Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Επιτυχημένη η πρώτη συνέντευξη τύπου του ΔΣ του ΠΦΣ



Αρκετά επιτυχημένη η πρώτη συνέντευξη του ΔΣ του ΠΦΣ με παρόντες όλους τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων.
Στόχος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ήταν να αναδείξει τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος κάνοντας κοινωνούς των προβλημάτων την πολιτεία και τους Έλληνες ασφαλισμένους.
 
Παράλληλα αναδείξαμε το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό μας όργανο ώστε να ανοίξει ένας διάλογος για την αλλαγή των δυσμενών επιπτώσεων που είχαν τα τελευταία χρόνια η θεσμοθέτηση νόμων και διατάξεων που έπληξαν ανεπανόρθωτα τον κλάδο.



ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ :


1) ΩΡΑΡΙΟ
Ζητάμε από την πολιτεία να θεσμοθετήσει ένα ωράριο έως 48 ωρών εβδομαδιαίως έτσι ώστε οι σύλλογοι να συντάσουν τους πίνακες εφημεριών και διανυκτερεύσεων χωρίς ανοικτά φαρμακεία εκτός προγράμματος.
Η αναρχία και η ατομική βούληση του κάθε συναδέλφου να ανοίγει και να κλείνει όποτε αυτός επιθυμεί μας οδηγεί μαθηματικά στην αλληλοεξόντωσή και μας παραδίδει ανευ όρων στα συμφέροντα των αλυσίδων.
 
2) ΜΗΣΥΦΑ
Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα δεχτούμε κανένα φάρμακο της θετικής λίστας να αποχαρακτηριστεί και να γίνει μη συνταγογραφούμενο. Διότι αυτό σημαίνει απλά μη αποζημιούμενο από το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει όμως να είναι πάντα φάρμακο και πρέπει να δίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
 
3) ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΕΡΔΟΥΣ
Η αλλαγή των περιθωρίων κέρδους με τον νέο νόμο και η εφαρμογή κλίμακας με διαφορετικά περιθώρια κέρδους ανα αξία φαρμάκων είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χάος μεταξύ των συναδέλφων όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους σύμφωνα με τον τζίρο του κάθε φαρμακείου.
Οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων είναι καθημερινές και έντονες.
Αποφασίσαμε λοιπόν να ζητήσουμε από την πολιτεία την αλλαγή περιθωρίου κέρδους σε φάρμακα πάνω από 50 ευρώ και ειδικά στα ΦΥΚ όπου το κέρδος είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
 
4) ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΤΑ
Είμαστε κάθετα εναντίον μια τέτοιας προοπτικής η οποία αλλάζει την βασική συνταγματική υποχρέωση όπου το φάρμακο χορηγείται από το φαρμακειο με την επιστημονική εποπτεία του Έλληνα φαρμακοποιού.
Οποιαδήποτε άλλη μορφή χορήγησης φαρμάκων είναι παράνομη και βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία

5) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Με έγγραφο του προς τον ΕΟΦ ο ΠΦΣ ανέδειξε το σοβαρό θέμα των ελλείψεων καταθέτοντας συγκεκριμένες λίστες φαρμάκων που δίνουν την δυνατότητα στις Υπηρεσίες του ΕΟΦ να κάνουν ουσιαστικό έλεγχο ανα εταιρία, στην διάθεση της ποσότητας των φαρμάκων που εισάγονται ή παράγονται για την επάρκεια της Ελληνικής αγοράς.
Στην συνάντηση με τον ΕΟΦ αποφασίστηκε η συνεργασία του ΠΦΣ του ΕΟΦ και της ΟΣΦΕΕ για την παρακολούθηση των ελλείψεων και την άμεση αντιμετωπισή τους.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΦΣ                                                    Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                        ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