Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Έρχεται ο κλειστός προϋπολογισμός για τα ακριβά φάρμακα! Όλες οι λεπτομέρειες και οι νέες αλλαγές

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε περιορισμό του κονδυλίου για τα ακριβά φάρμακα προχωρά η ηγεσία τουυπουργείου Υγείας, προκειμένου να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία φαίνεται πως έχει ξεφύγει τους τελευταίους μήνες.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εφαρμοσθεί κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα υψηλού κόστους, γνωστά και ως σκευάσματα της λίστας 3816. Δηλαδή θα υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι διαθέσιμο για τα φάρμακα αυτά, το οποίο όταν θα ξεπερνιέται, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιστρέφουν τα χρήματα.

Ο προϋπολογισμός αυτός παρότι αρχικά επρόκειτο να...


... καθορισθεί στα 700 εκατ. ευρώ, τελικώς θα περιορισθεί στα 650 εκατ. ευρώ με δυνατότητα ετήσιας αύξησης 3%, εξαιτίας της εισόδου νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά.
Να σημειωθεί πως τα ακριβά φάρμακα που θεραπεύουν σοβαρές και χρόνιες ασθένειες κόστισαν πέρυσι στο σύστημα 800 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται να αφαιρεθούν από τη λίστα με τα ακριβά φάρμακα, όσα κοστίζουν κάτω των 200 ευρώ, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι νοσοκομειακά.

Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου υγείας προτίθεται να εφαρμόσει claw back(υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού) ανά κατηγορία σκευασμάτων.

Άλλα ποσά θα επιστρέφουν δηλαδή οι εταιρείες που διαθέτουν ακριβά φάρμακα, άλλα όσες έχουν πρωτότυπα, διαφορετικά όσες έχουν σκευάσματα που έχει λήξει η πατέντα τους, καθώς και άλλα ποσά θα επιστρέφουν εκείνες με τα γενόσημα.

Να σημειωθεί πως πέρυσι οι φαρμακευτικές εταιρείες επέστρεψαν συνολικά 410 εκατ. ευρώ ως claw back.

Βέβαια με την υιοθέτηση του κλειστού προϋπολογισμού για τα ακριβά φάρμακα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε φαίνεται να έχει μεριμνήσει – λένε παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς στο HealthReport.gr – για εκείνα τα φάρμακα που δε συμβάλουν στην υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Και αυτό διότι αν μια κατηγορία φαρμάκου έχει υπερβάσεις ενώ κάποια άλλη όχι, οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν με την ίδια αναλογικότητα claw back, κάτι που θεωρείται από πολλούς παράγοντες ως ανισότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα έχει τεθεί πολλές φορές στον υπουργό ΥγείαςΠαναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δεν προτίθεται βέβαια να κάνει αλλαγές όπως υπογραμμίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr.