Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Για ένα όραμα ενός κοινού μέλλοντος



Έχουμε πολλές φορές παραχωρήσει το βήμα του blog μας ιδιαίτερα σε νέους συναδέλφους με ικανότητες, όραμα και ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον για το επάγγελμά μας. Ανιχνεύοντας το ψηφοδέλτιο υποψηφίων για τις εκλογές του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, του μεγαλύτερου συνεταιριστικού προμηθευτικού ομίλου στο χώρο μας, δε θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε μερικούς από τους συναδέλφους και να συζητήσουμε μαζί τους με δυο λόγια σχετικά με τις δυνατότητες του ομίλου στη νέα εποχή που ήδη διανύουμε μέσα από τη δική τους οπτική και τη δική τους διάθεση να συμβάλλουν.

Τους αναζητήσαμε σε μια εκδήλωση γνωριμίας και διαπίστευσης ιδεών που πραγματοποίησαν στην Αθήνα χθες βράδυ και ακούσαμε τι έχουν να μας πουν:


 
Ο Δημήτρης Γαλάνης είναι ένας νέος και δραστήριος Φ/ός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα νέα προϊόντα των συνεταιρισμών και πρόσφατη πολύ σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ταχύτερη είσοδο των προϊόντων των συνεταιρισμών. Θα είναι υποψήφιος για το ΔΣ:

Αν και πολύ νέος στο επάγγελμα είσαι ήδη μέλος του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και τώρα αποφάσισες να ασχοληθείς και με τη Διοίκηση!

Εδώ και μερικά χρόνια είμαι μέλος του μεγαλύτερου συνεταιρισμού φαρμακοποιών της χώρας και πρόσφατα αποφάσισα να βοηθήσω περισσότερο στην ενίσχυσή του, με την υποψηφιότητά μου για το Διοικητικό Συμβούλιο στις ερχόμενες εκλογές του ομίλου. Ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ είναι από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Πρέπει να βοηθήσουμε να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο για το καλό όλων των φαρμακοποιών, συνεταιρισμένων και μη.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δήλωσα υποψηφιότητα:
1)      Θεωρώ πολύ σημαντική τη συμμετοχή και νέων ανθρώπων στη διοίκηση. Χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και ιδέες για να επιταχυνθούν σημαντικά project του ομίλου.
2)      Χρήσιμη θεωρώ ότι θα φανεί και η προηγούμενη εργασιακή μου εμπειρία από το περιβάλλον μιας πολυεθνικής βιομηχανίας φαρμάκων. Με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και το λανσάρισμα νέων προϊόντων, φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών. 

Ποιοι είναι οι δικοί σου στόχοι, τι θα ήθελες να βγει μέσα από τη δική σου συμμετοχή;

Προσωπικό μου όραμα, όπως φαντάζομαι και των περισσότερων υποψηφίων, πέραν της ενίσχυσης και περαιτέρω ανάπτυξης του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, είναι σε μερικά χρόνια να συμμετέχει στους συνεταιρισμούς της χώρας η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και όλοι οι συνεταιρισμοί είναι βασικοί ρυθμιστές και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Το πιο βασικό, όμως, είναι η μαζική προσελευση όλων των συναδέλφων για την ανάδειξη όλων των οργάνων του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Όποια και αν είναι η τελική επιλογή το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή. Η δύναμη του ομίλου είναι τα μέλη του. Ελπίζω να καταφέρω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συναδέλφων που θα με τιμήσουν με την ψήφο τους.



