Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΦΣ Τριχωνίδος: Ως εδώ...

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση των προέδρων των Φ.Σ.,

Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδος θέλει να τονίσει πως η έγκαιρη εξόφληση των φαρμακείων είναι βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των μελών του. Αν και ο ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του δεν κατάφερε ποτέ να ειναι συνεπής στη συμβατική του υποχρέωση για εξόφληση στις 60 μέρες, ο φαρμακευτικός κλάδος, με δικά του κεφάλαια, παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους μιας και η πληρωμή των φαρμακείων προς το χονδρεμπόριο δε συμπίπτει με την εξόφληση των φαρμακείων απο τον ΕΟΠΥΥ.


Το φαρμακείο εχει καταντήσει ο μοναδικός κρίκος της αλυσίδας του φαρμάκου που μόνιμα στηρίζει τη φαρμακευτική περίθαλψη. Και σε αυτή την αλυσίδα είναι ο εύκολος στόχος όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια. Όμως με μειωμένη κερδοφορία, μιας και ενώ το ποσοστό κέρδους μειώθηκε το rebate παρέμεινε (είπαμε είμαστε εύκολος στόχος), τα φαρμακεία δε μπορούν να αντέξουν μια μεγαλύτερη καθυστέρηση της εξόφλησής τους αφού η πίεση των προμηθευτών είναι ασφυκτική. Μην ξεχνά κανείς, ότι ολα αυτά τα χρόνια που γίνεται προσπάθεια μείωσης (έως εξαφάνισης) της φαρμακευτικής δαπάνης, εγιναν τόσες μειώσεις τιμών (καποιες φορές με μικρά χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους) με αποτέλεσμα απώλεια κεφαλαίων για ολα τα φαρμακεία.

Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδος θεωρεί πως είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης από τα φαρμακεία. Οι 100 και πλέον μέρες είναι ήδη αρκετές.

Για 5+ χρόνια το Ελληνικό φαρμακείο “βάζει πλάτη” καθημερινά, για την αδιάκοπη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης, χωρίς κανείς ποτέ να του αναγνωρίσει αυτη την προσφορά.

ΩΣ ΕΔΩ......

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                ΣΙΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