Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Εφαρμογή για κινητά συμβάλλει στη διάγνωση του νεογνικού ίκτερου


Νέα Υόρκη
Μια νέα εφαρμογή (app) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να βοηθά γιατρούς και γονείς να εντοπίζουν εγκαίρως αν το νεογνό έχει ίκτερο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (UbiComp 2014) στο Σιατλ, των ΗΠΑ, η εφαρμογή έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από την οπτική εξέταση που κάνουν σήμερα οι γιατροί.

Μάλιστα, ο Δρ Τζέιμς Τέιλορ, παιδίατρος στο Πανεπιστημίου του Σιάτλ και συμμετέχων στην ομάδα που αναπτύσσει το εναλλακτικό διαγνωστικό εργαλείο επεσήμανε ότι, όταν η εφαρμογή BiliCam θα είναι πλέον έτοιμη για ευρεία χρήση, δεν αποκλείεται η επίδοσή της να είναι συγκρίσιμη με αυτή της διαδερμικής μέτρησης της χολερυθρίνης, που χρησιμοποιείται σήμερα στη διάγνωση του ίκτερου.

«Πιστεύουμε ότι με το BiliCam θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα εργαλείο που θα απαλλάξει τους γονείς από το άγχος του έγκαιρου εντοπισμού του νεογνικού ίκτερου. Επίσης, πρόκειται για ένα οικονομικά προσιτό και αξιόπιστο εργαλείο που θα βοηθά τους γιατρούς να καθορίσουν ποια νεογνά με ίκτερο χρειάζονται επείγουσα ιατρική παρέμβαση», σχολιάζει ο Δρ Τέιλορ.

Η ονομασία της εφαρμογής, BiliCam, προέρχεται από τη χολερυθρίνη, την κιτρινωπή ουσία που παράγεται από την φυσιολογική διάσπαση των ερυθρών αιμοκυττάρων. Η χολερυθρίνη διαπερνά το ήπαρ κατά την διαδικασία απόρριψής της από τον οργανισμό. Όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι υψηλά στον οργανισμό, αποτελεί ένδειξη ηπατικού προβλήματος. Σε περίπτωση υπερχολερυθριναιμίας, ο ασθενής εκδηλώνει ίκτερο, με αποτέλεσμα το δέρμα να έχει κίτρινη απόχρωση, όπως επίσης και ο βολβός του ματιού.

Εξέταση κατ’ οίκον
Ο σχεδιασμός της BiliCam έχει στόχο να συνδράμει τους γονείς των νεογνών να πραγματοποιούν ελέγχους κατ’ οίκον, με την απλή λήψη μιας φωτογραφίας του βρέφους, με τη χρήση φλας.

Η φωτογραφία λαμβάνεται με τη βοήθεια ενός «βαθμονομητή χρώματος», δηλαδή ενός ειδικού φίλτρου, μεγέθους όσο μια επαγγελματική κάρτα, το οποίο τοποθετείται στο στέρνο του βρέφους και έχει τυπωμένα οκτώ πεδία με διαφορετικά χρώματα.

Το λογισμικό της εφαρμογής επεξεργάζεται τη ληφθείσα φωτογραφία, κάνει αυτόματη προσαρμογή της ισορροπίας λευκού - έγχρωμου, υπολογίζει τις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού του χώρου και την απόχρωση του δέρματος και παράγει το τελικό αποτέλεσμα.

Η κλινική δοκιμή της εφαρμογής σε 100 νεογνά έδειξε ότι, πετυχαίνει την ακρίβεια των αιματολογικών εξετάσεων ανίχνευσης των επιπέδων της χολερυθρίνης, που αποτελούν σήμερα πρώτης γραμμής διαγνωστικό εργαλείο για τον ίκτερο.

Επίσης, η BiliCam ήταν καλύτερη των οπτικών εξετάσεων που διενεργούν οι γιατροί. Να σημειωθεί ότι, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι δια της οπτικής εξέτασης οι γιατροί τείνουν να υποτιμούν τον βαθμό σοβαρότητας του ίκτερου, γεγονός που προκαλεί επιστημονική ανησυχία.

Η Λίλιαν ντε Γκριφ, διδακτορική φοιτήτρια στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, που συμμετείχε στην ανάπτυξη της εφαρμογής, δεν αποκλείει στο εγγύς μέλλον η BiliCam να συναγωνιστεί και την διαδερμική μέτρηση της χολερυθρίνης.

Προς το παρόν όμως οι ερευνητές προσπαθούν να τελειοποιήσουν παραμέτρους της εφαρμογής, όπως η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων και η τελειοποίηση της κάρτας χρωματικής βαθμονόμησης ώστε να είναι πιο εύχρηστη και ακριβής.

«Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα περάσουμε στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε γιατρούς και στη συνέχεια σε δείγμα γονιών. Σε κάθε περίπτωση όμως αισθανόμαστε αισιόδοξοι αφού καταφέραμε να συλλέξουμε προκαταρκτικά στοιχεία για περαιτέρω αξιολόγηση», σχολιάζει η Λίλιαν ντε Γκριφ.

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της BiliCam χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Ίδρυμα «Coulter» και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών «Graduate Research Fellowship».

Πηγή: health.in.gr