Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Κοινή επιστολή προς τους εκλέκτορες του ΠΦΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η μέχρι σήμερα διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου του Π.Φ.Σ. από το Διοικητικό του Συμβούλιο δεν απέδωσε. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν ότι μέσα από αυτήν προέβαλλαν δύο διαφορετικές λογικές, κρίσιμες για το μέλλον του κλάδου.

Η πρόταση όψιμης και επίπλαστης συνδιαλλαγής που κατέθεσε η ΑΕΣΠ, για δήθεν διαπαραταξιακό προεδρείο συνεργασίας, έχει δύο προϋποθέσεις: αφενός μεν να υπάρχει ένα κοινό πρόγραμμα δράσης και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τους τροϊκανούς, αφετέρου δε να υπάρχει εμπιστοσύνη για την τήρησή του.



Δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Αντίθετα, η κυβερνητική παράταξη ΑΕΣΠ επιδιώκει με την πρότασή της να λάβει άφεση αμαρτιών από τον καταστροφικό τρόπο, με τον οποίο διοίκησε μέχρι τώρα τον ΠΦΣ και να συνεχίσει να εξυπηρετεί κομματικές και προσωπικές επιλογές, "κεκλεισμένων των θυρών", στον ίδιο δρόμο που έχει φέρει στα φαρμακεία στο χείλος της αβύσσου.

Μια μικρή αναδρομή σε αυτά που έγιναν σε βάρος μας, στη διάρκεια της θητείας της ΑΕΣΠ στη διοίκηση του ΠΦΣ, είναι διαφωτιστική και διδακτική:

. Μας διαβεβαίωναν, όταν προειδοποιούσαμε για την καταστροφή, ότι όλα όσα τελικά εφαρμόστηκαν εις βάρος μας, αποτελούσαν μυθεύματα και υπερβολές των "δήθεν αγωνιστών" του κλάδου. Κι όμως έγιναν!
. Καθησύχαζαν τον κλάδο όταν όλα γύρω κατέρρεαν για να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση.
. Δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα εκ μέρους της κυβέρνησης τη μέθοδο του σαλαμιού, για να επιβληθούν όλα τα μέτρα σε φέτες οι οποίες, όπως δήλωσε ο «καλός υπουργός υγείας», τρώγονται εύκολα.
. Ανέχθηκαν την τεράστια καθυστέρηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, που ακόμα εκκρεμούν, αφού για τα αφεντικά τους πρώτο μέλημα ήταν το "πρωτογενές πλεόνασμα" του κράτους, στο οποίο τα χρέη αυτά ενσωματώθηκαν.
. Τα συμπληρώματα διατροφής γέμισαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ακόμα αντηχούν στα αυτιά μας οι διαβεβαιώσεις τους, ότι μόνο κάποια από τα light προϊόντα θα οδεύσουν εκεί.
. Επέτρεψαν με την υποχωρητικότητα και την αδιαφορία τους στην κυβέρνηση και στα ΜΜΕ να καλλιεργήσουν το ιδανικό κλίμα, για να περάσουν τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ από τα φαρμακεία στα ράφια των πολυκαταστημάτων.
. Ισχυρίστηκαν για κόκκινη γραμμή στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, μόνο που η γραμμή έμεινε στα χαρτιά, αφού στην πράξη όχι μόνο δέχθηκαν τις μειώσεις αδιαμαρτύρητα, αλλά ..πανηγύριζαν που η μείωση δεν ήταν και μεγαλύτερη.
. Δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων, αφήνοντας την εξέλιξη του στις ορέξεις της κυβέρνησης και του εκάστοτε υπουργού υγείας, ρίχνοντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στην Αττική για να ... έχουν να λένε και να λασπολογούν.
. Δέχθηκαν αγόγγυστα την απορρόφηση των φαρμακείων από άλλα καταστήματα, με την ταυτόχρονη κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ τους, οδηγώντας τον κλάδο σε πλήρη αναρχία και απαξίωση.
. Πρότειναν και πέτυχαν την κατάργηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, προσφέροντας ύψιστες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην πλήρη αποσύνθεση του κλάδου και στην αποδυνάμωση των Συλλόγων μας.
. Άρχιζαν πάντα με τυμπανοκρουσίες και φανφάρες τους αγώνες κατά των εξευτελιστικών μέτρων, αλλά τους τελείωναν με συνοπτικές διαδικασίες όταν αυτοί έπλητταν τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης . Οι προτάσεις τους κάθε φορά είχαν το χαρακτήρα πυροτεχνήματος: να κάνουμε ένα μπαμ και μετά να κρυφτούμε στο σκοτάδι.
. Δεν αντέδρασαν, δεν άρθρωσαν ούτε ένα ΟΧΙ στην καταρράκωση των θεσμών της δημοκρατίας, που προήλθαν από ψηφίσεις νομοσχεδίων με τη μορφή του κατεπείγοντος, ή με την έκδοση νόμων με Π.Δ., χωρίς να περνούν από τη Βουλή.
. Όχι μόνο δέχθηκαν, αλλά ενστερνίστηκαν το δόγμα «θα σωθούμε με απώλειες», πιστεύοντας φυσικά ότι στις απώλειες δεν θα συμπεριληφθούν οι ίδιοι και οι καρέκλες τους.


