Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Επιστολή Γ. Τσικανδηλάκη για ωράριο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαι από αυτούς που είχαν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή, πως το ωράριο ήταν ο πολιορκητικός κλοιός, για την άλωση των φαρμακείων. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε, όλοι όσοι το υποστηρίξαμε. Ο εμπνευστής του συγκεκριμένου σεναρίου, πέτυχε διάνα, ισχυριζόμενος  ότι ήταν μνημονιακή εντολή και το κοινό δεν εξυπηρετείται με το υπάρχον ωράριο και τις εφημερίες – διανυκτερεύσεις. Ειδικά η πρόσβαση στο φαρμακείο, σε ώρες εφημεριών και διανυκτερεύσεων αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί τους και πεδίο λαμπρό για λαϊκισμό.

  Συμβάλαμε τα μέγιστα και όλοι εμείς οι συνδικαλιστές του χώρου, που από την πρώτη στιγμή δεν καταφέραμε να έχουμε, μια...



... ενιαία φωνή, ούτως ώστε να μπορέσουμε να περισώσουμε ότι μπορούσε να σωθεί. Ήλθε μετά από λίγο διάστημα και ο νόμος Γεωργιάδη με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και της πολυιδιοκτησίας και την ουσιαστική κατάργηση των πειθαρχικών και το γλυκό έδεσε.

Πλέον υπάρχει τεράστια διαστρωμάτωση στο χώρο μας, με φαρμακεία τεραστίων τζίρων – λίγα μικρομεσαία και τα περισσότερα να φυλλοροούν περιμένοντας πότε θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ – δάνεια και εκχωρήσεις του ΕΟΠΥΥ, στις φαρμακαποθήκες,  για να μπορούν να προμηθευτούν τουλάχιστον φάρμακα. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και όλα αυτά τα οποία έκλεισαν και ο αριθμός των οποίων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, φάνηκε πως τουλάχιστον τα θέματα που αφορούσαν προβλήματα του κλάδου και δεν έχουν δημόσιο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση, θα έμπαιναν σε μία σειρά και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρισκόταν μία λύση.

Ακούγοντας μάλιστα και τον υπουργό υγείας, στην έκθεση του Αττικής, το περασμένο Σάββατο, αλλά και με τις όποιες επαφές, είχαμε κάνει, όλοι εμείς πριν τις εκλογές, με βουλευτές και στελέχη, του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, θεωρήσαμε ότι τα προβλήματα αυτά οδεύουν σε λύση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο, όπως τουλάχιστον το παρουσίασε ο υπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης και αυτό γιατί

1) όσο αφορά την πολυιδιοκτησία, το πάγωμα δεν λύνει το πρόβλημα.. Μόνο ένας καινούργιος νόμος θα μπορέσει να δώσει λύση και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που ‘έχουν επενδύσει’ δεν θα τα παρατήσουν τόσο εύκολα, σίγουρα θα έχουμε προσφυγές στα δικαστήρια με ότι αυτό συνεπάγεται.

2) ΩΡΑΡΙΟ: Οι διευρυμένοι – Σαββατιανοί – ελεύθερο ωραριάκιδες ή όπως θέλει να τους ονομάσει κάποιος πλέον είναι αρκετοί, έχουν κοινά συμφέροντα και σίγουρα θα τα διεκδικήσουν μέχρι τέλος, όταν φανεί ότι τα χάνουν

Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου, από την πλευρά του ΠΦΣ και των συναδέλφων του χώρου.

1)    Πρέπει να ζητήσουμε από τον υπουργό να καταργήσει ΚΑΙ τους ΔΥΟ μνημονιακούς νόμους Λοβέρδου και Γεωργιάδη.

2)    Εάν είναι δυνατό σήμερα κιόλας, να συναποφασίσουμε ένα ωράριο και εφημερίες, το οποίο να καλύπτει, καταρχήν τους ασφαλισμένους, θα λαμβάνει υπόψη τις νέες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (π.χ. τουριστικές) και πάνω από όλα να μην εμπλακούμε σε δικαστικές διαμάχες που μόνο πληγές αφήνουν. Για να πετύχει όλο αυτό θα πρέπει το ωράριο κάθε περιοχής να συναποφασίζεται μεταξύ του κάθε φαρμακευτικού συλλόγου και της εκάστοτε περιφέρειας.

3)    Ενημέρωση και πίεση όλων των βουλευτών της συγκυβέρνησης. Θυμίζοντας τους τι έλεγαν πριν από 3 μήνες και τι συμβαίνει σήμερα.

4)    Ενεργοποίηση των εργαζομένων στα φαρμακεία, τα εργασιακά δικαιώματα των 
οποίων δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι καταπατούν.

Το σημαντικότερο όμως συνάδελφοι είναι να αποφασίσουμε, επιτέλους να λειτουργήσουμε με όραμα και προοπτική αφήνοντας στην άκρη τα όποια μικρό οικονομικά συμφέροντα.


                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΑΝΔΗΛΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΣΗ & ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΦΣ