικονομική διαφορά την επωμίζεται ο ασφαλισμένος, οπότε το αιτούμενο είναι πάντα το ίδιο, και με πρόσθετο πως το αιτούμενο στον ΕΟΠΥΥ είναι αυτό που καθορίζει τη φαρμακευτική δαπάνη, είναι σαφές πως δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον ΕΟΠΥΥ.



Η υπουργική απόφαση και η σχετική εγκύκλιος έχουν κατά βάση 2 πολιτικούς στόχους: Η σφιχτή δαπάνη των 2 δις που επιβάλει η τρόικα είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί. Ήδη το Α’ εξάμηνο είχαμε υπέρβαση 150 εκ ευρώ και ως το τέλος του έτους η υπέρβαση θα αγγίξει περί τα 300 εκατομμύρια. Με βάση τη σχετική νομοθεσία οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν το ποσό ως clawback. Για να αμβλύνει τις οικονομικές συνέπειες των εταιριών, ο κος Βορίδης εκδίδει τη συγκεκριμένη απόφαση που θα αυξήσει την κατανάλωση γενοσήμων και άρα την κερδοφορία τους, κατεβάζοντας έτσι το clawback που τους αντιστοιχεί σε χαμηλά επίπεδα.

 Αυτό ικανοποιεί τα συμφέροντα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Για την ξένη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία η μεταφορά των ΦΥΚ στα φαρμακεία με το χαμηλό ποσοστό κέρδος που προβλέπεται για εμάς, αφενός αυξάνει την κερδοφορία τους, αφετέρου μειώνει τις επισφάλειες τους και αυξάνει τη ρευστότητά τους μιας και ο χρόνος πληρωμής από τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες θα είναι πολύ σύντομος σε σχέση με το χρόνο πληρωμής από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα κέρδη επίσης της ξένης φαρμακοβιομηχανίας  αυγατίζουν και από την πολιτική της πιθανολογούμενης αύξησης των καναλιών διανομής στα ΜΗΣΥΦΑ αλλά και των αυξήσεων των καθαρών τιμών τους. Με τον τρόπο αυτό και η ξένη φαρμακοβιομηχανίας καλύπτει τις απώλειές της από το clawback. Οι Ασφαλισμένοι και οι φαρμακοποιοί μόνο βρίσκονται κάτω από την πίεση μιας ανόητης διάταξης, ενώ και οι γιατροί δεν έχουν τελειώσει οριστικά με την αντιπαράθεσή τους στο θέμα του πλαφόν συνταγογράφησης.
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα πως έχουμε να κάνουμε με την πιο ταξική κυβέρνηση που υπάρχει στη Χώρα από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά.

Προσεκτική ανάγνωση της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε έμμεσο εκβιασμό σχετικά με νέες ατομικές συμβάσεις στη βάση του αναγραφόμενου νέου κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί λοιπόν αρχίζουν να καλούνται να αποφασίσουν οριστικά, για το παρόν το δικό τους και το μέλλον όποιων διάδοχων καταστάσεων, αν θα επιτρέψουν να διαλυθούν πλήρως Σύλλογοι και συλλογικά συμφέροντα οδηγώντας τον κάθε φαρμακοποιό μόνο του, αντιμέτωπο με τον πανίσχυρο κρατικό «μονοψωνιστή», με όρους όχι μόνο δυσβάστακτους αλλά και κλιμακούμενα απαξιωτικούς τόσο για την τσέπη, όσο και το μυαλό μας ή θα ξεκινήσουν να προβάλουν αντίσταση αναδεικνύοντας ξανά τα συλλογικά όπλα του Κλάδου τα οποία επί της ουσίας ποτέ δεν έχουμε ενεργοποιήσει σωστά. Αν για παράδειγμα κάνεις δεν υπακούσει τη συγκεκριμένη απαράδεκτη εγκύκλιο, τι ποινές θα εφαρμόσει ο κος διοικητής του ΕΟΠΥΥ; Θα κόψει τη σύμβαση σε όλους μας προκαλώντας γενικευμένη άρση πίστωσης με δική του ευθύνη; Ή μήπως δεν θα αποζημιώσει όλες τις συνταγές, οπότε θα οδηγηθούμε από διαφορετικό δρόμο στο ίδιο αποτέλεσμα;