Σήμερα, η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη του Π.Φ.Σ., προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο και να κρατηθεί πάση θυσία στη θέση της, δείχνοντας όψιμο αλλά πλαστό ενδιαφέρον σε διαδικασίες συνεργασίας. Φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται το μεγάλο κακό που έχει διαπράξει.
Αμετανόητη και πιστή στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα χειραγώγησης των εκλεκτόρων με κάθε μέσο, λασπολογώντας αντιπάλους και προσπαθώντας να διαστρεβλώσει τις αυταπόδεικτες αλήθειες.
Δεν θα ακολουθήσουμε την ίδια τακτική.

Όλες σχεδόν οι υγιείς δυνάμεις των φαρμακοποιών, από όλες τις γωνιές της χώρας μας, παραμερίζοντας κομματικές στοχεύσεις, προσωπικές φιλοδοξίες και τοπικισμούς, θέλουμε να αλλάξουμε πια αυτόν τον μουχλιασμένο, οπισθοδρομικό, αντιδημοκρατικό και καταστροφικό ΠΦΣ.
Και ξεκινάμε, χρησιμοποιώντας έναν μάλλον ξεχασμένο όρο, την πολιτική ειλικρίνεια:
. Δεν θα επιδοθούμε σε πιέσεις και άλλες παλαιού τύπου τακτικές για να κερδίσουμε μία θέση στο προεδρείου του Π.Φ.Σ. Οι προτάσεις μας για τις θέσεις του προεδρείου του ΠΦΣ δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό, πέρα από την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια νέα αγωνιστική ενότητα και ελπίδα στον κλάδο μας!
. Η φιλοκυβερνητική πολιτική δεν συνάδει με τη δική μας νοοτροπία. Η αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας αποτελεί το θεμέλιο του οικοδομήματος, που έχουμε οραματιστεί για να περισώσουμε ότι μπορούμε από τον κλάδο.
. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε (και θα το κάνουμε) σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τη βάση του κλάδου, που θα ξεπερνά το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης, αρκεί αυτό να το αποδεχθεί με την ψήφο του το εκλεκτορικό σώμα.
. Οφείλουμε να παραγκωνίσουμε τον εφησυχασμό του παρελθόντος και να ακολουθήσουμε την επαγρύπνηση, που απαιτεί το παρόν μας: θέλουμε να προκαλέσουμε μια πολιτική - συνδικαλιστική - κλαδική αφύπνιση!

