Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Για ανατροπή στο ωράριο ψηφίζουν οι φαρμακοποιοί

Αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στην ολοήμερη λειτουργία των φαρμακείων είναι οι φαρμακοποιοί. Από το πρωί σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το φλέγον θέμα του ωραρίου λειτουργίας και «το χάος που έχει δημιουργηθεί με άμεσο τον κίνδυνο κατάργησης της εφημεριών», όπως τονίζει.

Οι φαρμακοποιοί προτάσσουν το επιχείρημα πως...


... από τη στιγμή που ορισμένα φαρμακεία, και κυρίως αυτά που βρίσκονται στις εμπορικές περιοχές και στο κέντρο της Αθήνας, επιλέγουν να μένουν όλη την ημέρα ανοιχτά – κλείνοντας στις 8 ή στις 10 το βράδυ- και τα Σάββατα, τότε «καταργείται» η ανάγκη για τήρηση των εφημεριών. Όπως τονίζει πιο συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αυτό που ζητείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η «ρύθμιση της λειτουργίας των φαρμακείων με την κατάργηση του θεσμού του διευρυμένου ωραρίου (νόμος Λοβέρδου 3918/2011) και όλων των μνημονιακών διατάξεων πού έχουν απορρυθμίσει την αγορά του φαρμάκου».

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της ρύθμισης του ωραρίου των φαρμακείων και σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται να προωθήσει με νομοθετική ρύθμιση ανώτατο όριο ωρών λειτουργίας, κατά πάσα πιθανότητα 48 ώρες, το οποίο και θα ρυθμίζεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (πχ. στα νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες). Δεδομένου πως ο υπουργός Υγείας συντάσσεται με τις θέσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του προέδρου του Κωνσταντίνου Λουράντου, τότε γιατί αποφασίστηκε έκτακτη γενική συνέλευση;

Οι πληροφορίες λένε πως δεν τάσσονται όλοι οι φαρμακοποιοί κατά του διευρυμένου ωραρίου. Τα φαρμακεία του κέντρου που μένουν όλη την ημέρα ανοιχτά τονίζουν πως οι καταναλωτές θέλουν και υποστηρίζουν το διευρυμένο ωράριο και μάλιστα παραδέχονται πως κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, ειδικά στον τομέα των καλλυντικών και των μη συνταγογραφούμενων, δεδομένου πως οι καταναλωτές εκτός από την εκτέλεση συνταγών προχωρούν και σε άλλες αγορές. Τέλος υπάρχουν και οι νέοι φαρμακοποιοί στις μικρές γειτονιές που επιλέγουν το ελεύθερο ωράριο, αφενός για να κρατήσουν την πελατεία τους, αφετέρου γιατί βλέπουν πως υπάρχει κίνηση στα φαρμακεία τους, ειδικά τα Σάββατα. Στη μέση όμως βρίσκονται οι ίδιοι οι καταναλωτές που ζητούν στην ουσία να βρίσκουν τα φαρμακεία ανοικτά και κυρίως να έχουν εύκολη πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται σε περιπτώσεις ανάγκης.

Οι συνδικαλιστές απαντούν ότι αν συνεχιστεί το διευρυμένο ωράριο, τότε θα δημιουργηθούν αλυσίδες φαρμακείων με αποτέλεσμα τα συνοικιακά φαρμακεία να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Όσον αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού, υποστηρίζουν πως αν εφαρμόζονται οι εφημερίες δεν τίθεται θέμα δυσκολίας πρόσβασης στο φάρμακο.

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων άνοιξε επί υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου, οπότε και αποφασίστηκε η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, δηλαδή τα φαρμακεία να λειτουργούν πέραν του ωραρίου τους και τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και το Σάββατο. Ο νόμος 4254/2014 τον περσινό Απρίλιο (μετά και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) ήρθε να τροποποιήσει τον προηγούμενο, ορίζοντας πως όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο και πως η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη. Η διάταξη αυτή άνοιξε και ουσιαστικά το δρόμο για το ελεύθερο ωράριο.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr