Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ποια Ταμεία δίνουν τα διαθέσιμα και πόσα

Το αυξημένο επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος, δέλεαρ για τις «απρόθυμες» διοικήσεις.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που υποχωρούν τελικά στις πιέσεις της κυβέρνησης για τη μεταφορά μέρους των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

της Μαίρης Λαμπαδίτη 

Από αυτή την εβδομάδα έως και τα μέσα Μαΐου τα Ταμεία -το ένα μετά το άλλο- αναμένεται να...


... συγκαλέσουν τα διοικητικά τους συμβούλια για να εγκρίνουν ή όχι τις εισηγήσεις των διοικήσεων. 

Το ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ για τη διενέργεια ρέπος φτάνει το 1 δισ. ευρώ, αν δώσει το πράσινο φως το σύνολο των διοικητικών συμβουλίων. Τίποτα, όμως, δεν είναι σίγουρο καθώς σε αρκετά Ταμεία εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις και δεν αποκλείονται ανατροπές. 

Αλλά και 1 δισ. να συγκεντρωθεί δεν είναι αρκετό για την κυβέρνηση, η οποία εποφθαλμιά το σύνολο των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων που ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών έως τα τέλη Μαΐου.

Εξώδικα 

Υπενθυμίζουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων καταψήφισε την πρόταση για μεταφορά διαθεσίμων ύψους 150 εκατ. ευρώ υπό την απειλή των εξώδικων που είχαν στείλει οι σύλλογοι εργαζομένων. Το ίδιο σκηνικό με εξώδικα συλλόγων που αντιδρούν στη μεταφορά διαθεσίμων ύψους 80 εκατ. ευρώ έχει στηθεί και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) το οποίο συνεδριάζει αύριο Δευτέρα για το επίμαχο θέμα. Μετά τη σύσκεψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη παρουσία στελεχών του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους), ακόμα και οι διοικητές που εξέφραζαν επιφυλάξεις εμφανίστηκαν, τουλάχιστον δημοσίως, πεπεισμένοι ότι η επένδυση είναι προς όφελος τους και ότι είναι διασφαλισμένα τόσο τα κεφάλαια τους όσο και η άμεση επιστροφή των χρημάτων τους αν παραστεί ανάγκη.

Στην πράξη ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει κάποιους κανόνες, όπως προειδοποίηση δύο ημέρες νωρίτερα. Διαφορετικά, ακόμα και αν πρέπει να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες, το Ταμείο αναγκαστικά θα περιμένει λίγες ημέρες για την ανάληψη των χρημάτων προκειμένου να γίνουν οι συνεννοήσεις με το Ελληνικό Δημόσιο για τον επαναπρογραμματισμό των πράξεων ρέπος. Ακόμη, η Κεντρική Τράπεζα συστήνει στα Ταμεία να την ενημερώνουν σε τριμηνιαία βάση για τα χρήματα που θα χρειαστεί να αποσύρουν από τον λογαριασμό.

Εκτός των διαβεβαιώσεων της ΤτΕ, τρία επιχειρήματα της κυβέρνησης οδήγησαν τις αρχικά απρόθυμες διοικήσεις σε αλλαγή στάσης: 

α) Τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία επιχορηγούνται κάθε μήνα από τον Προϋπολογισμό για να πληρώσουν τις συντάξεις. Κλήθηκαν, λοιπόν, να απαντήσουν γιατί αρνούνται να στηρίξουν το κράτος σε μια δύσκολη στιγμή ενώ εκείνο χορηγεί στα Ταμεία κάθε μήνα τα διπλάσια ή και τα τριπλάσια ποσά. 

β) Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις. Αν χρεοκοπήσει το κράτος, δεν υπάρχουν Ταμεία, δεν υπάρχουν συντάξεις, 

γ) Τα περισσότερα Ταμεία θα έχουν όφελος από το αυξημένο επιτόκιο 2,6% που προσφέρει η ΤτΕ.

Η εισήγηση για το ΙΚΑ 

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος θα εισηγηθεί μέσα στον Μάιο τη μεταφορά διαθεσίμων ύψους 150 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζοντας: «Οταν συγκεντρώσουμε τις εισφορές, αντί να τις τοποθετήσουμε σε εμπορικές τράπεζες, με επιτόκιο 2,2%, θα τις μεταφέρουμε στην ΤτΕ με επιτόκιο 2,6%-2,7%. Είναι προς όφελος του Ταμείου».

■ Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) έχει ήδη αποφασίσει τη πλειοψηφία τη μεταφορά 120 εκατ., ενώ του ζητήθηκαν από την κυβέρνηση άλλα 50 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά του, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 350 εκατ. ευρώ. Αυτές τις ημέρες γίνονται ζυμώσεις για να ανιχνευτούν οι διαθέσεις των κοινωνικών εταίρων-μελών του διοικητικού συμβουλίου και το θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης.

■ Το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) προ σανατολίζεται να μεταφέρει στην ΤτΕ 150 εκατ. ευρώ από το σύνολο των διαθεσίμων του ύψους 700 εκατ. Αναμένεται να εκδηλωθούν έντονες ενστάσεις στο Δ.Σ. της Τρίτης.

■ Ο ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) προσανατολίζεται να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ από τα 139 εκατ. του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Η διοίκηση του Οργανισμού θα διευκρινίσει στο Δ.Σ. της Πέμπτης ότι το ποσό προέρχεται από κρατικές επιχορηγήσεις και όχι από εισφορές ασφαλισμένων προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν.

■ Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) ανέβαλε τη λήψη απόφασης για μεταφορά ενός συμβολικού ποσού της τάξης των 15 εκατ.
ευρώ προκειμένου τα μέλη του Δ.Σ. να διαβουλευτούν με τις ενώσεις τους.

Εκτός από τα διαθέσιμα των Ταμείων που είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες, στα ρευστά διαθέσιμα του Κοινού Κεφαλαίου περιλαμβάνεται και μέρος του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), ύψους 600 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στον Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τραπέζης της Ελλάδος. Το ποσό αυτό που συγκεντρώθηκε από την Το ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί στον Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ για τη διενέργεια ρέπος φτάνει το 1 δισ. ευρώ, αν δώσει το πράσινο φως το σύνολο των Δ.Σ. των Ταμείων μεταφορά των διαθεσίμων του τα οποία μπορεί να κυμανθούν από 40 εκατ. έως 135 εκατ. ευρώ ανάλογα με τα αποτελέσματα της ρύθμισης οφειλών η οποία φαίνεται να τυχαίνει θερμής υποδοχής από τους οφειλέτες. Η μεταφορά των χρημάτων στον λογαριασμό της ΤτΕ θα γίνει σταδιακά έως το τέλος Μαΐου.

■ Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) έχει αποφασίσει κατά παρακράτηση ποσοστού από τις υψηλές συντάξεις έχει κατά νου το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που δεν εγκρίνουν όλα τα Ταμεία τη μεταφορά διαθεσίμων. Το κονδύλι του ΑΚΑΓΕ ανέρχεται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ και προορίζεται για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το 2019.

Μέχρι σήμερα θεωρείται «ιερή αγελάδα», όπως και τα αποθεματικά των Ταμείων ύψους 13 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