Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Προβληματισμός Βορίδη για την επιστροφή (claw back) στον ΕΟΠΥΥ

Υπάρχει θέμα με την ηθική βάση του εν λόγω μηχανισμού, καθώς οι ασφαλισμένοι παίρνουν υπηρεσίες, τις οποίες στο τέλος ο Οργανισμός δεν πληρώνει...

Τον προβληματισμό του για τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back) σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, εκφράζει ο υπουργός Υγείας.

Το claw back είναι η υποχρεωτική επιστροφή ποσού πάνω από τον ετήσιο προϋπολογισμό, την οποία υποχρεούνται να καταβάλλουν οι πάροχοι του Οργανισμού.



Για παράδειγμα, στην περίπτωση που η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ (προϋπολογισμός 2014) και ανέλθουν στα 2,2 δισ., οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, υπάρχει θέμα με την ηθική βάση του εν λόγω μηχανισμού, καθώς οι ασφαλισμένοι παίρνουν υπηρεσίες, τις οποίες στο τέλος ο Οργανισμός δεν πληρώνει.
Το claw back θεσπίστηκε το 2012 και – από τότε – οι πάροχοι έχουν κληθεί να καταβάλουν τα εξής ποσά:
Οι φαρμακευτικές εταιρείες, πλήρωσαν 78,9 εκατομμύρια το 2012, 152,4 εκατομμύρια το 2013 και για το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα κληθούν να πληρώσουν 131,2 εκατομμύρια ευρώ.

Πάροχοι

Το συνολικό ποσό που έχει καταλογιστεί ως επιστροφή για το σύνολο των παρόχων το 2013 είναι 13,5 εκατομμύρια για τους συμβεβλημένους γιατρούς, 119,2 εκατομμύρια για τα διαγνωστικά κέντρα και 179 εκατομμύρια για τις ιδιωτικές κλινικές.
Για τις ψυχιατρικές κλινικές, η επιστροφή ήταν 19 εκατομμύρια, τα κέντρα αποκατάστασης 33 εκατομμύρια, τις κλινικές χρονίως πασχόντων 10 εκατομμύρια και τους φυσικοθεραπευτές 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Δ.Κ.

ιατρονετ