Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Νέο δημοσίευμα στην Αμερική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αλόγιστη χρήση παρακεταμόλης

Με τίτλο «Έχετε κι εσείς αυτό το θανατηφόρο φάρμακο στο ντουλάπι με τα φάρμακά σας, 50 εκατομμύρια άνθρωποι το λαμβάνουν σε καθημερινή βάση στις ΗΠΑ» μεγάλη αμερικανική ενημερωτική ιστοσελίδα θέλει να τονίσει τον υψηλό κίνδυνο τοξικότητας της παρακεταμόλης που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο λόγω ανεπανόρθωτης ηπατικής βλάβης.

Την ώρα που στη χώρα μας έχει ανοίξει συζήτηση για το αν τα ΜΗ Αποζημιούμενα από το κράτος ΦΑρμακα (ΜΗ.Α.ΦΑ.) θα πρέπει να πωλούνται ελεύθερα ευρέως ακόμα και από τα σούπερ μάρκετ, στην... φιλελεύθερη κατά τα άλλα Αμερική κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις...


... οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να έχει η κακή χρήση τους. Πολλά είναι τα περιστατικά ανθρώπων που λαμβάνουν αλόγιστα σκευάσματα παρακεταμόλης με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε νοσοκομεία με ανεπανόρθωτες πολλές φορές ζημιές στον οργανισμό τους.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει εδώ στο blog ότι στην Σουηδία πάρθηκε απόφαση τα σκευάσματα παρακεταμόλης να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, γιατί μόνο από κει η διάθεσή τους περιορίζεται αφού προηγείται η επιστημονική συμβουλή του φαρμακοποιού.

Όπως διαβάζουμε λοιπόν στην inquisitr, παρόλο που η παρακεταμόλη μπορεί να βρεθεί σε πάνω από 600 διαφορετικές συνταγές και over-the-counter φάρμακα, πολλοί καταναλωτές δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή. Η παρακεταμόλη λαμβάνεται από πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε εβδομάδα. Η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί από όσους το λαμβάνουν δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το φάρμακο. Ο αμερικανικός ΕΟΦ (FDA) έχει ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια τα τελευταία χρόνια με τίτλο "Γνωρίστε τη Δόση" προκειμένου να μάθουν οι ασθενείς για τους κινδύνους από την υπερδοσολογία.

Ο FDA σημειώνει ότι παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, φάρμακα για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη περιέχουν παρακεταμόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια υπερβολική δόση όταν συνδυάζονται. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι δεν καταναλώνουν περισσότερα από 4gr ανά ημέρα της παρακεταμόλης που είναι η μέγιστη θεραπευτική δόση.

Εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο του FDA για την παρακεταμόλη

Αν και πολλοί καταναλωτές αισθάνονται ότι η παρακεταμόλη είναι ασφαλής, επειδή χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, ο FDA τονίζει ότι η υπερδοσολογία μπορεί να αποβεί μοιραία. Υπερβολική δόση παρακεταμόλης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος, ακόμα και θάνατο. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική δόση είναι η κύρια αιτία για κλήσεις προς το Κέντρο Δηλητηριάσεων σε όλη την ΗΠΑ, με πάνω από 100.000 κλήσεις ανά έτος. Η παρακεταμόλη είναι επίσης υπεύθυνη για περισσότερες από 56.000 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, 2.600 νοσηλείες και περίπου 458 θάνατοι από ηπατική ανεπάρκεια.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη γύρω από την παρακεταμόλη χρησιμοποιήθηκε για να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά του πόνου στην πλάτη. H έρευνα αυτή λοιπόν απέδειξε ότι το φάρμακο δεν είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση του οξέος πόνου στην πλάτη από ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι εκείνοι οι ασθενείς που λάμβαναν το placebo είχαν μια μέρα νωρίτερα καλύτερη ανάρρωση από εκείνους που έλαβαν παρακεταμόλη για τον πόνο.

Πηγή: inquisitr.com

* Το inquisitr είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ενημερωτική ιστοσελίδα με ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ. Βρίσκεται στις πρώτες 2.500 ιστοσελίδες παγκοσμίως και στις πρώτες 1.000 στις ΗΠΑ. Έχει πάνω από 10 εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις, 1,2 εκατομμύρια «φίλους» στο facebook και πάνω από 38.000 followers στο twitter.

* Στην χώρα μας η παρακεταμόλη που είναι η δραστική ουσία χρησιμοποιείται σε πολλά εμπορικά σκευάσματα όπως Depon, Panadol, Algon, Apotel. Υπάρχουν επίσης και πολλά άλλα σκευάσματα στα οποία η παρακεταμόλη συνυπάρχει με άλλες δραστικές ουσίες (Norgesic, Lonarid κλπ).

Μετάφραση: Farmakopoioi