Ο Μίλτος Αγιούμπ είναι ένας φαρμακοποιός με εντυπωσιακό βιογραφικό: αριστούχος στη σχολή (Αθήνα), ΜΒΑ στην ΑΣΟΕΕ με πτυχιακή "Παράγοντες επιτυχίας νέων προϊόντων: η εμπειρία των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων" και Γ. Γραμματέας της "Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας"! Θα είναι υποψήφιος για το ΔΣ:

Είσαι πολύ νέος για να μπαίνεις στο «στίβο» των εκλογών. Πώς και το αποφάσισες;

Είναι αρκετός ο καιρός πλέον και πολυάριθμα τα παραδείγματα, που μου έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι ούτε η “νεότητα” αλλά ούτε και η “αρχαιότητα” αποτελούν εκ των προτέρων τεκμήρια της νεοτερικότητας και της καινοτομικότητας ή της σωφροσύνης και ευθυκρισίας, αντίστοιχα. Αντίθετα, πάντα και παντού το ζητούμενο είναι το πώς η επικαιροποιημένη επιστημονική γνώση (θετική ή/και διοικητική), η τεχνική κατάρτιση και η φρέσκια ματιά από τη μία πλευρά και η συσσωρευμένη εμπειρία, η διαχρονική εποπτεία και η μακροχρόνια καθημέρα τριβή από την άλλη, θα πλησιάσουν μεταξύ τους με αμοιβαίο σεβασμό, ταπεινότητα και διάθεση συνεργασίας και με τελικό σκοπό την ευημερία του συνόλου των μερών.

Το ίδιο ακριβώς πνεύμα αλληλεγγύης και εποικοδομητικής σύνθεσης είναι αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα κάθε ειλικρινούς συνεταιριστικής προσπάθειας και είναι ακριβώς αυτό το οποίο έχουμε μέχρι σήμερα κατακτήσει με την κοινή μας συμβολή, μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάλογα με τις δυνατότητές μας, όλοι οι φαρμακοποιοί- μέλη του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Είναι η ίδια κουλτούρα αλληλεγγύης και η προοπτική ενός κοινού μέλλοντος, που έδωσε εξαρχής στο συνεταιρισμό τη δύναμη να (επανακαθ)ορίσει με την ίδρυσή του τους κανόνες της φαρμακευτικής αγοράς αλλά και να διαφυλάξει, με τη μετέπειτα δραστηριότητα του, τα συμφέροντα και την επιβίωση των φαρμακείων του έναντι των πολυάριθμων επιβουλών, που όλα τα τελευταία τριάντα χρόνια αντιμετώπισαν.
 
Η διαμορφούμενη σήμερα κατάσταση της αγοράς αρχίζει να θυμίζει λίγο πάλι χάος όντως.

Σήμερα πια, διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε κομβικό σημείο. Η αμφισβήτηση προς καθετί που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ως σταθερό και δεδομένο, καθώς και η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που αισθάνεται η πλειοψηφία από εμάς μπροστά στο ταμείο μας στο τέλος της ημέρας, γίνονται κακοί σύμβουλοι. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οδηγούμαστε όλο και πιο συχνά σε αυτοκαταστροφικές επιλογές και σπασμωδικές ενέργειες οι οποίες αλλοιώνουν  το χαρακτήρα της δραστηριότητας μας, εξίσου ως λειτουργών υγείας και ως επιχειρηματικών οργανισμών. Το ακόμα χειρότερο, όμως, είναι ότι η αγωνία για το προσωπικό μας μέλλον μας κάνει να λησμονούμε ότι όσο αναβοσβήνει έξω από τα φαρμακεία μας το κοινό μας σύμβολο- ο σταυρός- οι μοίρες όλων μας είναι εν πολλοίς αλληλένδετες και ότι οποιαδήποτε επιλογή μας (πράξη ή παράληψη) που θεωρούμε ότι θίγει σήμερα μόνο το διπλανό μας, πολύ σύντομα ίσως και πιο σύντομα από ότι υπολογίζουμε θα θίξει και εμάς τους ίδιους.

Είναι μέσα σε αυτή τη συγκυρία, στην οποία ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ καλείται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το ρόλο και το σκοπό του, να αποτελέσει το όχημα και το εργαλείο, που θα οδηγήσει τα μέλη του- και δυνητικά με το παράδειγμά του το σύνολο του κλάδου- σε ασφαλές καταφύγιο.

