«Φρένο» στις διαγνωστικές εξετάσεις θέλει να βάλει ο ΕΟΠΥΥ, θεσπίζοντας πλαφόν στην εκτέλεση ανά περιφέρεια και ανά πάροχο, ενώ παράλληλα θα μπει ένα όριο και στην υπερσυνταγογράφηση.
Τα στοιχεία για τις τομογραφίες ήταν εκείνα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση καθώς σημειώθηκε... παγκόσμιο ρεκόρ με 1.260.000 να γίνονται σε ένα χρόνο! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή», το 2013 διενεργήθηκαν 496.509 μαγνητικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους, έναντι 353.902 το 2012, δηλαδή παρατηρήθηκε αύξηση 40,3% μέσα σ’ ένα χρόνο! Αντίστοιχα, η αύξηση στον αριθμό των αξονικών τομογραφιών ήταν της τάξης του 28%: έγιναν 765.496, έναντι των 623.508 το 2012.
Χαρακτηριστικό είναι πως η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς είναι 164 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι πάροχοι έχουν απαιτήσεις 336 εκατομμύρια για εξετάσεις που εκτέλεσαν. Δηλαδή πάνω και από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού για τις διαγνωστικές.
H υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί εντός των ημερών κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας αφορά την καθιέρωση μηνιαίου πλαφόν στη δαπάνη εκτέλεσης εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια. Για τον ορισμό του πλαφόν σε κάθε πάροχο πρώτα θα γίνεται κατανομή, ανά περιφέρεια και με βάση τον πληθυσμό της, του «κλειστού» προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Εν συνεχεία θα καταμερίζεται ο προϋπολογισμός της περιφέρειας σε κάθε διαγνωστικό κέντρο-εργαστήριο, σε αναλογία με το πόσες εξετάσεις είχε πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα θα έχει το δικαίωμα να ζητεί το σύνολο του κόστους των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τη θέσπιση ενός πλαισίου οδηγιών και κανόνων για τη συνταγογράφηση παραπεμπτικών για εξετάσεις (θα ορίζεται με ποια συχνότητα και σε ποιες περιπτώσεις αυτές θα γράφονται). Για παράδειγμα, η απόφαση θα ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί την παραπομπή για μαστογραφία ανά τρία έτη σε ασφαλισμένη ηλικίας 20-40 ετών και κάθε χρόνο σε ασφαλισμένη άνω των 40 ετών. Η εκπόνηση αυτών των οδηγιών έγινε βάσει πορίσματος ειδικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, ενώ ελήφθησαν υπόψη και οι σχετικές προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Πηγή: «Νυστέρι» από τον ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις -Εγιναν 1.262.000 τομογραφίες σε ένα χρόνο | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/165585#ixzz39K9nYlY0