Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Βορίδης: Κακουργηματική η δίωξη για φακελάκι από το 2015


Αυστηρότερες κυρώσεις για ποινικά αδικήματα που συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας προτίθεται να θεσπίσει το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξετάζει την αλλαγή της σύνθεσης των Πειθαρχικών Συμβουλίων με τη συμμετοχή περισσότερων δικαστικών λειτουργών. Από το επόμενο έτος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα προκρατήσεων χειρουργείων και ιατρείων του ΕΣΥ, στο οποίο θα υπάρχουν ελάχιστα όρια «παρεμβάσεων» για αλλαγή της σειράς προτεραιότητας. Εν τω μεταξύ, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας ξεκινά το επόμενο διάστημα ελέγχους για τον μέσο χρόνο νοσηλείας σε χειρουργικές κλινικές στα νοσοκομεία της χώρας. Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση σε μία επέμβαση χρησιμοποιείται συχνά ως μέσο πίεσης ασθενών και συγγενών τους για να δώσουν «φακελάκι».






Χθες ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, προανήγγειλε «επιβάρυνση της ποινής» στις περιπτώσεις που ένα αδίκημα τύπου εκβίασης, απάτης, δωροληψίας, δωροδοκίας τελείται στον χώρο της Υγείας. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι μία πλημμεληματική συμπεριφορά (π.χ. δωροδοκία) θα μετατρέπεται -εφόσον αφορά στον χώρο της Υγείας- σε κακουργηματική, ενώ η ποινή θα καθορίζεται στο ανώτατο όριό της.

Η «επιβάρυνση της ποινής» αποτελεί μία από τις παρεμβάσεις που προβλέπονται σε σχέδιο κατά της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας που παρουσίασαν χθες ο κ. Βορίδης, ο τέως υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ Νίκος Κλαμαρής και ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Σταύρος Ευαγγελάτος. Το σχέδιο, το οποίο παρέδωσε χθες ο κ. Βορίδης στον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, προβλέπει αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία θα απαρτίζονται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές Νομικής ή εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν «μία απόσταση από ένα κακώς νοούμενο συντεχνιακό πνεύμα που μπορεί, όχι πάντοτε, να εμφιλοχωρήσει».

Οι παρεμβάσεις στις ποινές και την πειθαρχική διαδικασία θα επικυρωθούν νομοθετικά στις αρχές του 2015. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «προκρατήσεων» για τα ιατρεία και τα χειρουργεία μέσα στο ΕΣΥ και με το οποίο το υπουργείο προσδοκά να καταπολεμήσει το φαινόμενο του «γρηγορόσημου» στα νοσοκομεία. Το Κέντρο Υγείας ή το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο οποίο απευθύνεται ο ασθενής θα δεσμεύει, εφόσον το θεωρεί απαραίτητο, το χειρουργείο, ενώ θα είναι εξ αρχής γνωστός ο χρόνος αναμονής για τα τακτικά περιστατικά. Επίσης, θα ελέγχεται οποιαδήποτε αλλαγή στη σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία.


Πέννυ Μπουλουτζά
www.kathimerini.gr