Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Επιστολή φαρμακοποιών για την υποστελέχωση αγροτικών ιατρείων του Έβρου

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Πολλά αγροτικά ιατρεία στον βόρειο Έβρο έχουν μείνει χωρίς ιατρική στελέχωση επισημαίνει σε επιστολή που απέστειλε στην 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου. Την εν λόγω επιστολή μάλιστα προσυπογράφουν οι δήμαρχοι και των πέντε δήμων του νομού.
Σε αυτήν απαριθμούνται τα αγροτικά ιατρεία που υπολειτουργούν ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γηραιό πληθυσμό των περιοχών αυτών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία καθιστούν την ανάγκη στελέχωσης των ιατρείων επιτακτική.

Μάλιστα ο φαρμακευτικός σύλλογος προτείνει να...


... στελεχωθούν ακόμη και από οπλίτες ιατρούς προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.

Η επιστολή - καταπέλτης

Προς την 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης

Με την παρούσα επιστολή ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι πάρα πολλά αγροτικά ιατρεία στον βόρειο Έβρο έχουν μείνει χωρίς ιατρική στελέχωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατόπιν επικοινωνίας με φαρμακοποιούς υπολειτουργούν τα αγροτικά ιατρεία Καστανέων , Βάλτου, Θουρίου, Ζώνης, Μάνης, Μικρού Δερείου, Αμπελακίων, Πυθίου , Μεταξάδων και Δόξης. Ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας στερούνται την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πρόκειται ως επί το πλείστον για γηραιό πληθυσμό, πολυασθενείς, αρκετοί εκ ων οποίων με κινητικά προβλήματα. Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τα κέντρα υγείας του βορείου Έβρου πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει προσωπικό ώστε να στελεχωθούν τα ιατρεία καθώς παρότι προκυρήχθησαν θέσεις δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον, αλλά και διότι αρκετοί αγροτικοί και γενικοί ιατροί έχουν αποσπαστεί για να καλύψουν θέσεις σε νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας.
Eπισημαίνουμε την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί φαρμακοποιοί καθώς καλούνται να επωμιστούν εξολοκλήρου την φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων για ολόκληρες εβδομάδες. Μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρονική συγκυρία όπου οι τιμές των φαρμάκων αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς τα κάτω και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν με καθυστέρηση.
Κρούομε των κώδωνα καθώς υπάρχουν ειδικές κατηγορίες φαρμάκων που δεν δύνανται να χορηγηθούν άνευ συνταγής , ούτε μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας προχορήγησης, γεγονός που οδηγεί σε διακοπή θεραπειών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι αποδοχές που λαμβάνουν οι αγροτικοί ιατροί , μετά την ένταξή του στο ενιαίο μισθολόγιο, σε σχέση με το έργο που προσφέρουν αλλά και με τις περιοχές που καλούνται να καλύψουν και τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν αποτελούν τροχοπέδη στο να υποβάλλουν αίτηση για κάλυψη της θέσης. Πόσο μάλλον όταν καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα σίτισης στέγασης και μετακίνησης που αυξάνονται δυσανάλογα όταν παρίσταται ανάγκη εξυπηρέτησης όμορου ιατρείου. (Ειδικά στον Έβρο που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος νομός και αρκετά αραιοκατοικημένος).
Επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και σε αυτό δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Επιπλέον ο θεσμός των αγροτικών ιατρείων ανέκαθεν αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς παρέχονταν άμεση πρόσβαση όχι μόνο στη συνταγογράφηση αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υγείας (ατυχήματα, εγκεφαλικά, εμφράγματα). Συνεπώς η παρούσα κατάσταση είναι φυσικό να προκαλεί έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους αυτών των ακριτικών περιοχών.
Για όλα αυτά σας παρακαλούμε να προωθήσετε το αίτημα κάλυψης αυτών των περιοχών στις αρμόδιες αρχές και επιπλέον να αναδείξετε το ζήτημα της θέσπισης ουσιωδών και αποτελεσματικών κινήτρων στελέχωσης των άγονων ιατρείων με γενικούς ιατρούς ή έστω προσωρινά με οπλίτες ιατρούς. Είναι οξύμωρο στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων και των 70000 ιατρών να τίθεται θέμα υποστελέχωσης όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι υποδιπλάσιος.