Μήπως όμως προέχει η καθημερινότητα έναντι του μέλλοντος;

Προς την κατεύθυνση αυτή βεβαίως και οφείλει καταρχήν να επιδιώξει την άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της λειτουργίας των φαρμακείων-μελών του αναφορικά με τις παρούσες και καθιερωμένες δραστηριότητές τους (λιανική πώληση φαρμάκων και παραφαρμάκων).

Ωστόσο, εξίσου κρίσιμο για τη βιωσιμότητα όλων μας την τριετία που έρχεται είναι να συνεχίσει και να επιταχύνει τις καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα αποκαταστήσουν και θα ανορθώσουν την αξιοπιστία και την επιστημονική φερεγγυότητα των φαρμακείων μας και θα συνδέσουν άρρηκτα στο μυαλό και την καρδιά των πολιτών- και άρα στις επιλογές τους- την έννοια της υγείας (είτε ως πρόληψη/διαφύλαξη είτε ως βελτίωση είτε ως θεραπεία/αποκατάσταση) με το φαρμακείο της γειτονιάς τους- και δη με το συνεταιρισμένο. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα στα φαρμακεία μας να ξεφύγουν από το ατελέσφορο και με ένα μόνο νικητή ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών και να αναζητήσουν τη χρηματοδοτική τους ανάσα και αξιοπρεπή κερδοφορία σε παρθένα πεδία δραστηριότητας.

Είναι κάτι τέτοιο μέσα στις δυνατότητες του ομίλου; Και πώς;

Ένα πρώτο και πιο εύκολα υλοποιήσιμο τέτοιο πεδίο είναι η ανάπτυξη και διαχείριση δικών μας προϊόντων, δηλαδή ασφαλών και αποτελεσματικών λύσεων στις ανάγκες των ασθενών/πελατών μας. Προϊόντων τέτοιων, που θα επιβεβαιώνουν σε κάθε χρήση τους την ορθότητα και την αξιοπιστία της επιστημονικής μας συμβουλής, με καλύτερες ταυτόχρονα για εμάς οικονομικές αποδόσεις και μικρότερη πιθανότητα διαρροής προς άλλα κανάλια διανομής. Είναι ένα πεδίο που επιθυμώ να προσφέρω εκ νέου ώθηση με τις γνώσεις και την εμπειρία μου στο αντικείμενο.

Ένα δεύτερο, εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό πεδίο, το οποίο όμως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο αλλά και περισσότερο κόπο από όλους μας, είναι η εμβάθυνση και η πιστοποίηση των παρεχόμενων στα φαρμακεία μας υπηρεσιών υγείας, είτε ως συνοδών στη χορήγηση των φαρμάκων είτε ως ανεξάρτητων από αυτή. Πρόκειται εν πολλοίς για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ακριβώς επειδή χτίζει πάνω στα εγγενή και διατηρήσιμα πλεονεκτήματά μας ως επιστημόνων της υγείας, δεν μπορεί να αντιγραφεί εύκολα από τους πραγματικούς ανταγωνιστές μας, δηλαδή από τα άλλα κανάλια διανομή. Γι’ αυτό μαζί με άλλους εξαίρετους συναδέλφους από πολλές περιοχές της χώρας σχεδιάσαμε και λειτουργούμε ήδη πιλοτικά και για λογαριασμό της ΟΣΦΕ το Πρόγραμμα «Αρεταίος», σχετικά με την πρόληψη διαβήτη και προδιαβήτη. Ζητάω λοιπόν την έμπρακτη υποστήριξη των συναδέλφων συνεταιριστών για τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτής της πιλοτικής προσπάθειας, ώστε να γίνει θεσμός και όπλο για όλους τους Φαρμακοποιούς!