Το κλειδί λοιπόν σε όλα τα προβλήματα είναι η κοινή και ενιαία στάση μας, βάση των κοινών μας συμφερόντων αλλά και του ηθικού δικαίου που έχουμε απέναντι στην αμετροεπή επίθεση που δέχεται το επάγγελμα από τα μεγάλα συμφέροντα. Φυσικά ο κάθε συνάδελφος θα προβληματιστεί και θα καθορίσει μόνος τη στάση που θα τηρήσει, ταυτόχρονα όμως το συλλογικό όργανο του Φ.Σ.Αχ. έχει την ευθύνη να ενημερώσει και να αναλύσει τα δεδομένα από την συγκεκριμένη εφαρμοζόμενη πολιτική.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση  του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αποφασίστηκε ομόφωνα όπως, το παρακάτω κείμενο που σας επισυνάπτουμε σε word, προταθεί στο ΔΣ του ΠΦΣ ως πανελλήνια αντίδραση ανυπακοής στη συγκεκριμένη Υ.Α. Δηλαδή σε κάθε συνταγή που θα εκτελούμε και θα απαιτείται υπογραφή ασφαλισμένου και φαρμακοποιού εφόσον ο ασφαλισμένος συμφωνεί θα επισυνάπτεται ενυπόγραφα και από τα 2 μέρη το παραπάνω κείμενο, αντί της υπογραφής στα χωριστά πλαίσια που απαιτεί ο κος Βορίδης και ο κος Κοντός. Ενόψει του διοικητικού κενού στο ΔΣ ΠΦΣ, οι ΦΣ Αχαΐας και Αττικής έχουν ήδη προσβάλει τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση στο ΣτΕ. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο 2 Συλλόγους, ούτε μπορούν πάντα αυτοί οι 2 Σύλλογοι να σηκώνουν το λάβαρο. Γιαυτό απαιτείται το ΔΣ του ΠΦΣ, συγκροτημένο ή μη, αφενός να προσβάλει και αυτό την απόφαση, αφετέρου να συμφωνήσει στο παραπάνω κείμενο ως πανελλαδική αντίδραση. Επίσης το ΔΣ του ΦΣΑχ αποφάσισε ομόφωνα α) να προτείνει στο ΔΣ του ΠΦΣ να προσφύγει για την Υ.Α. περί ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών για φάρμακα άνω των 200€ σε συνεργασία με την ΟΣΦΕ, σε συνάρτηση και με προηγούμενη απόφαση περί δικαιώματος παραγωγού εταιρίας να επιλέγει το κανάλι διανομής ΦΥΚ και στο ΣτΕ και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, β) να προσφύγει κατά της πρώτης πρόβλεψης για το ωράριο φαρμακείων και με ασφαλιστικά μέτρα για ενδεχόμενο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία γ) να προσφύγει για αόριστες προϋποθέσεις υλοποίησης κατά της Υ.Α. σε σχέση με τη χορήγηση φαρμάκων στους ανασφάλιστους δ) να επιδιώξει Υπουργική εγκύκλιο που θα διασαφηνίζει εάν τα φαρμακεία συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση χονδρικής πώλησης μεταξύ αυτών και των φαρμακαποθηκών, στον όρο «άλλες εμπορικές επιχειρήσεις» (ΦΕΚ 145αρ32), ε) να προσφύγει και στο ΣτΕ και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη σχετική Υ.Α. περί χορήγησης υγρών φακών επαφής και οματογυαλίων πρεσβυωπίας μόνο με παρουσία οπτικού στα φαρμακεία.

Το ΔΣ του Φ.Σ.Αχ. είναι επίσης αντίθετο στην απουσία πρωτοδίκη από τα περιφερειακά πειθαρχικά συμβούλια και με δεδομένη τη διάψευση από 2 παρατάξεις στο προηγούμενο άτυπο ΔΣ του ΠΦΣ πως ελήφθη σχετική απόφαση, ζητεί επαναφορά με νομοθετική ρύθμισή της πρόβλεψης ύπαρξης δικαστικού στα περιφερειακά πειθαρχικά συμβούλια.

Στο ζήτημα της ΕΤΕΣΤΑ, επειδή υπάρχει κενό πληροφόρησης αλλά και συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας, το ΔΣ του Φ.Σ.Αχ. έχει την άποψη πως πρέπει να υπάρξει ανά Σύλλογο διαπραγμάτευση αλλά και κατανομή των μερισμάτων που αντιστοιχούν στους φαρμακοποιούς, όπως ακριβώς γίνεται και με τον ΠΦΣ. Εκτιμούμε πως είναι απαράδεκτο αλλού να είμαστε υπέρ της συλλογικότητας κι αλλού υπέρ της ατομικότητας, ειδικά όταν αυτά τα «άλλα» εμπίπτουν στη δική μας βούληση και απόφαση. Καλούμε τα μέλη του ΦΣαχ να αναμένουν οριστική απόφαση από ΠΦΣ σε σχέση με τη λειτουργία της ΕΤΕΣΤΑ και μην προχωρήσουν άμεσα σε κατά μόνας συμφωνίες. 

(εκτυπώνουμε το έγγραφο πατώντας το κουμπί "Download" με το βελάκι, στην κάτω μεριά)