Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΦΑΝΙΕ: Πισωγύρισμα για τον κλάδο η επιστροφή στο παλιό ωράριο - Σχόλιο Farmakopoioi

Διαβάζουμε σήμερα στα ΝΕΑ νέα ανακοίνωση του ΦΑΝΙΕ (διευρυμένοι) σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι φαρμακοποιοί ζητούν από το κράτος να προστατεύσει (!) τον τζίρο τους και μάλιστα εκείνο το τζίρο που δεν προέρχεται από το φάρμακο, αλλά από το καλλυντικό, το οποίο δεν αποτελεί την κοινωνική αποστολή του φαρμακείου. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν μερικό... κλείσιμο του επαγγέλματος, a la καρτ κλείσιμο, με αποκλεισμό των φαρμακοποιών που δίνουν βάση στο σύστημα εφημεριών από άλλα έσοδα, υπονομεύοντας στην ουσία την δυνατότητα επιβίωσης και των φαρμακείων αυτών αλλά και του θεσμού των εφημεριών. Πρόκειται ξεκάθαρα για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μιλούν επίσης για 2000 θέσεις εργασίας, ενώ αγνοούν το γεγονός ότι λόγω ακριβώς του «θεσμού» των διευρυμένων έχουν χαθεί 4.500 θέσεις από συνοικιακά φαρμακεία.

Διαβάστε το δημοσίευμα από τα σημερινα ΝΕΑ:


Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδας
Πισωγύρισμα για τον κλάδο 1,5 εκατ.

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει το διευρυμένο ωράριο, εκτιμούν ότι οι αλλαγές που προαναγγέλλει η κυβέρνηση σημαίνουν πισωγύρισμα για τον κλάδο. «Δεν είμαστε υπέρ του χάους, αντίθετα υπερασπιζόμαστε την ανάγκη να οριστεί ένα σταθερό ωράριο» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Μαίρη Λυβίζου, προσωρινή πρόεδρος του νεοσύστατου Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου (ΦΑΝΙΕ), που στόχο έχει να προασπίσει τα συμφέροντα των φαρμακείων διευρυμένης λειτουργίας. 

«Οχι όμως να γυρίσουμε στο παρελθόν - να μειωθεί δηλαδή το τακτικό ωράριο στις 40 ώρες, παραμένοντας κλειστοί τα απογεύματα της Δευτέρας, Τετάρτης και του Σαββάτου καθώς και τα μεσημέρια. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σταθερά σημεία ολοήμερης εξυπηρέτησης των πολιτών» συμπληρώνει.

Οι φαρμακοποιοί που έχουν υιοθετήσει το διευρυμένο ωράριο επισημαίνουν ότι οι πολίτες έχουν «αγκαλιάσει» τα σύγχρονα φαρμακεία 

2.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα μέλη του Ινστιτούτου δεν κρύβουν ότι το σύγχρονο φαρμακείο είναι μια πανάκριβη επένδυση. Ο ετήσιος τζίρος τους μπορεί να φθάσει ακόμη και το 1,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στην ποικιλία αλλά και στις εκπτώσεις που πετυχαίνουν για τους πελάτες τους στα καλλυντικά και τα δερματολογικά προϊόντα.

Αντίθετα, το πρόβλημα ρευστότητας στα συνοικιακά φαρμακεία και δεδομένου ότι συχνά επιλέγουν να εξυπηρετούν επί πιστώσει ή να προχωρούν σε ευκολίες πληρωμών - αποτελεί οικονομική θηλιά.

ΤΑ ΝΕΑ