Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δ.Καραγεωργίου: Για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Η.Π.Α.

Τα φαρμακεία υπόκεινται σε ελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, του τρόπου αδειοδότησης και ίδρυσης και των κινήσεων μέσω internet. Πώς;

Σύμφωνα με τη συμφωνία η Commission  κρατάει για τον εαυτό της ορισμένες περιοχές δραστηριοτήτων  ελεγχόμενες(Reservations). Δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε ποιες είναι ούτε πως θα εξελιχθούν. Πιθανόν έχουν σχέση με ασφάλεια, άμυνα , προστασία data, υγεία. 



Ακόμα και αν κεντρικά το φαρμακευτικό επάγγελμα παραμείνει ρυθμισμένο (regulated) επειδή χειρίζεται τα φάρμακα που ανήκουν στον τομέα υγείας μπορεί ένας Αμερικάνος επενδυτής να κάνει χρήση της συμφωνίας και να έχει άμεση πρόσβαση στον φαρμακευτικό χώρο και ας υπάρχουν οι περιορισμοί. Στην περίπτωση που ένα Μ-Κ δεν διευκολύνει την επένδυση τότε με βάση τη συμφωνία δικαιούται ο επενδυτής να προσφύγει σε βάρος του Μ-Κ στη διεθνή διαιτησία έστω και αν η συμφωνία είναι κεντρική.

Όσοι γνωρίζουν την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και χωρών Ν.Α Ασίας γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Διεμβολισμός με ξεχωριστές υπογραφές της συμφωνίας Διεθνούς Εμπορίου.
Το ιδιαίτερο όμως που τώρα αντιλαμβάνονται με τρόμο οι Ευρωπαίοι  είναι ότι τη μία υπογραφή την κρατάει ένα τεράστιο ολοκληρωμένο, ισχυρό federal κράτος,  ενώ την άλλη υπογραφή δεν την κρατάει μια ενωμένη πολιτικά κρατική οντότητα γι’ αυτό και η συμφωνία με τα καλά και τα κακά της φθάνει άμεσα στις δομές του κάθε Μ-Κ ξεχωριστά π.χ η wallgreen  μπορεί να κάνει χρήση της συμφωνίας και να σαρώσει σ ΄ όλα τα Μ-Κ αδιάφορο ποια είναι η φαρμακευτική τους νομοθεσία και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να την αποτρέψουν. ΕΛΠΙΔΑ;

Επειδή οι reservations δεν έχουν συμπληρωθεί και όσες δημιουργήθηκαν έχουν μεγάλη ασάφεια για να χωράνε πολλούς τομείς η Commission ακουμπά στα Μ-Κ για να πάρει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των επαγγελμάτων. Είναι καλό που το φαρμακευτικό επάγγελμα εξαιρέθηκε από αυτά που απαιτείται να υπάρξει το άνοιγμα. Η PGEU ζήτησε εξηγήσεις και διευκρινήσεις από την Commission για την εμπλοκή και επιρροή της συμφωνίας στα φαρμακεία.

Σημείωση. Οι ιατρικές συσκευές παραμένουν στην υπευθυνότητα της εσωτερικής αγοράς, όπως και τα ΜΥΣΥΦΑ και τα συμπληρώματα και επομένως επηρεάζονται άμεσα από τη συμφωνία.
Στην IMCO πάντως ψάχνουν νέα στάνταρτ ασφαλείας, νέων συσκευασιών, διάχυσης ή διασφάλισης data γι’ αυτά τα είδη α) για να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην Ε.Ε β) να είναι ασφαλή γ) να είναι πιο φθηνά αφού τρέμουν την ώρα της ισοτιμίας  δολαρίου – euro.

Η  PGEU ζητάει τη συνεχή παρακολούθηση όλων σε εθνικό επίπεδο (πληροφορίες που δίνονται από την Commission) και προς το ίδιο ώστε να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του προς την Commission.
Από δικές μου πληροφορίες 

α) Οι Αμερικάνοι θεωρούν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για τη διατροφή και τα φάρμακα ιδιαίτερα αυστηρούς και επιδιώκουν την ύπαρξη ευελιξίας.

β) Η αναλογία επενδύσεων στην υγεία τοποθετείται κατά 80% στην καινοτομία. Είναι τα άρθρα 4α και 4β  του 5ου κύκλου συζητήσεων που συμφωνήθηκαν τον Ιουλίου  του 2014. Η προστασία των επενδύσεων και ο μηχανισμός επίλυσης διαφόρων μεταξύ επενδυτών και Μ-Κ  έχει τελειώσει το όριο διαβούλευσης και είναι σε πορεία υπογραφών. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ εκτός αν το Ευρωκοινοβούλιο  αποφασίσει αλλαγές. Εννοείται ότι τα παραπάνω επηρεάζουν σφόδρα το χονδρεμπόριο (και τους ΣΥΦΑ) και δημιουργούν άλλες συνθήκες λειτουργίας του.

    Δημήτριος Καραγεωργίου

 ΥΓ Μπορείτε να ερμηνεύσετε την βιασύνη  για τα γενόσημα, τον γάμο Pfizer/Astra που δεν έγινε, την προσπάθεια έλεγχου των serialization, systems και εκτός ΕΕ με πρόσχημα τα πλαστά φάρμακα (πρωτοβουλία Roche USA, MSD. Pfizer που ολοκληρώνεται) για τα ΜΥΣΥΦΑ, για το internet και τα  e-pharmacies που ανοήτως Έλληνες φαρμακοποιοί προσφέρουν δωρεάν χωρίς κριτήρια κλπ, κλπ