Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Συνέδριο για την Εξατομικευμένη Θεραπεία: Προτάσεις εξορθολογισμού της Φαρμακευτικής Δαπάνης

Γράφει:  Βασιλική Αγγουρίδη

Με διαφορετικές προσεγγίσεις σε τρεις άξονες μπορεί να δοθεί ανάσα στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε επερχόμενες αλλαγές στο κομμάτι των κλινικών μελετών.

Με την έκφραση «ο Θεός να δώσει», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κ. Φρουζής έκλεισε την αναφορά τους στις προσπάθειες που γίνονται για αλλαγές στις διαδικασίες υλοποίησης των κλινικών ερευνών.



Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως το νέο πλαίσιο θα ενταχθεί, ως τροπολογία, στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Οι αλλαγές, που προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία του ΣΦΕΕ με το γραφείο και τους νομικούς συμβούλους του Υπουργού Υγείας, αφορούν σε θέματα απλοποίησης , fasttrackκαι εξάλειψης της γραφειοκρατίας στις κλινικές μελέτες.

Φαρμακευτική Δαπάνη

Μιλώντας στο συνέδριο για την Εξατομικευμένη Θεραπεία,  ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε σκευάσματα. Κυρίως, όμως, περιέγραψε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί εξορθολογισμός της φαρμακευτικής, το 2015, ώστε να μην βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση. Όπως εξήγησε, με τα παρακάτω, θα μπορούσαν να προστεθούν στη Φαρμακευτική Δαπάνη για το 2015 250 με 300 εκατομμύρια επιπλέον, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν και για τα οποία δεν θα έφερνε αντίρρηση η Τρόικα.

Έτσι, καταρχάς, θα πρέπει η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία συνδέεται με το ΑΕΠ και που το 2014 ανήλθε στα  2 δισ. ευρώ, με δεδομένη την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά  3% θα πρέπει το 2015 να διαμορφωθεί στα 2,060.

Παράλληλα, η δαπάνη για τους ανασφάλιστους, που το Σεπτέμβριο έφθασε τα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ και με μια προβολή για το 2015 θα φθάσει τα 120 – 150 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθεί στα 2,060 δισ.

Τρίτον, θα πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα που συγκεντρώνονται από το 1 ευρώ ανά συνταγή, το οποίο, κατά τον κ. Φρουζή, είναι η μετάφραση του ποσοστού συνασφάλισης (copayment). Αυτά τα 45 με 50 εκατ. ευρώ, που είναι έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ, δεν συνεισφέρουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως συμβαίνει με τα copaymentδιεθνώς, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή.

 πηγή: virus