Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Οι 100 δόσεις έβαλαν 10 εκατ. ευρω στα ταμεία του ΙΚΑ σε μια μέρα

Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο 

Μέσα σε μία ημέρα, υποβλήθηκαν 1.500 αιτήσεις για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης σε έως 100 δόσεις, για το σύνολο της οφειλής. (δείτε ΕΔΩ)

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η προσέλευση των πολιτών χθες στο ΙΚΑ υπήρξε αθρόα, πρώτη ημέρα υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία 



Στα κεντρικά υποκαταστήματα του Ιδρύματος, αλλά και στα ΚΕΑΟ επικράτησε συνωστισμός, καθώς ήταν μαζική η προσέλευση των ασφαλισμένων – οφειλετών, που ήθελαν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση και να καταβάλλουν την πρώτη δόση. 

Συνέπεια ήταν να ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάχθηκαν σε καθεστώς ρύθμισης και να καταβληθούν άμεσα, ποσά που ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ. 

Από τη διοίκηση του ΙΚΑ, εκφράστηκε ικανοποίηση για την προσέλευση της πρώτης ημέρας, ενδεικτικό της τάσης που υπάρχει για να αξιοποιηθεί η ρύθμιση από τους οφειλέτες. 

Υπήρξε όμως μεγάλη ταλαιπωρία στο Ταμείο Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), που υπάγεται στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Παρά το γεγονός ότι, δεν είχε ξεκινήσει για το συγκεκριμένο ταμείο η υποβολή αιτήσεων, υπήρξε αθρόα προσέλευση πολιτών, με συνέπεια να δημιουργηθούν ουρές και να επικρατήσει και πάλι, ταλαιπωρία. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του ΙΚΑ, για τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Απριλίου. 

Η ρύθμιση αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έως τις 30 Απριλίου. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι να καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα των Ταμείων, κατά 1,4 δισ. ευρώ. Στους οφειλέτες που εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση χορηγούνται εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και προσθέτων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελώς προστίμων, ως εξής: 

* Εφάπαξ καταβολή - ποσοστό έκπτωσης 100%. 
* Ρύθμιση έως 36 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 80%. 
* Ρύθμιση από 37 έως 50 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 70%. 
* Ρύθμιση από 51 έως 72 μηνιαίες δόσεις-έκπτωση 60% 
* Ρύθμιση από 73 έως100 μηνιαίες δόσεις-έκπτωση 50%.