Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

"Βροχή" από τροπολογίες- Τη Δευτέρα 22/12 στην Ολομέλεια τα "e-shop φαρμακεία"

Για τη ΔΕΥΤΕΡΑ 22/12 το site της Βουλής αναφέρει μεταξύ άλλων:

4. Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας».

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Χρήστος Κέλλας και Βασίλειος Κυριακάκης.

Σημείωση: Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, της 16.12.2014, τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε 1 συνεδρίαση.


Άρον-άρον κυβέρνηση και βουλευτές περνούν νομοσχέδια και τροπολογίες στη Βουλή, προκειμένου να προλάβουν τυχόν πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί πρόωρα σε εκλογές τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρατείνεται μέχρι το Φεβρουάριο, για τεχνικούς λόγους, το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες στο κοινοβούλιο έχουν κατατεθεί προς ψήφιση τρία νομοσχέδια και περισσότερες από 80 βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες.

Το νομοθετικό έργο στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα είναι βεβαρημένο, καθώς έχει προγραμματιστεί η ψήφιση τριών νομοσχεδίων έως και τη Δευτέρα. Σε αυτά τα τρία σχέδια νόμου έχουν κατατεθεί περισσότερες από 80 τροπολογίες, από τις οποίες 12 υποβλήθηκαν από υπουργεία.
Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και τις λαϊκές αγορές έχουν κατατεθεί περί τις 11 τροπολογίες. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα, έχουν κατατεθεί 43 τροπολογίες εκ των οποίων 8 υπουργικές, ενώ σε νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Άνοιας που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα, μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν κατατεθεί 27 τροπολογίες, εκ των οποίων 2 υπουργικές.

Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί αφορούν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, γενικότερου, αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος.

Ανάμεσα σε αυτές που έχουν κατατεθεί και ξεχωρίζουν είναι και τροπολογία για την αναστολή της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης μέχρι την κύρωση δασικών χαρτών, αλλά και τροπολογία με την οποία προτείνεται να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και βουλευτική τροπολογία με την οποία προτείνεται να μην ισχύει το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Το νομοθετικό ενδιαφέρον των βουλευτών ποικίλει και αφορά από το εφάπαξ των Εθελοντών Μακράς Θητείας έως και τις συνθήκες για την εγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές που καθορίζονται ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.

Παράταση μέχρι το Φεβρουάριο του 2015

Στο μεταξύ χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία πέρασε η δίμηνη – για τεχνικούς λόγους παράταση του μνημονίου.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η παράταση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 και περιλαμβάνει την διαθεσιμότητα της δανειακής διευκόλυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελληνική Δημοκρατία και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση (η πρώτη ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012) της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του EFSF, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε από χθες σε ισχύ (18/12) και η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την προσεχή Δευτέρα προβλέπει τους γνωστούς αυστηρούς όρους εφαρμογής που προέβλεπε και η αρχική σύμβαση (παραίτηση αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία, παραίτηση ασυλίας για λόγους εθνικής κυριαρχίας, κ.α.).

www.real.gr