Και βεβαίως όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια, με την ωρίμανση του συνεταιρισμού από ένα δίκτυο κοινών αγορών, που ήδη είμαστε, σε ένα δίκτυο κοινών και συντονισμένων πωλήσεων (προϊόντων και υπηρεσιών). Κάτι τέτοιο όμως τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους νομικού πλαισίου, θα μπορούσε να γίνει μόνο με την κάλυψη μίας κοινής ομπρέλας-φυσιογνωμίας, δηλαδή μέσα από την επωνυμία των “Green Pharmacy”, ως δικτύου ανεξάρτητων συνεργαζόμενων (συνεταιρισμένων) φαρμακείων.

Γενικά όλα τα μέλη του συνεταιρισμού θα αισθάνονται πιο ήσυχα αν όλα αυτά δρομολογηθούν. Οι αλυσίδες είναι προ των πυλών και δεν αστειεύονται

Και εδώ έρχεται, πλέον και η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς: ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ δεν είναι ένα κεντρικά ελεγχόμενο franchise αλλά μία οικειοθελής συνεργασία ανεξάρτητων και αυτοκέφαλων μερών και αυτή η διαφορετικότητα και η μοναδικότητα καθεκάστου των μελών είναι η δύναμή του -αλλά και η αχίλλειος φτέρνα του. Μόνο με την αποφασιστική και ισχυρή δέσμευση όλων μας στην κοινή μας παράδοση (ακαδημαϊκή, επαγγελματική, συνεταιριστική), στο κοινό μας μέλλον και στα κοινά μας σύμβολα μπορούμε να επιταχύνουμε τις εξελίξεις και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας, προς αμοιβαίο όφελος. Και μία έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής μας αυτής είναι η συμμετοχή μας στις επερχόμενες εκλογές για τα όργανα διοίκησης του συνεταιρισμού μας αλλά και η συνεχής από εκεί και πέρα τροφοδότησή του με τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και -κυρίως- τις προτάσεις βελτίωσης και κοινής εξέλιξης μας.



Ο Άλκης Τοπάλογλου, από τους πιο ανήσυχους και διεισδυτικούς Φ/ούς της γενιάς μας, παρακολουθεί άγρυπνα πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο σχετικά με το φάρμακο και ήταν συχνά συνεργάτης μας στις έρευνές μας και με πολλές γνώσεις στο χώρο του marketing και των πωλήσεων. Ίσως γι’ αυτό στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ θέτει υποψηφιότητα για το Εποπτικό συμβούλιο:

Είχα την ευτυχία να συνεχίζω την οικογενειακή παράδοση στην άσκηση της φαρμακευτικής, αλλά και την τύχη το φαρμακείο μας -ως παλιό μέλος του συνεταιρισμού- να έχει ευεργετηθεί από αυτόν σε όλη τη χρονική διαδρομή του. Για αυτό γνωρίζω πολύ καλά την αξία του και τη συμβολή του και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για αυτούς που συμμετείχαν και κόπιασαν να τον κάνουν μια μεγάλη και υγιή επιχείρηση, ικανή να υποστηρίζει τα φαρμακεία μας.

Tα τελευταία χρόνια προσέθεσα τις δυνάμεις μου σε αυτές μιας ομάδας νέων ανθρώπων που λειτουργεί συμβουλευτικά στον συνεταιρισμό και την ΟΣΦΕ. Πιστεύω ότι καταφέραμε να αναθερμάνουμε το όραμα των Green Pharmacy αλλά και δημιουργήσαμε τον «Αρεταίο», ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα φαρμακευτικής υπηρεσίας για την πρόληψη του διαβήτη και του προδιαβήτη το οποίο έτρεξε πιλοτικά στην Καρδίτσα και σύντομα σε όλη την Ελλάδα. Δράσεις πρωτοποριακές για τη χώρα μας αλλά ήδη εφαρμοσμένες σε πολλές χώρες του εξωτερικού που παρακολουθώ και οι οποίες ανάγουν το φαρμακοποιό και το φαρμακείο της κοινότητας σε σημαντικό συντελεστή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Το θετικό ως τώρα αποτύπωμά μου όπως προκύπτει από τα προηγούμενα, με οδηγεί να διεκδικήσω -ζητώντας τη συναίνεση και των υπόλοιπων συνεταιριστών- μια θέση στο Εποπτικό συμβούλιο. Θα είμαι κοντά στην διοίκηση σε όλες τις προσπάθειές της προς τη θετική κατεύθυνση αλλά δε θα διστάσω να διατυπώσω επιφυλάξεις ή κριτική σε όσα πιστεύω μας καθυστερούν ή μας βλάπτουν. Η εποχή του «ναι σε όλα» και «όχι σε όλα» αποτελεί παρελθόν, άλλωστε δεν ήταν ποτέ εποικοδομητική σαν στάση.

