Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πιέζουν με μπλόκο στις εφημερίες οι φαρμακοποιοί


Η “περίοδος χάριτος” που παρείχαν οι φαρμακοποιοί στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να επανέλθει το ρυθμισμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων- υπόσχεση που έδωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- φαίνεται πλέον να έχει τελειώσει. Το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το δ.σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ στις πέντε το απόγευμα τη “σκυτάλη” θα πάρουν και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, με το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων να βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. 






Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται για ακόμη μια φορά στη διακοπή των εφημεριών, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, και μόνο λίγα διανυκτερεύοντα φαρμακεία θα εξυπηρετούν το κοινό. 

Και μπορεί τυπικά ο λόγος της έκτακτης συνεδρίασης να είναι η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τους φαρμακοποιούς (μέχρι στιγμής έχουν αποπληρωθεί από τον Οργανισμό μόνο οι συνταγές του Ιανουαρίου, ενώ εκκρεμεί η εξόφληση του Φεβρουαρίου και σύντομα και του Μαρτίου), η πραγματική αιτία όμως που οι φαρμακοποιοί σηκώνουν τους τόνους είναι η απροθυμία του υπουργού Υγείας να βάλει τέλος στο ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων. 

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αδράνεια της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει στην υπουργική απόφαση για επαναφορά σταθερού και ρυθμισμένου ωραρίου, το οποίο επιμόνως ζητούν οι συνδικαλιστές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 

Η απειλή για διακοπή των εφημεριών δεν είναι καινούργια, καθώς και στα μέσα Μαρτίου ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος είχε προειδοποιήσει το υπουργείο πως σε περίπτωση που στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του ωραρίου των φαρμακείων, τότε οι φαρμακοποιοί θα σταματήσουν τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις. Το νομοσχέδιο αναμενόταν αρχές Απριλίου όμως μέχρι στιγμής τα θέματα της Υγείας έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. 

Σήμερα τονίζουν ότι εάν δεν δρομολογηθεί άμεσα η κατά προτεραιότητα κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, τότε τα φαρμακεία, λόγω ελλείψεως ρευστότητας, οδηγούνται σε αδυναμία αγοράς φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν επίσης πως η συνεχιζόμενη μη πληρωμή των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει πλέον σε οικονομική ασφυξία τα φαρμακεία. 

Αυτό όμως που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι πως οι φαρμακοποιοί είναι από τους πρώτους που εξοφλούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως ήδη ο Οργανισμός έχει συγκεντρώσει το απαραίτητο κονδύλι για να εξοφληθούν οι συνταγές, παρά το γεγονός πως οι υπόλοιποι συμβεβλημένοι πάροχοι (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες κ. ά.) βρίσκονται σε στάση αναμονής. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη 
vicky.kourlibini@capital.gr