Τα πρώτα επείγοντα θέματα που θα επιδιώξουμε να λύσουμε, είναι:
1. Να σταθούμε ανυποχώρητοι στο θέμα της αποκλειστικής διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ στα φαρμακεία μας. Θα επιδιώξουμε σε σύμπνοια με τη βάση ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΡΩΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.
2. Απλοποίηση της καθημερινότητας στη δουλειά του φαρμακοποιού π.χ. σύνδεση Ε-ΔΑΠΥ - API.
3. Στο θέμα του ωραρίου θα απαιτήσουμε η κυβέρνηση να θεμελιώσει άμεσα νομοθετικά ΚΑΘΑΡΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ - ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ, όπου ανοιχτά θα είναι μόνο τα φαρμακεία των πινάκων. Ωράριο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση του κοινού. Αλλιώς θα προχωρήσουμε σε πανελλαδική πλήρη άρση των εφημεριών - διανυκτερεύσεων.
4. Θα απαιτήσουμε με κάθε τρόπο την καταβολή των οφειλών προς τα φαρμακεία μας, διεκδικώντας τα με κάθε τρόπο, νομικό και μη.
5. Θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο κοινωνικών φορέων και δυνάμεων, κόντρα στη δολοφονική για το λαό μας πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας, υποβάθμισης των υποδομών των δημοσίων ιδρυμάτων, απαξίωσης του επιστημονικού δυναμικού στο χώρο της υγείας και εξόντωσης του Ελληνικού φαρμακείου με όπλο τον οικονομικό του στραγγαλισμό.
6. Θα προστατέψουμε τα συλλογικά όργανα του κλάδου από ενέργειες υποβάθμισής τους ή και κατάργησής τους.
7. Θα επιβάλουμε την διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες και τις διαδικασίες των συλλογικών οργάνων . Σταθερή και διαρκής επιδίωξή μας θα είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των Συλλόγων, ως πρωτοβάθμια κύτταρα στήριξης των συναδέλφων και όχι ως εκλογικοί μηχανισμοί.
8. Θα κλείσουμε επιτέλους το κεφάλαιο του Κυβερνητικού συνδικαλισμού επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κλάδου και της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
9. Θα είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος και στην διακίνηση του φαρμάκου.
10. Θα επιδιώξουμε άμεσα την ψήφιση νομοσχεδίου για τον έλεγχο του ηλεκτρονικού εμπορίου στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Άμεσα όμως θα ξεκινήσουμε αγώνα με κάθε μέσο, απέναντι σε όσους, εκτός του κλάδου, χρησιμοποιούν τον τίτλο «φαρμακείο» είτε για ηλεκτρονική είτε για άλλη εμπορική δραστηριότητα.
11. Θα επικεντρωθούμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα στο ζωτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει από την εφαρμογή του μνημονίου στο ασφαλιστικό μας ταμείο. Τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ, του ΚΑΕΦ, καθώς και τα αποθεματικά του κλάδου των μονοσυνταξιούχων παραμένουν για την πλειοψηφία των συναδέλφων αχαρτογράφητα ύδατα. Με στοχευμένες νομικές ενέργειες και συγκεκριμένες προτάσεις προς την όποια κυβέρνηση θα επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε οι συνάδελφοι να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή σύνταξη και εφάπαξ ανάλογα του επιστημονικού κύρους του επαγγέλματός μας. Στο θέμα του επαγγελματικού ταμείου, ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει στη βάση της επικουρικής σύνταξης, αφού υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των τριών προαναφερομένων πυλώνων. Είναι φυσικά αυτονόητο πως όλοι μας είμαστε υπέρ μιας ενιαίας εθνικής σύνταξης των υγειονομικών.

Συνάδελφοι,

Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ της συνέχισης του κυβερνητικού συνδικαλισμού, της αδιαφάνειας και των παλαιοκομματικών μεθόδων, που κατέστρεψαν τον κλάδο και ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων, που στηρίζεται στη συλλογικότητα, στην οργάνωση, στην αγωνιστική διάθεση, στην εμπιστοσύνη και στην αλληλεγγύη.
Σας ζητούμε να απορρίψετε μαζί μας ξεπερασμένες λογικές του παρελθόντος για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια, το επιστημονικό κύρος και την επαγγελματική μας επιβίωση. Να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αισιοδοξία.
Η στήριξή σας μπορεί να γράψει την πρώτη σελίδα της πρώτης ημέρας ενός μέλλοντος που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Γιατί ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον σου, είναι να το δημιουργήσεις.

Κωνσταντίνος Λουράντος (υποψήφιος Πρόεδρος ΠΦΣ)
Γιάννης Μακρυγιάννης (υποψήφιος Γενικός Γραμματέας ΠΦΣ)
Γιάννης Παπαδόπουλος (υποψήφιος Α' Αντιπρόεδρος ΠΦΣ)
Ανδρέας Σοφιανόπουλος (υποψήφιος Β' Αντιπρόεδρος ΠΦΣ)
Γιάννης Δαγρές ( υποψήφιος Γ' Αντιπρόεδρος ΠΦΣ)
Ηλίας Χαλιγιάννης (υποψήφιος Ταμίας ΠΦΣ)
Γιάννης Τσικανδηλάκης (υποψήφιος Ειδικός Γραμματέας ΠΦΣ)