Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΦΣΕ: Επιστολή προς Ιατρικό Σύλλογο Έβρου για Χορήγηση Υαλουρονικών από Ορθοπεδικούς Ιατρούς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ,  15/07/2014

Αρ. Πρωτ. 170

        Προς: Ιατρικό Σύλλογο Έβρου
         Κοιν: Πανελλήνιο Φαρμακευτικό                                                    Σύλλογο
Κύριε Πρόεδρε,
Υπάρχουν πολλές αναφορές από μέλη μας ότι ορθοπεδικοί ιατροί χορηγούν από τα ιατρεία τους απευθείας στους ασθενείς ενδοαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού (πχ suplasyn), χωρίς να παραπέμπουν τους ασθενείς στο φαρμακείο προκειμένου να προμηθευτούν τα σκευάσματα αυτά.



Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας (ΠΔ 340/1993) το φάρμακο αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στην πρόληψη και θεραπεία της ασθένειας και ο φαρμακοποιός είναι ο μόνος καθ’ ύλην ειδικός στον τομέα διακίνησης του φαρμάκου, λόγω της επιστημονικής του εκπαίδευσης.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) απαγορεύεται στον ιατρό να εξυπηρετεί, να εξαρτάται ή να συμμετέχει σε επιχειρήσεις που παρασκευάζουν ή εμπορεύονται φάρμακα ή υγειονομικό υλικό ή να διαφημίζει και να προβάλλει αυτά με οποιονδήποτε τρόπο.

Για όλα αυτά παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να διερευνήσετε αν κάποια μέλη σας ακολουθούν την παράνομη αυτή πρακτική και να τους συστήσετε να τη διακόψουν. Διαφορετικά επιφυλασσόμαστε για όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα στην αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου.

Με τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τερζής Αναστάσιος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Τσώκος  Γεώργιος