Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Αυξήθηκε κατά 6% η συνταγογράφηση αντιβιοτικών στην Αγγλία


Ανησυχητική είναι η αύξηση της συνταγογράφησης αντιβιοτικών στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, αυτή αυξήθηκε κατά 4% στο διάστημα 2010 - 2013, ενώ τα νοσοκομεία είχαν αύξηση συνταγογράφησης αντιβιοτικών κατά 12%. Όλα αυτά, παρά τις προσπάθειες και τις εθνικές καμπάνιες για την καταπολέμησή της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, που με τη σειρά της δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη μικροβίων και ιων. 



Το μεγαλύτερο ποσοστό των αντιβιοτικών (79%), συνταγογράφησαν οι γενικοί γιατροί, το 15% οι παθολόγοι και ωτορινολαρυγγολόγοι, ενώ το 6,2% γιατροί άλλων ειδικοτήτων, με πρώτους τους οδοντιάτρους.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι κατά την ίδια τετραετία αυξήθηκαν οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα βακτηρίδια Escherichia coli και Klebsiella pneumoniae κατά 12% και 10%, αντίστοιχα. Τα παραπάνω βακτηρίδια είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά.

Επίσης, αν και μειώθηκε ο αριθμός των λοιμώξεων που προκαλούνται από Streptococcus pneumoniae  κατά 25%, αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την εισαγωγή στην Αγγλία του νέου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου το 2010.

Τον Μάρτιο του 2013, η επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του βρετανικού συστήματος υγείας, SallyDavies, προειδοποίησε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» που θέτει σε αντίστροφη μέτρηση μια τεράστια απειλή, παρόμοια με εκείνη της κλιματικής αλλαγής, όπου οι θάνατοι από λοιμώξεις μπορεί να γίνουν τόσο συχνές, όπως ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα. Κατάλληλη συνταγογράφηση και καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών μπορεί να σταματήσει αυτό το ενδεχόμενο, όπως δήλωσε η κ. Davies.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας ξεκίνησε μια πενταετή στρατηγική για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, ενώ ένα νέο σχέδιο δράσης αναμένεται από την κυβέρνηση στο προσεχές δίμηνο.

πηγή: naftemporiki.gr