Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ο FDA εγκρίνει νέο τρόπο χορήγησης για την τικαγρελόρη

Για τους ασθενείς με ΟΣΣ (οξύ στεφανιάιο σύνδρομο) που δεν μπορούν να καταπιούν ολόκληρα δισκία, η τικαγρελόρη έχει εγκριθεί από τον FDA να χορηγείται με νερό αφού σπάσει και τριφτεί ή μέσω ρινογαστρικού σωλήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας AstraZeneca.

Η ενημέρωση για τον τρόπο χορήγησης θα περιλαμβάνει πλέον την πληροφορία ότι τα 90 mg κάθε δισκίου τικαγρελόρης (Brilinta -σ.σ. στην Ελλάδα BRILIQUE) μπορεί να συνθλίβονται ή να καταπίνονται με νερό ή να χορηγούντραι μέσω ρινογαστρικού σωλήνα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.


«Γνωρίζουμε ότι μερικοί ασθενείς που παθαίνουν καρδιακό συμβάν δεν μπορούν να καταπιούν τα φάρμακα ολόκληρα, αλλά είναι σημαντικό για αυτούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν την από του στόματος αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία τους,» δήλωσε ο Steven Zelenkofske, αντιπρόεδρος της US Medical Affairs-Καρδιαγγειακά-AstraZeneca, σε δελτίο Τύπου.

Η ενημέρωση της ετικέτας του φαρμάκου θα περιλαμβάνει πλέον την πληροφορία που αναφέρει ότι τα 90 mg τικαγρελόρης (Brilinta) μπορεί να συνθλίβονται ή να καταποθούν με νερό ή ακόμα και να χορηγηθούν μέσω ρινογαστρικού σωλήνα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Η τικαγρελόρη ενδείκνυται για την πρόληψη θρομβωτικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου και το βιογραφικό που σχετίζονται με τη θνησιμότητα, σε ασθενείς με ACS συμπεριλαμβανομένης της ασταθούς στηθάγχης, STEMI και μη-STEMI.

Πρόσφατα αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα της ΠΗΓΑΣΟΣ-TIMI 54 δοκιμής, η οποία αξιολόγησε τη χρήση της τικαγρελόρης σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ασπιρίνης για τη δευτερογενή πρόληψη των αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε ασθενείς με προηγούμενη ΜΙ σε κίνδυνο, έδειξαν ότι το φάρμακο πληροί το πρωτεύον τελικό σημείο αποτελεσματικότητας.

πηγή: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία