Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Έρχονται νέα φάρμακα και πάλι στην αγορά! Τι ασθένειες θα αφορούν

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας - σύμφωνα με πληροφορίες του healthreport.gr- προκειμένου να δώσει τιμή σε νέα σκευάσματα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. 
Τα μέλη της επιτροπής τιμών θα ξεκινήσουν τις συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσουν ποιες τιμές θα πρέπει να πάρουν 25 νέα πρωτότυπα φάρμακα αλλά και 700 γενόσημα ώστε στη συνέχεια να τα εντάξουν και στη λεγόμενη θετική λίστα, στη λίστα δηλαδή των αποζημιώσεων.


Πρόκειται για φάρμακα για τα οποία έχει αιτηθεί η τιμολόγηση τους από τις εταιρείες, σε ένα διάστημα μηνών από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2014. 
Τα νέα φάρμακα αφορούν βαριά νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ηπατίτιδες αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.

Πάντως για άλλη μια φορά οι τιμές δεν αναμένεται να δοθούν άμεσα καθώς κατά τη συνήθη τακτική η …επικοινωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κρατά ημέρες με τον ΕΟΦ -όπως λένε οι πληροφορίες του healthreport.gr -να καθυστερεί σημαντικά στις διευκρινήσεις που ζητά το υπουργείο.

Ενδεικτικό είναι πως στο τελευταίο δελτίο τιμών που περιείχε και διορθώσεις λαθών, χρειάστηκαν εβδομάδες έως ότου συνεννοηθούν οι δύο πλευρές και καταλήξουν στον τελικό κατάλογο που θα ενέκρινε ο υπουργός υγείας.

Και το ζήτημα είναι πως πολλά σκευάσματα τα οποία μάλιστα έχουν εξαιρετικά υψηλές τιμές, αφορούν σοβαρά και χρόνια νοσήματα και θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε ασθενείς. 
Βέβαια εξαιτίας ακριβώς αυτής της υψηλής τιμής επικρατεί και προβληματισμός σχετικά με την πιθανότητα αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ακριβής μελέτη που να δείχνει τη σχέση μεταξύ του κόστους και του οφέλους από τη χρήση αυτών των φαρμάκων για το σύστημα υγείας.  
 
πηγή: Health Report