Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Δ. Μηνοβγιούδης: Σχετικά με την αναφορά Λαγκάρντ στο βρεφικό γάλα

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Δοκιμάστηκε, πουλιόταν για λίγο στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές έπεσαν και επέστρεψε γρήγορα στα φαρμακεία. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα.»

Όχι δε πρόκειται για δηλώσεις διευθυντή της Nutricia ή της Milupa, ούτε κάποιου ντίλερ βρεφικού γάλακτος. Πρόκειται για απόσπασμα δηλώσεων της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ναι λοιπόν το βρεφικό γάλα θα σώσει τη χώρα και θεωρείται «μεταρρύθμιση», κατα το ΔΝΤ.

Πρώτον και κυριότερον ως επιστήμονας φαρμακοποιός έχω να δηλώσω ότι...




... το βρεφικό γάλα είναι ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ του μητρικού γάλακτος, το οποίο και θα πρέπει να στηρίζεται ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. Τους λόγους δε θα τους εκθέσω εδώ, είναι γνωστές διάφορες μελέτες που έχουν γίνει και από συναδέλφους μου φαρμακοποιούς. Η χρήση του μητρικού γάλακτος (θηλασμός) θα πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποτρέπεται. Σκοπός δεν είναι να αυξηθούν οι πωλήσεις του βρεφικού γάλακτος παγκοσμίως, όπως ίσως επιτάσσει ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά να ενθαρρυνθεί η χρήση του μητρικού θηλασμού.

Αντιθέτως λοιπόν έχουμε κοτζάμ ΔΝΤ να συμπεριφέρεται χαρακτηρίζοντας το βρεφικό γάλα ως απλό καταναλωτικό προϊόν, αντί για σκεύασμα ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ με ιδιαίτερο υγειονομικό ενδιαφέρον, κάτι για το οποίο έχει αποφανθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Θέμα δεύτερο. Όσον αφορά τις τιμες του βρεφικού γάλακτος. Έχει αναφερθεί πολλάκις ότι το markup του φαρμακείου στα βρεφικά γάλατα είναι 15% σε σταθερή διατίμηση, τουτέστιν σε ένα γάλα αξίας 10€ (λιανική τιμή), η χονδρική τιμή (συνήθως εισαγόμενα προϊόντα) είναι 7,70€, το κέρδος του φαρμακοποιού είναι μόλις 1,15€ και το ΦΠΑ 1,15€. Ας αναρωτηθεί λοιπόν η κυρία Λαγκάρντ γιατί το βρεφικό γάλα εισάγεται με πολύ υψηλότερη τιμή από τη χώρα της τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ας αφήσει τις βαρύγδουπες και νεοφιλελεύθερες απόψεις της για δήθεν πιο φθηνό γάλα στα σούπερ μάρκετ από ότι στα φαρμακεία.

Για το τέλος άφησα το σημαντικότερο. Η πώληση γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας - όπως συνηθίζεται να λέγεται για τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος για βρέφη από 0-6μηνών - γίνεται πλέον ελεύθερα και από τα σούπερ μάρκετ από το 2010. Είχε ενταχθεί από τότε στο... «μεταρρυθμιστικό πλάνο» που θα... έσωζε τη χώρα από τη χρεωκοπία. Η κα. Λαγκάρντ έχει πολύ κακή πληροφόρηση. Και επειδή σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο, προφανώς κάποιοι προβοκάτορες φρόντισαν και πάλι να δυσφημίσουν το ελληνικό φαρμακείο παραπληροφορώντας την πρώτη κυρία του ΔΝΤ.

Η ψευδής αυτή πληροφορία λοιπόν αναπαράχθηκε σε εθνικό δίκτυο (και όχι μόνο) από όλα τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο με σκωπτικούς χαρακτηρισμούς για το ελληνικό φαρμακείο αλλά έδωσε επιπρόσθετα και ένα τόνο δήθεν αποτυχίας της χώρας μας να περάσει «μεταρρυθμίσεις» που δήθεν ωφελούν τον τόπο.


Δημήτρης Μηνοβγιούδης
Μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας