Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Φυτεύουν χασίς για τον πόνο


Την παραγωγή κάνναβης αποφάσισε ο ιταλικός στρατός, σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να παράγονται φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου λιγότερο ακριβά από τα εισαγόμενα.






Όπως διευκρίνισε η Ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν “πρόκειται για παραγωγή φαρμάκων για εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή για τη θεραπεία του πόνου”, τονίζοντας ότι ‘δεν πρέπει να του αποδίδεται οποιαδήποτε ιδεολογική ή πολιτισμική αξία, πρόκειται για ένα εγχείρημα αποκλειστικά προς το συμφέρον των ασθενών”.
   
Η καλλιέργεια και η επεξεργασία της κάνναβης θα γίνεται μέσα στον περίβολο ενός ειδικού στρατοπέδου στη Φλορεντία με την ονομασία "Στρατιωτικό Χημικό και Φαρμακευτικό Ίδρυμα", το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια μικρή φαρμακευτική βιομηχανία που ήταν ως τώρα αφιερωμένη στις ανάγκες του στρατού.
   
Από εκεί αναμένεται η παραγωγή περίπου 80 ως 100 κιλών ενεργού συστατικού κατ' έτος, δηλαδή ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες της Ιταλίας, και στη συνέχεια θα παραδίδει το συστατικό στα τοπικά και τα νοσοκομειακά φαρμακεία που θα μπορούν να παρασκευάζουν συγκεκριμένα φάρμακα. 
   
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει παρά ένα και μόνο φάρμακο με βάση την κάνναβη το οποίο διατίθεται στην Ιταλία, για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ όλα τα άλλα πρέπει να εισάγονται από το εξωτερικό βάσει μακροχρόνιων και δαπανηρών διαδικασιών, διευκρινίζεται στη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην υπουργό Υγείας και την υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

Πηγή: www.enet.gr