Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Συμπληρώματα διατροφής: Τα χρέωναν στις πλάτες του ΟΓΑ - Καταδικάστηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας

Καταδικάστηκαν εκπρόσωποι εταιρείας από το τριμελές πλημμελειοδικείο

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2009, όταν ο εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίστηκε στον ΟΓΑ για να παραλάβει χρήματα από τη συμμετοχή του Οργανισμού στην αγορά των φαρμάκων για ασφαλισμένους του. Οι υπεύθυνοι του ΟΓΑ θεώρησαν ότι οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων ήταν υπερβολικά μεγάλες και έψαξαν την υπόθεση.

Τα τεχνάσματα φαρμακευτικών εταιρειών για την προώθηση σκευασμάτων και για αύξηση των πωλήσεων αποκαλύφθηκαν χθες στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη

Εκπρόσωπος εταιρείας, μια συνεργάτιδα του και μια μεσολαβήτρια καταδικάστηκαν σε...


... φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή για πλαστογραφία, επειδή προσκόμιζαν σε γιατρούς βεβαιώσεις για ασθενείς ότι πάσχουν από διάφορες βαριές ασθένειες, χωρίς εκείνοι να εμφανίζονται να εξεταστούν, προκειμένου να συνταγογραφούνται σκευάσματα της συγκεκριμένης εταιρείας. Το δικαστήριο αθώωσε δύο γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έγραψαν τις συνταγές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και όπως αναδείχτηκε χθες στο πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, το κόλπο στήθηκε με τη σύνταξη πλαστών γνωματεύσεων για ασθενείς του ΟΓΑ. Τα συγκεκριμένα έγγραφα έφεραν πλαστές υπογραφές διάφορων γιατρών, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τίποτε, ενώ ο γραφικός χαρακτήρας ήταν ίδιος. 

Στις γνωματεύσεις αναφερόταν ότι οι ασθενείς-ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έπασχαν από βαριά νοσήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις και από καρκίνο, και ότι απαιτούνταν να τους χορηγούνται συγκεκριμένα συμπληρώματα εντερικής διατροφής. Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, βάσει των γνωματεύσεων, συνταγογραφούσαν τα συμπληρώματα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2009, όταν ο εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίστηκε στον ΟΓΑ για να παραλάβει χρήματα από τη συμμετοχή του Οργανισμού στην αγορά των φαρμάκων για ασφαλισμένους του. Οι υπεύθυνοι του ΟΓΑ θεώρησαν ότι οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων ήταν υπερβολικά μεγάλες και έψαξαν την υπόθεση, φτάνοντας στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Όπως κατέθεσε υπάλληλος του ΟΓΑ χθες στο δικαστήριο, "οι ασφαλισμένοι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ το νοσοκομείο γι' αυτό το θέμα, ούτε ποτέ παρέλαβαν τα συμπληρώματα", ενώ επισημάνθηκε πως δεν έπασχαν από τις ασθένειες που έγραφαν οι γνωματεύσεις.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 

Οι τρεις κατηγορούμενοι που είχαν σύνδεση με την εταιρεία αρνήθηκαν τις κατηγορίες μέσω των συνηγόρων τους, καθώς δικάστηκαν διά πληρεξουσίων και δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Από την άλλη, οι δύο γιατροί δύο δημόσιων νοσοκομείων Θεσσαλονίκης στις απολογίες τους αρνήθηκαν κι αυτοί τις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι οι ασθενείς επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και ορθώς οι ίδιοι, βάσει των γνωματεύσεων, συνταγογράφησαν τα συμπληρώματα διατροφής.

Ακόμη τόνισαν πως δεν γνώριζαν τον εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας.
Πάντως η εισαγγελέας της έδρας Φ. Κρεωνίδου πρότεινε την ενοχή και των δύο γιατρών.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