Γνωρίζω όπως όλοι μας ότι χρειαζόμαστε και ανυπομονούμε για βελτιώσεις στην υπάρχουσα λειτουργία του συνεταιρισμού, η καθυστέρηση των οποίων φέρνει γκρίνια στους περισσότερους από εμάς. Ζητήματα όπως αυτά των εκπτώσεων, των πιστώσεων, των green ενδιαφέρουν όλους μας και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως μια διαρκή εξέλιξη. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και ο ανταγωνισμός βελτιώνεται και προσφέρει κατά καιρούς περισσότερα ακριβώς επειδή υπάρχει ο συνεταιρισμός.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ με όλους μας δίπλα του μπορεί να τα κάνει καλύτερα. Στην πλέον δύσκολη εποχή που έρχεται μην ξεχνάτε: χωρίς την ασπίδα του συνεταιρισμού δεν υπάρχει μέλλον στο φαρμακείο.

 
Ο Γιώργος Ψάλτης διατηρεί φαρμακείο στη Ν. Σμύρνη. Ένθερμος υποστηρικτής του συνεταιριστικού ιδεώδους, έντιμος, δραστήριος, συνεχώς πιέζει για την εκπλήρωση του οράματος της δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των φαρμακείων έχοντας εν γένει καταρρίψει την ατομικότητα. Θα είναι υποψήφιος για το Εποπτικό συμβούλιο:

Δέκα χρόνια τώρα είμαι μέλος στο Συνεταιρισμό, όσα και τα χρόνια που έχω το φαρμακείο μου στην Νέα Σμύρνη. Η συνάδελφος από την οποία αγόρασα το φαρμακείο, δεν είχε καμία σχέση με το συνεταιρισμό ούτε ως ιδέα ούτε ως επιχείρηση. Από δική μου πεποίθηση όμως θεώρησα ότι ΘΕΛΩ να συμμετέχω στο Συνεταιρισμό και σαν Ιδέα και σαν Φαρμακείο και έτσι έπραξα. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα θεωρώ ότι ο συνεταιρισμός ΜΑΣ χρειάζεται την ανιδιοτελή προσφορά όλων μας, και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που με ώθησε να θέλω να συμβάλλω σε αυτόν, προσφέροντας από τη θέση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία αυτού του ρόλου είναι η βελτίωση της λειτουργίας του Ομίλου, όπως παραδείγματος χάριν, εκπτώσεις, πιστώσεις, εμπορικές συμφωνίες, δυναμική επέκταση δικτύου Green Pharmacy, κ.α. Στόχος όλων μας είναι η παραμονή του Συνεταιρισμού ΜΑΣ ως Leader στην αγορά του Φαρμάκου και των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ του. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα των επόμενων τριών (3) ετών για όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως θέσης. Η επόμενη ημέρα καλεί ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, όχι για να κατεδαφίσουμε ό,τι με κόπο δημιουργήθηκε, αλλά να το βελτιώσουμε και μάλιστα τάχιστα. Όλοι μας θα πρέπει να βλέπουμε στο συνεταιρισμό ΜΑΣ το δικό μας φαρμακείο! Αυτό σημαίνει ότι: "Αδύναμος Συνεταιρισμός, ισοδυναμεί με Αδύναμο Φαρμακείο". Ας τον ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ και ας τον ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ όλοι μαζί.


Τσιριμπής Δημήτρης, για τους Farmakopoioi.blogspot.