Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣΘ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ ΔΙΛΟΦ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τη φετινή χρονιά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τον Διανεμητικό Λογαριασμό, των ταμείων που δεν ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί από την τεράστια καθυστέρηση στην αποπληρωμή των παλαιών χρωστούμενων από τα υπόλοιπα ταμεία, εκείνα δηλαδή που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα αυτών ήταν ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι πληρωμές των ταμείων που παρέμειναν στον Διανεμητικό και είχαν καθηλωθεί στην κατάθεση Απριλίου του 2012.




Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση αυτή, αισθανόμασταν αβεβαιότητα για το πότε θα πληρωθούν οι συνταγές των ασφαλισμένων των ταμείων εκτός ΕΟΠΥΥ, που εκτελούσαμε καθημερινά.  Εξαιτίας δε του τελευταίου, κάποιοι συνάδελφοι έφτασαν σε σημείο να σκεφτούν ακόμη και να σταματήσουν να εκτελούν συνταγές αυτών των ταμείων, κάτι που θα τους καθιστούσε παραβάτες, δεδομένου ότι υπάρχει σύμβαση σε ισχύ με τον Σύλλογο.


Από την άλλη μεριά, τα ασφαλιστικά ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ πλήρωναν, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο έγκαιρα, τις οφειλές τους από τις εκτελεσθείσες συνταγές και απειλούσαν με αγωγές τόσο τους συναδέλφους που αρνούνταν εκτέλεση συνταγών σε ασφαλισμένους τους, όσο και τον Σύλλογο.


Όπως σας είχαμε ενημερώσει και στο παρελθόν, το Δ.Σ. είχε εξετάσει τη δυνατότητα πληρωμών ανά ταμείο αντί του παλαιού κυκλικού τρόπου πληρωμών ανά κωδικό ΔΙΛΟΦ και ανά κατάθεση μηνός,  λύση που όμως είχε απορριφθεί από τους υπεύθυνους της μηχανογράφησης, γιατί θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις χρεοπιστώσεις μεταξύ ΔΙΛΟΦ και φαρμακοποιών.


Τελικά όμως, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του ταμία του συλλόγου μας κ. Μιχάλη Ζαννέτου και των υπευθύνων της μηχανοργάνωσης κατορθώσαμε αυτό να γίνει τελικά εφικτό. Έτσι με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής από την Πολιτεία των οφειλομένων του 2011 για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, χρήματα τα οποία ο ΔΙΛΟΦ είχε ήδη προπληρώσει στους φαρμακοποιούς και έπειτα από απόφαση του Δ.Σ., προχωρήσαμε στην πληρωμή των συνταγών όλων των ταμείων που έχουν απομείνει στο Διανεμητικό, ακριβώς μέχρι την κατάθεση που έχει πληρώσει το κάθε ταμείο.


Από εδώ και στο εξής, λοιπόν, ο Διανεμητικός θα πληρώνει ανά ταμείο μόλις οι συνταγές εξοφλούνται από το αντίστοιχο ταμείο και περιμένουμε την αποπληρωμή από την Πολιτεία των υπολοίπων παλαιών οφειλομένων για να πληρωθούν και οι καταθέσεις του 2012 των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.


Έτσι, επιλύσαμε το πρόβλημα της αβεβαιότητας για το πότε θα πληρώνονται οι συνταγές των ασφαλισμένων των ταμείων εκτός ΕΟΠΥΥ και κατά συνέπεια θα γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι θα πληρώνονται για τις συνταγές που εκτελούν, μόλις τις εξοφλήσει το ταμείο, χωρίς να δημιουργούνται πλέον προβλήματα στις σχέσεις τους με ασφαλισμένους αλλά και με τις συλλογικές συμβάσεις.